Hirdetés

Szuperdöntő: Szíj Melinda vs. Vastag Csaba

Civishir

2010.12.08. 07:35

Szuperdöntő: Szíj Melinda vs. Vastag Csaba

Debrecen – Tisztelt producerek, csináljatok egy szuperdöntőt, tessék összeengedni a hősöket! Szíj Melinda vs. Vastag Csaba, Kökény Attila vs. Janicsák Veca, stb.: óriási kasza lehetne, minden idők legnézettebb műsora.

Hirdetés

Szó, ami szó, elég sok munkával vannak felépítve ezek a tehetségkutató műsorok marketingileg: a próbálkozók úgy vannak kiválasztva, hogy legyen köztük mindenfajta teremtés (csúnya, szép, roma, magyar, félnótás, jómellű, stb.), ráadásul ahogy a Megasztár és az X-Faktor halad a kiteljesedés (befejezés) felé, úgy csöpögtetik a médiába a különböző információkat: ez beteg, amaz árva, a harmadik szerelmes, a negyedik gyerekes, az ötödik szegény, a hatodik fuxos, és így tovább, és így tovább… Énekelni (táncolni, előadni, elvarázsolni) annyira azért (még) nem tudnak, de ez nem lehet szempont: végül is nem erre megy ki a játék.

Ezzel együtt meg kell hagyni, bizonyos szempontból profi munka az ilyen műsorok előidézése (a Való Világnál vagy a Big Brothernél például sokkal értékesebb produktumok), ám úgy látszik, az igazán nagy dobást kénytelen egy vidéki újságíró felvetni, mert a nagymenőknek nem jut eszükbe. Engedjenek meg egy gyors amerikaifoci-példát: a marketing terén némileg előrébb tartó Államokban vagy negyven évvel ezelőtt volt egy népszerű NFL és egy népszerű AFL, két különböző bajnokság. Egymással rivalizáltak, mint az állat, mire néhány góré rájött arra, hogy Úristen, mekkora barmok vagyunk: engedjük össze a két bajnokot, nevezzük el a finálét Super Bowl-nak, és máris megalkottuk minden idők legnagyobb televíziós show-ját. És így is lett: a focidöntőt a Holdra szállás évében többen nézték élőben, mint Armstrongék űrszerű behugyozását, és a Super Bowl lett az USA (és a világ) egyik legnézettebb tévéműsora (figyelem: nemcsak a sportesemények között!).

Holdra szállni mi magyarok nem fogunk, amerikai és magyar fociban is gyengék vagyunk, van viszont Megasztárunk és X-Faktorunk: tisztelt producerek, csináljatok egy szuperdöntőt, tessék összeengedni a kis mindenhetes hősöket! Szíj Melinda vs. Vastag Csaba, Kökény Attila vs. Janicsák Veca, stb.: óriási kasza lehetne, minden idők legnézettebb magyar tévéműsora (itt jegyezzük meg, az ötletet a Cívishír levédi…). A zsűri is szépen egyesülhetne, gondoljanak csak bele, milyen jókat tudna vitatkozni Nagy Feró és Friderikusz, vagy éppen Eszenyi és Keresztes: beszólások a csúcson és hiszti a köbön.

Hogy ne legyen sértődés, megmaradhatna az összes műsorvezető is (Balázs és Claudia: bájos páros), a szuperdöntő pedig élőben mehetne egyszerre mindkét csatornán. A tulajdonosi kör a céghálózat legvégén amúgy sincs olyan távol egymástól, mint azt a nézők a sok látványrivalizálás közepette gondolnák, úgyhogy senki ne mondja, hogy ez kivitelezhetetlen.
És hogy miért is érdemes felvetni ezt az ötletet? Kell valami, hogy ezek a műsorok ne vesszenek a feledés kegyetlen és átláthatatlan homályába…
Tóth Csaba Zsolt

Szóljon hozzá!

Hirdetés