Hirdetés

Hirdetés

Rabszolgasors

civishir.hu

2012.04.18. 11:30

Rabszolgasors
A kép illusztráció

Debrecen – Aki arra számít, hogy Isaura és kedvese további sorsáról olvashat, annak azt ajánlom, ne pazarolja idejét tovább erre az írásra. Multinacionális cég. Bizonyos körökben még 2012-ben is szitokszónak számít.

Hirdetés

Hirdetés

A legtöbb társaságban akad egy-két „szerencsétlen”, aki multinacionális cégnél dolgozik. Azok, akik nem, szinte minden esetben elnéző, esetleg sajnálkozó megjegyzések kíséretében veszik ezt tudomásul: - Aha, szóval rabszolga vagy/Aha, értem, be vagy zárva a kockába. Tudom és értem, hogy a dolgok megismerését könnyíti és gyorsítja a sztereotípiák alkalmazása, de ideje megszabadulni ettől a szélsőségesen leegyszerűsítő szemlélettől, és árnyalni a képet.

Vannak emberek, akik diplomát szereznek – ma Magyarországon a kelleténél többen is. És akadnak közöttük olyanok, akik a magyar adófizetők pénzén megszerzett tudásukat nem külföldön, hanem itthon szeretnék kamatoztatni. Dicséretes dolog. Uram bocsá’ pénzért. Ördögtől való dolog, aki bruttó 120 ezernél többet keres, azt szeretjük és tudjuk köpködni. Ez csak azért érdekes, mert mindenki szeretne jól élni. Ezek szerint azokra kell haragudni, akiknek ez sikerül is. Épp ezért valaki kitalálta, hogy aki jól fizető multinál dolgozik, azt kizsigerelik, az agyát kilúgozzák, a gyár/cég ajtaját délután 16 órakor (kívülről) bezárják, hogy a dolgozó haza ne tudjon menni. És van, aki ezt elhiszi. Egészen biztosan léteznek olyan multinacionális cégek, ahol nem kolbászból van a kerítés, ott sem keres mindenki 5-600 ezer forintot, nem végez mindenki a képességeinek megfelelő és izgalmas munkát, és még a ledolgozott munkaidejét is szigorúan követik. De jó esetben meg is fizetik azt.

Mem értem, miért tűnik jobbnak 8-tól 16-ig dolgozni a közszférában, alig megélni belőle úgy, hogy közben agyondolgoztatják és a főnök számolja, hány fénymásoló papírt használ havonta. Vagy csalja a munkát, és a nap felében internetezik. Még büszke is magára, hogy ki tudja játszani felettese éberségét. De legalább nem multinál dolgozik…

Lehet véleményünk a magyar adórendszerről, feküdhet jobban a progresszív adózás az egykulcsosnál, de egyvalamivel nem árt tisztában lennünk: egy 2010-es adat szerint az adózók 20 százaléka fizette be a személyi jövedelemadó 76 százalékát. Biztosra vehetjük, hogy a felháborítóan és aránytalanul magas jövedelemmel rendelkező túlfizetettek mellett ebbe a körbe tartoznak a multinacionális cégek viszonylag jól fizetett, tisztességesen dolgozó alkalmazottai, akik nem csalnak, (lehetőségük sincs rá) tőlük rendesen vonják a járulékokat és a jövedelemadót. Ez teszi lehetővé, hogy mások ellátásokat kapjanak. Lehet tehát fanyalogni és utálni a multikat, de gondolkozzunk el azon, milyen helyzet állna elő egyébként sem fényes gazdasági helyzetű kis hazánkban, ha néhányak kívánsága szerint kiűznék ezeket az országból. Mint ahogyan nem ártana túllépni végre azokon az automatizmusokon sem, hogy Magyarországon a vállalkozó adócsaló, a cigány bűnöző, a közmunkás naplopó.

Szabó-Kovács Patrícia

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.