Hirdetés

Közéleti füstölgések

civishir.hu

2011.04.27. 08:28

Közéleti füstölgések
A szabadban szabad. Sehol máshol (A kép illusztráciü)

Debrecen – A notórius nikotinista azért mégis rágyújt, nagyokat pöfékelve körbesandítva, hogy nincs-e a közelben ellenőr formájú közeg. A szenvedélyes dohányosokon azért mégsem lehet kifogni.

Hirdetés

Mostanság éppen az hozta lázba közéletünk korifeusait, hogy dohányozzunk, vagy sem. Már úgy értem, hogy éttermekben, sörözőkben, meg egyéb vendéglátó helyeken. Sopánkodnak is a „szegénypártiak”, szerintük ez a törvény a kiskocsmákat veszélyeztet a leginkább, hiszen a kiskricsmisek nem tudnak külön helységeket biztosítani a drágalátos nikotinisták számára. Bár az is igaz, hogy ha kitesznek két asztalt a járdára, néhány székkel párosítva, máris nyernek egy kerthelyiséget az Isten szabad ege alatt, s akkor már rá lehet bátran gyújtani. Mert ugye, törvényhozóink becsületesebb része belátta, hogy nem kell ezt az egészet olyan komolyan venni: a kerthelyiségekben, vagy külön erre a célra kialakított helyiségekben azért szabad füstölögni bátran, dacára annak, hogy már a BKV állomásokon sem lehet rágyújtani. Bár ahogyan megfigyelem, a notórius nikotinista azért mégis rágyújt, nagyokat pöfékelve körbesandítva, hogy nincs-e a közelben ellenőrformájú közeg. A szenvedélyes dohányosokon azért mégsem lehet kifogni.

A Ferencziek terén lévő aluljáró lépcsőjén valamelyik nap megszámoltam, hogy tizenegynéhányan fújták vidáman a füstöt. Nem az aluljáróban, hanem a lépcsőn. Mert az már nem ugyanaz, ugyebár. Aztán, mikor befejezték a füstölést, a csikkeket szabályos taposással elnyomták, az utcaseprők végtelen örömére.

Közéletünk füstölög tehát a javából, az ellenzéknek különben is teljesen mindegy, hogy miről van szó, csak jó nagyot rúghassanak a Fideszbe. Miután, ugyebár elfogadták az új alkotmányt, köztársasági elnökünk is aláírta, aztán szépen meg is ünnepelték húsvét másodnapján, egyszerre koncertek, ünnepi programok köszöntötték az új alkotmányt, a Jobbik szerint továbbra is egypárti az alkotmány, az LMP pedig antidemokratikusnak nevezi kitartóan. A szocik pedig, megszokott szájuk íze szerint, kitartóan azzal vádolják a kormánypártot, hogy elmulasztotta a népszavazást és nem vették figyelembe a „méltóságos” szocialista párt ezirányú javaslatait. Számukra a kétharmados többség Fidesz-koholmány és majd ők megmutatják a következő választásokkor, hogy mitől döglik a légy. Az már nem is érdekli őket, hogy a közvéleménykutatók szerint a választópolgárok tekintélyes része nemhogy szimpatizálna a szocikkal, hanem továbbra is elfordulnak tőlük. No, csak füstölögjenek! Egyébként az új alkotmány máris jelzőt kapott: húsvéti alkotmánynak nevezik, s ez így szimpatikus elnevezés is.

Kövér László most Czestochovába készül, a nagy zarándoklatra. Kicsit szemlesütve rebegte a királyi tévében, hogy ő ugyan református. de magánemberként elviszi oda katolikus családtagjait, hogy Lengyelországban méltóképpen képviseljék hazánkat. Hamarosan a lengyelek veszik át tőlünk az uniós elnöki stafétát, ezért is kell ápolni most a hagyományos magyar-lengyel kapcsolatokat. Hogy mit is csináltunk mi az unió élén mostanáig? Kidolgoztattuk a Duna-stratégiát, a roma stratégiát, küzdelmet folytatunk Horvátország belépéséért és harcolunk az euró becsületéért, bár minálunk még a forint járja, amiből egyre kevesebb, de legalább jó az árfolyama. S akkor talán a külföldi tőke is vérszemet kap és beruház szegény hazánkban, láttuk is, hogy a kecskeméti nagy német beruházást még miniszterelnökünk is lelkesen köszöntötte. Jól fognak keresni majd a magyar szakemberek, örvendezünk és közben új alapokra is helyezik a szakemberképzést, éppen egy kecskeméti tévériportban láthattuk az ifjúság duális szakképzésének mikéntjét. Egyszóval dolgozik a Fidesz, ereje mindenét latbavetve, s nem is igen törődik a füstölgő ellenzékiekkel, hiszen a magasztos célok elérése nem mindennapi feladat. Valahogyan helyre kell hozni mindazt, amit a „derék” szoclibek az elmúlt esztendőkben elrontottak . Én elhiszem a Fidesznek, hogy igazat beszél, bár olykor a saját szemükben is észre kellene venni a gerendát. A jót rosszul is lehet csinálni, s erre ragyogó példát statuáltak a tisztelt ellenzéki honatyák, amikor volt szerencséjük Magyarországot rossz irányba kormányozni.

Bereczki Károly
 

Szóljon hozzá!

Hirdetés