Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Döntött a Néppárt: megfosztották jogaitól Deutsch Tamást

| 2020. 12. 17. | 08:54:00
De nem zárták ki.
Döntött a Néppárt: megfosztották jogaitól Deutsch Tamást
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportja december 16-i esti ülésén elfogadott határozatában határozottan elítélte Deutsch Tamás fideszes EP-képviselőnek a frakciót és vezetőjét bíráló kijelentéseit, de nem zárta ki a képviselőcsoportból – derült ki a dokumetumból.

A frakció azzal kapcsolatban fogadta el határozatát, hogy Othmar Karas néppárti EP-képviselő december elején a magyar politikus kizárását kezdeményezte az Európai Néppárt uniós parlamenti frakciójából Deutsch Tamás azon nemrégiben tett kijelentése miatt, amely párhuzamba állította az EP néppárti frakciójának és a frakció vezetőjének, Manfred Webernek a jogállamisági mechanizmus melletti kiállását a 20. század önkényuralmi rendszereinek módszereivel.

A képviselőcsoport a honlapján közzétett határozatában leszögezte: amint az Othmar Karas és más képviselők által megfogalmazott levélben is szerepel, az ilyen magatartásnak nincs helye a pártcsaládban. Az ügy nyitva marad - írták. Az EPP uniós parlamenti képviselőcsoportja úgy véli, hogy a Fidesz képviselőinek az Európai Unió és értékei elleni gyakori támadásai nem felelnek meg az EPP alapvető elveinek, nevezetesen az európai integrációnak, a jogállamiságnak, a független igazságszolgáltatásnak, a politikai beavatkozástól mentes médiának, a civil társadalom támogatása fontosságának, valamint az emberi jogok és valamennyi kisebbség védelmének" – fogalmaztak.

A frakció úgy döntött, hogy további döntésig azonnali hatállyal visszavonja Deutsch Tamás azon jogát, hogy a képviselőcsoport nevében felszólaljon az EP plenáris ülésein.

Nem képviselheti az EPP-t jelentések árnyékelőadójaként, illetve nem közvetítheti a csoport egyéb hivatalos álláspontját sem. Arra szólították fel a frakció fideszes európai parlamenti képviselőit, gondolkodjanak el azon, hogy politikai meggyőződésük továbbra is összeegyeztethető-e az EPP képviselőcsoportjának értékeivel. Járjanak el következetesen az EPP értékei mentén, vagy vonják le a szükséges következtetéseket. Végezetül arra szólították fel az Európai Néppártot, hogy azonnal hozzon végleges döntést a Fidesz tagságáról, amint azt a járványügyi helyzet lehetővé teszi.

Deutsch Tamás az ülés után Brüsszelben magyar újságíróknak elmondta, a frakció elnöksége már az ülés előtt döntött arról, hogy nem veszi naprendjére az osztrák képviselő kizárásra irányuló javaslatáról szóló szavazást.

Tájékoztatása szerint az ülésen és azt megelőzően hat alkalommal a lehető legszélesebb nyilvánosság előtt kért bocsánatot a magukat megsértettnek érző képviselőtársaitól. Hangsúlyozta: a néppárt ellenfeleinek és rosszakaróinak előzetes reményeivel ellentétben a frakciótanácskozás nyugodt, higgadt és józan hangnemben zajlott. A kiegyensúlyozott eszmecsere ismételten megmutatta, hogy az Európai Néppártban a koronavírus-járvány idején is a józan ész győzedelmeskedik, ugyanis a pártcsaládon belüli ilyen időszakban nincs helye a véleménykülönbségeket erősítő politikai vitáknak – húzta alá. Kiemelte: a magyar néppárti képviselők tudomásul veszik a frakció döntését, és készek követni az abban foglaltakat. Azzal összefüggésben, hogy a határozat felszólította a néppártot, hozzon végleges döntést a Fidesz tagságáról, Deutsch Tamás kijelentette: a magyar delegáció tagjai pozitív fejleményként értékelik a határozott fellépést, ugyanis maguk is régóta szorgalmazzák ezt. Emlékeztetett: az EPP politikai közgyűlése 2019 márciusában a néppárt elnöksége és a Fidesz megegyezése alapján döntött a Fidesz tagságának felfüggesztéséről a párt kritikus álláspontja és a pártcsalád alapvető értékeinek állítólagos megsértése miatt. A néppárt illetékesei levették az asztalukról és azóta fiókukban tartják az ügyet - mondta.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Háború és béke: telefonon tárgyalt Orbán és Zelenszkij
Háború és béke: telefonon tárgyalt Orbán és Zelenszkij
A kétoldalú konzultációkat folytatni fogják.
Ingyenes lesz a múzeum a berettyóújfaluiaknak
Ingyenes lesz a múzeum a berettyóújfaluiaknak
Több helyi látogató, erősebb kötödés a városhoz.
Gazdaság
Tízmilliós bírságot kapott az UNION
Rendszerszintű hiányosságot állapítottak meg.
Debrecen haszonélvezője a kormány iparosítási politikájának - így a kormánybiztos
Nem véletlen, hogy a Mercedes és a BMW is itt építkezik.
Új típusú képzés üzletembereknek Debrecenben
A tervek szerint szeptemberben induló képzésre előreláthatólag augusztustól lehet majd jelentkezni.
Felújítanak a Hatvan utcán 32 parkolóhelyet
A DV Parking Kft. beszerzési hirdetménye.
Támogatott tartalom
Madarak és fák hónapja Debrecen város kisvasútjával
Madarak és fák hónapja Debrecen város kisvasútjával
Fészekleső túra, madárgyűrűzés, interaktív foglalkozás és erdei túra is lesz.
Rangos szakmai díjjal ismerték el a debreceni orvos munkáját
Rangos szakmai díjjal ismerték el a debreceni orvos munkáját
Furka Andrea a Richter Érdemérem különdíját kapta. .
Villás Galéria: kincsek kalapács alatt
Villás Galéria: kincsek kalapács alatt
Ismét festmény- és műtárgyárverést tartanak Debrecenben.
AI-ok randiznak a Betone új podcastjában
AI-ok randiznak a Betone új podcastjában
A Betone kiderítette, elveheti-e az AI az kreatív szakemberek munkáját.