Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

5G: generált vagy jogos félelem?

| 2020. 10. 28. | 14:59:00
Szakember mondja el, álhír-e, hogy megsül az agyunk.
5G: generált vagy jogos félelem?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A koronavírus mellett talán ez a másik téma, ami jelenleg legjobban foglalkoztatja az embereket. Minden olyan dolog, amiről nem tudunk eleget, attól tartunk. Többen kérdezték már, hogy nekem mi a véleményem az 5G hálózatról, illetve igazak lehetnek-e a rémhírek ezzel kapcsolatosan. Régebbi egyetemi tanulmányaimat felfrissítve és a jelenlegi, a telekommunikációban szerzett tudásomat és tapasztalataimat összevetve, megpróbálok a lehető legegyszerűbben, valamint pártatlanul válaszolni erre a kérdésre.

Először tegyük tisztába, hogy mit jelent az 5G. Ez nem más, mint az úgynevezett 5. generációs mobil-, azaz vezeték nélküli hálózat. Sokan emlékezhetnek még a korábbi 1-2G-s hálózatokra, azonban a legismertebb mégis a 3G (H+ jel a mobilon vagy HSPA), illetve a 4G (LTE) lehet számunkra. Érdemes megemlíteni azt, hogy a HSPA+ ugyan még 3. generációs technológiának számít, azonban a 21 Mbit/sec-os maximális elméleti sebessége az előszobája volt a 4G-s adatáviteli sebességnek.

Miért van szükség az 5G hálózatra?

Az 5. generációs vezeték nélküli hálózat felkészít minket arra a digitalizált jövőre, ami ugyan sokak számára nem örvendetes, ellenben mely felé óhatatlanul haladunk. Az alábbi videó remekül szemlélteti a különbséget a 4G-s illetve az 5G-s hálózat között. Itt nem csupán arra kell gondolnunk, hogy egy eszköz egy fájlt milyen gyorsan tölt le. Érdemes figyelni arra is, hogy az egyre nagyobb méretű és felbontású mozgóképanyag tartalmak (4K-8K) miatt erre egyre nagyobb szükség lesz. Azt is figyelembe kell vennünk, hogy már nem csupán egyetlen eszközzel csatlakozunk jelenleg sem az igénybevett hálózatokhoz.

A legjobb minőséget biztosítva az 5G szolgáltathatja a közeljövőben az összes eszköz zavartalan működését, tartalomfogyasztását.

Régebben is rengeteg aggodalom és feszültség volt egy-egy aktuális technológiai újítás esetében, például a GSM hálózatok kiépítésekor is. Véleményem szerint trend lett az 5G ellen kampányolni, rengeteg cikk is napvilágot látott ezzel kapcsolatosan, miszerint majd “megsüti az agyunkat” az új vezetéknélküli hálózat. Népszerű hír az is, miszerint 300 madár is elhullott az új hálózat tesztelése közben. Azonban ha egy kicsit a dolgok mögé nézünk, és utánajárunk, világossá válik számunkra, hogy a valóság kicsit más képet mutat.

Amikor a sugárzás szót halljuk, óhatatlanul is eszünkbe juthat a radioaktivitás és az ezzel járó veszélyek. Érdemes kicsit jobban is megvizsgálni ezt a témát, hiszen nem keverendő a két dolog. Jelenleg is sok olyan eszköz van, ami kibocsát elektromágneses sugarakat, még sincs az egészségünkre kártékony hatással. Az elektromágneses sugárzás esetében amennyiben az értéke eléri az 1 milló GHz-es frekvenciát, akkor beszélhetünk káros, úgynevezett ionizáló sugárzásról, ami egészségkárosító hatással bír és akár rákos megbetegedést is okozhat. Alacsony frekvencia esetében van egy tartomány, ami veszélyes. Ez pedig a 2.45 GHz-es, viszont legtöbbünk otthonában van olyan eszköz, ami ezt a frekvenciát használja. Ilyen a mikrohullámú sütő, melynek speciális ajtaja véd minket a sugárzástól, így biztonságos az eszköz használata.

Az 5G esetében az emléleti maximum, melyben sugározhat az a 300 GHz-es tartomány, de a tesztek jelenleg (Magyarországon is) 3,6 GHz-es tartományban folynak.

Ráadásul a távlati tervekben is csupán a 26 GHz-es frekvenciasáv van lefoglalva a hálózat üzemeltetésére, így ezt figyelembe véve az aggodalom véleményem szerint alaptalan. Pusztán érdekességből érdemes megemlíteni azt, hogy jelenleg a háztartásokban lévő legtöbb wifi-router, ami használatban van a 2.5 GHz-es és 5 GHz-es sávokat használja. Szüntelenül folynak a fejlesztések, valamint ezzel együtt a szigorú biztonsági és egészségügyi ellenőrzések.

A világunk fejlődik és változik, akár tetszik nekünk, akár nem. Ugyan sok kérdést és aggodalmat felvethet bennünk az 5G, azonban szerintem érdemesebb azon elgondolkoznunk, hogy jelenleg mennyivel több és károsabb dologgal veszélyeztetjük az egészségünket, amit önként használunk vagy fogyasztunk el a mindennapokban…

Svidró Márk

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Együtt iszogattak, majd baltával sújtott le ismerősére
Együtt iszogattak, majd baltával sújtott le ismerősére
A Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség vádat emelt az elkövető ellen.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A családok fogyasztását jelentősen befolyásolja az üzemanyagár
Literenként 76 forinttal drágább a gázolaj most, mint tavaly.
Református bölcsőde épül Józsán – letették az alapkövet
A beruházás várhatóan 2025 júniusára fejeződik be.
Varga Mihály: nem az adók miatt drága az üzemanyag
Táblázatot tett közzé a pénzügyminiszter.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.