Hirdetés

Magyarságunk nagyhete

civishir.hu

2011.04.19. 18:16

Magyarságunk nagyhete
Mindannyiunk keresztje és Golgotája

Debrecen – És nemcsak a keresztény hagyományra emlékezünk, hanem elárvult magyar történelmünkre is, amelynek szintén volt nagyböjtje, nagypénteke, csak éppen a húsvéti feltámadás várat még magára.

Hirdetés

Kétharmados többséggel, úgy, hogy az MSZP és az LMP még csak nem is szavazott, a Parlament mégiscsak megszavazta az új alkotmányt. A kormánykörök szerint mérföldkövet jelent a magyar politikában, társadalomban, gazdaságban és a jogfolytonosságban, az ellenzéki nagyszájúak viszont kutyát-macskát ráhordanak az új alkotmányra, azzal is vádolják Orbán Viktort, hogy egyszemélyes diktatúrát készít elő, az alkotmány minden sora igaztalan és hamis és máris arra készülnek, hogy a 2014-es választás után – reményeik szerint – hatalomra kerülnek és akkor lényegesen javítanak a maguk szája íze szerint az új alkotmányon.

Tény, hogy az alktományt megszavazták, s ez 2012 január 1-jén életbe is lép, ha most, húsvét hétfőjén a köztársasági elnök aláírja. De már miért ne írná alá, mikor éppen ő is egyike volt azoknak, akik hevesen szorgalmazták az új alkotmány kidolgozását? Az LMP azt vetette a Fidesz szemére, hogy elmulasztották a széles néptömegek meghallgatását a népszavazás elodázásával. Kritika van tehát bőven, csak éppen azt felejtik el az (egyáltalán nem) tisztelt ellenzéki honatyák, hogy kezdettől fogva otthagyták az alkotmányozó bizottságot és csak átkaikat szórják mind a mai napig. Ezek, persze, leperegnek a kormánykoalícióról, akinek képviselői nem győzik hangsúlyozni, hogy új és modern alkotmányt tettek le az asztalra.

Háborogtak a poitikusi kedélyek amiatt is, hogy 62 évre szállították le a bírák nyugdíjkorhatárát. Hát nincs joga egy magyar bírónak a matuzsálemi korig bíráskodni?! Annak az úrnak volt igaza, aki azt mondta, hogy a mai bírói gárda javarészt még a Kádár-rendszer öröksége, s ideje fiatalabbakkal felváltani őket. Amiben szerintem is van némi logika és helyeslem is a kormány döntését. Bár jó lett volna a nyugdíjakat úgy is szabályozni, hogy megállapítottak volna egy minimális nyugdíjat, mondjuk 35-40 ezer forint összegben, s így nem fordulhatott volna elő az én esetem, amikor mindössze 23 ezer forinttal szúrták ki a szememet. No, de sebaj, csak a csapatnak menjen a játék!

Kezdjük vidámabb dolgokkal is. Beléptünk az áldott szép húsvét magyar idejének nagyhetébe, s mint minden ilyenkor, a telihold kísérő fényénél kicsit böjtölünk és nemcsak a keresztény hagyományra emlékezünk, hanem elárvult magyar történelmünkre is, amelynek szintén volt nagyböjtje, nagypénteke, csak éppen a húsvéti feltámadás várat még magára. Nem hiányzott ebből a múltból a golgotai fájdalommenet és a keresztre feszítés sem, Trianonnal, például a jelenlegi európai uniós barátaink viselkedtek Pilátus módra és mosták kezeiket, mikor szép hazánk Krisztus-testét nyolcfelé szaggatták a szomszédság sovén fenevadai. Aztán a II. világháború poklában is elpusztult másfél millió magyar, tetejébe jött a kommunizmus golgotája és készen is volt a kereszt.

1956-ban talán utoljára még föltámadt halottaiból a magyar, de a szovjet tankok ezt a feltámadást is vérbe fojtották. Kádárék meg több embert felakasztottak, mint annak idején Haynau pribékjei. Én bizony ezen a nagyhéten magyarságunk nagyhetét is gyászolom és ha vasárnap ünnepelek, akkor arra ürítem poharamat, hogy porig alázott székely népem végre élvezhesse az autonómia jótékony gyümölcseit. S ez kezdete lenne egy valódi magyar feltámadásnak, ami betöltené a Kárpát-medence minden magyarok lakta zegzugát. Számomra ez is a húsvét üzenete, és minden porcikámat átjárja az ősi kívánalom: „hazádnak rendületlenül, légy híve, oh magyar!”

Bereczki Károly

Szóljon hozzá!

Hirdetés