Hirdetés

Debreceni szülők, egy ökör, meg annak ára a iskola küszöbén

civishir.hu

2012.08.29. 08:13

Debreceni szülők, egy ökör, meg annak ára a iskola küszöbén
A kép illusztráció

Kislányom egy héten belül négy – most már tudom, olcsó – óvodai év után megkezdi általános iskolai tanulmányait. Szabó-Kovács Patrícia jegyzete

Hirdetés

Sosem értettem, miért panaszkodnak mindig az ismerőseim, milyen irtózatosan sokba kerül az iskolakezdés, gondoltam, nem kell mindenből a legdrágábbat választani, úgy kell nekik, ők akarták. Egészen idáig.

Amikor júniusban véget ért az első osztályfőnöki óra, és bennem végre tudatosult, hogy elsőszülött magzatom tényleg iskolás lesz szeptembertől, nos, még akkor sem tudtam. Átfutva a szükséges taneszközök és kellékek listáját arra gondoltam, semmi extrát nem kérnek, biztosan nem lesz egy ökör ára, mire mindent beszerzünk. Még némi nosztalgikus érzés is feltámadt bennem, hiszen én is emlékszem kisiskolás koromból a kék-fehér pöttyös kis kartondobozra, ami a számolókorongokat rejtette. (Vicces, hogy a csomagolás közel 30 év alatt mit sem változott).

Na szóval, mivel nem szeretem az utolsó pillanatra hagyni a dolgokat, és eleve soktételes listáról volt szó, úgy éreztem, jobb, ha korábban nekilátunk a beszerzésnek, így is sok időbe kerül majd, amíg mindent fölhajtunk. És itt követtük el az első hibát, ugyanis az akciókat a boltok nem nyár közepére, hanem augusztus végére időzítik! Sokat spórolhatnak tehát a halogatók, akik az utolsó percre hagyják a bevásárlást. A 2 ezer 400 forintos tornadressz megszerezhető ugyanabban a boltban 1 400-ért is, feltéve, hogy valakinek van idegzete mindent az utolsó pillanatra hagyni, és tud hinni abban, hogy az akciós termékekből még van a boltban, valamint méretben is akad megfelelő. Egy jobb minőségű, de mindenfajta márkajelzés nélküli, – vagy legalábbis számomra ismeretlen – gyártótól származó tornazsákot, amit remélhetőleg 2 földre hajítás után sem kell kidobni, körülbelül 1 600 forintért szerezhetünk meg. Ehhez jön még a tornacipő, – szintén no-name – a már említett békebeli, strandkorlátkék tornadressz, egy garnitúra fehér tornazokni, no meg egy szimpla, olcsóbb melegítőalsó, máris 7 ezer forint fölött járunk, és ezek még csupán a tornaóra kellékei!

A legmeredekebb kérdés az iskolatáska minősége. Ezen aztán lehet hónapokig agyalni: borítéktáska legyen-e (fekvő téglalap alakú, mint a régi időkben) vagy álló téglalap, esetleg négyzet? A hátizsákot kicsiknek nem ajánlják, mínusz egy lehetőség, ez nagy segítség a bizonytalanabb szülőknek. De még mindig van min töprengeni: kicsi vagy nagyobb legyen-e, mennyire vegyük figyelembe a táska önsúlyát, mennyi ideig tervezzük használni, mennyire védi a táska a gyerek gerincét. Abban már egyöntetűek a vélemények, hogy ergonómiai vagy anatómiai (a téma hosszas és kimerítő tanulmányozása után sem világos számomra, a kettő között mi a különbség a gyakorlatban, pedig igen, mindkét szó jelentését ismerem) kialakítású táskát érdemes beszerezni. Ez annyit jelent a valóságban, hogy legyen párnázott a háta. A legjobb, ha emellett extra merevítés is van benne. Egy átlagos méretű, jó minőségű, viszonylag divatos és ismert márka táskái már megszerezhetők 8-10 ezer forintért. Ha valakinek rongyrázós ismeretségi köre és sok kidobni való pénze van, pontosan ugyanezt a minőséget 30-40 ezerért is megkaphatja, csak a mintázat más.

Persze kínai boltokba betévedve találkozhatunk szuperolcsó változatokkal is, 1 400 forintról 700-ra leértékelve is akár, ez azonban ne tévesszen meg senkit: ezek valójában csak iskolatáskának tűnő tárgyak, tartás nélküli, vacak textiltasakok, amelyek nemhogy nem védik szemünk fénye hátát, de hordozó funkciójukat sem képesek hosszú távon betölteni.

Lássuk az írószereket, hiszen itt is hatalmas a szórás! Egyszerű grafitceruzát 40 forintért is vehetünk, ám a divatos, háromszög alakú, csúszásgátlós „csúcsmodell”, melynek márkaneve a középosztálybeli szülők körében szájhagyomány útján terjed, a legolcsóbb helyen is 200-ba kerül. És pontosan ugyanez a ceruza drágább boltokban 360 forintot kóstál! Ilyenkor kezdi el törni a fejét az egyszeri szülő, vajon mekkora versenyhátrányt okoz csemetéjének, ha nem hajlandó a legdrágábbat megvenni, csupán mondjuk egy középkategóriásat. A verhetetlen érv: mi is megtanultunk írni, pedig akkoriban még nem támasztották alá független laboratóriumok sokoldalú vizsgálatai – magyarul, a kutya sem gondolt rá – hogy a kisgyerekeknek a háromszög alakú ceruzát a legkényelmesebb fogni, és nem volt olyan tanító néni vagy gyerek, aki figyelmet fordított volna a csúszásmentességre. Persze sokat változott a világ, és aki teheti, igyekszik megkönnyíteni lemenője életét. Nehogy ezen múljon… Mennyiségtől és igényszintünktől függően költhetünk az írószerekre, határ a csillagos ég. Tőlünk füzetből kifejezetten a legegyszerűbb alapmodellt kérték, itt tehát nem kellett figyelnünk az árakat és a küllemet. Tolltartóból is egy praktikus, olcsó alapmodell választottunk, nem egy 4-5 ezres csodát, mindent egybevetve mégis több tízezret elköltöttünk már

És ekkor következett az utolsó jelentősebb tétel, a tankönyvek megvásárlása. Az végső csapás az volt, amikor kifizettem a 15  ezer forintos csomagot. Ekkorra már teljesen egyetértettem azokkal, akik az iskolakezdés költségeire panaszkodtak. Ezeket az összegeket egy átlagos keresetű család költségvetése keményen megérzi.

Így már „csak” azokkal a lelki nehézségekkel kell megbirkóznunk, amelyeket az új élethelyzet okoz gyermekünknek: az új környezet és társaság, a megnövekedett elvárások, az újfajta felelősség és feladatok, az ezekből fakadó kimerültség. És akkor már csak a legnehezebb van hátra: eltitkolni izguló gyermekünk elől, hogy mindezektől valószínűleg jobban félünk, mint ő.

Szabó-Kovács Patrícia

Szóljon hozzá!

Hirdetés