Így tarthatunk makulátlan tisztaságot a konyhában!

Te is azok közé tartozol, akik elborzadnak egy-egy koszos konyha vagy éttermi főzőhelyiség láttán? Te is úgy gondolod, hogy igazán csak tiszta és higiénikus környezetben lehet és szabad elkészíteni az egészséges és ínycsiklandó ételeket?
Ha így van, biztos törted már a fejed azon is, hogy hogyan tehetnéd minél tisztábbá a konyhádat. Ebben a cikkekben pontosan ehhez szedjük össze a leghasznosabb tippeket!
Gondolj a kisgépekre!
A Markabolt.hu kisgép kínálatában is számos olyan készülék elérhető, amellyel szinte biztos, hogy a legtöbb konyhában találkozhatunk. Ilyen például a kenyérpirító és a vízforraló is.
A konyhában használt berendezések tisztasága épp olyan alapvető kérdés, mint a többi eszközé. Amíg a főzőlap és a sütő gyakrabban sorra kerül, a kisebb gépek sokszor elhanyagoltabbakká válnak. Anélkül, hogy az okokat próbálnánk megfejteni, inkább nézzük meg azt, hogy miért kellene sokkal nagyobb figyelmet szentelnünk ennek a kérdésnek.
A kenyérpirító tisztítása
Természetesen, legyen szó bármely háztartási gépről, a tisztítás feladata nem független attól, hogy milyen gyakran használjuk, illetve hogyan tároljuk. Egy kenyérpirító esetén sem függetlenedhetünk el attól a kérdéstől, hogy rendszeres, napi használatban van-e vagy sokkal ritkábban, hétvégenként vagy akár havonta készítünk-e pirítóst.
Napi alkalmazás esetén a takarításra hetente lenne szükség. A készülék belsejében alapvetően sok kenyérmorzsa gyűlik össze, ám emellett más szennyeződéssel, például porral is számolnunk kell. Az így kialakult felület pedig valóságos melegágyául szolgál a baktériumok számára.
És mi a helyzet a vízforralóval?
Ez szintén gyakorta használt készülék a háztartásokban. Ennek megfelelően rendszeresen gondoskodni kell a megtisztításáról. Nemcsak a vízcseppek hagyhatnak foltokat a kisgépen, hanem idővel vízkő is képződik rajta. A külső felületeket takaríthatjuk puha mikroszálas törlőkendők segítségével, ám belül jobb más módszerhez folyamodni.
Speciális vízkőmentesítő folyadékkal egészen biztos a tökéletes eredmény, de próbálkozhatunk étkezési ecettel is, amit előbb azonban hígítsunk fel kellő mértékben vízzel.
Mire figyeljünk még?
A konyhapult és a padló viszonylag gyakran feltakarított felületeknek számítanak, ám nem mindegy, hogy mennyire vagyunk alaposak. A látszólagos tisztaság nem feltétlenül jelent egyet azzal, hogy valóban baktériumoktól is mentes a terület. A konyhában ezért javasolt olyan szerek alkalmazása, amiknek fertőtlenítő hatásuk is van.
A vágódeszkák is sokszor jóval alaposabb takarítást igényelnének, mint ami jut nekik, de kényes kérdés lehet az is, hogy a törlőruhák milyen gyakran kerülnek cserére, illetve milyen magas hőfokon mossuk ki őket.
Egy kis odafigyelés révén, napi pár perccel könnyedén eredményesek lehetünk a konyhánk tisztaságát illetően, ha nem hagyjuk felhalmozódni a feladatokat.























