Hirdetés

Gyerekgázolások: tragédia két felvonásban

Civishir

2010.12.06. 07:51

Gyerekgázolások: tragédia két felvonásban

Debrecen – Amikor a család (szomszéd, utcabeli, arra járó) lincselésre indul. Üt, vág, szúr, köp: az indulat mélyről jövő, és az élettelen gyerektestek mellett akár jogosnak is tűnhet. Csakhogy nem az.

Hirdetés

Ha baleset történik, az rossz. Ha súlyos sérülésekkel jár, az borzalom. Amennyiben halálos áldozatokat követel, az dráma. Ha az áldozatok gyerekek, az igazi tragédia. Ezt még az is átérezheti, akinek (még) nincs utódja, akinek viszont van a véréből való gyermek, az tudja: az ember már attól lélekszorítást él át, ha a sarj lehorzsolja a homlokát, nemhogy attól, hogy átmegy rajta egy autó. Jelenleg két gyerek van életveszélyben (egyikük a legújabb hírek szerint agyhalott), miután szánkózás közben kicsúsztak az útra, és elütötte őket egy jármű. A családtagok sikolya, sokkja és felindulása érthető: felfoghatatlan az a kép, amelyen gyerekvér vöröslik a havon. Megemészthetetlen történés, amely ráadásul visszajár, mint egy kísértet, hiszen nem először beszél erről Magyarország. Nálunk ez elég gyakran előfordul, ráadásul az első felvonást (noha az már önmagában is elég tragikus) szinte mindig követi a második.

A Szögi-felvonás. Amikor a család (szomszéd, utcabeli, arra járó) lincselésre indul. Üt, vág, szúr, köp: az indulat mélyről jövő, és az élettelen gyerektestek mellett akár jogosnak is tűnhet. Csakhogy nem az. Jogi értelemben sem, de ezt hagyjuk is, vészhelyzetben az ember kezét nem a paragrafusok vezetik. Az erkölcsi szempont viszont nem hanyagolható: hogy jön ahhoz bárki is, hogy ártatlan embereket (például Szögi Lajost, vagy a legutóbbi esetnél egy véletlenül arra járó másik autóst) terrorizáljon, üssön, (agyon)verjen, köpjön, szúrjon. Sehogy nem jön, ez elfogadhatatlan. Elütni el lehet valakit véletlenül, agyonverni nem. Az nemigen véletlen.

Persze a társadalmi vita ilyenkor nem is a KRESZ módosításáról szól. Romáról, cigányról, magyarról szól, emberi jogi felháborodásról és etnikai ellentétekről. Pedig egyáltalán nem biztos, hogy egy ilyen szörnyű történés után a bőrszínnel függ össze a tanulság. Az első felvonás üzenete biztosan nem ez, és hát a másodikénak sem szabadna ennek lennie. Mert ha baleset történik, az már önmagában rossz. Ami utána következik, arra pedig az okosabbja egyelőre csak keresi a megfelelő jelzőt.
Tóth Csaba Zsolt

Szóljon hozzá!

Hirdetés