Hirdetés

Ballag már az óvodás???

civishir.hu

2012.05.16. 09:27

Ballag már az óvodás???
A kép illusztráció (goncruszka.net)

Nyakunkon az óvodai ballagási szezon. Gyakorló anyuka vagyok, magam is óvodából búcsúzó gyermekkel, mégis megfordul néha a fejemben, van-e értelme ekkora felhajtásnak 6-7 éves gyerekek körül?

Hirdetés

Ez az a kérdés, amit csak halkan, magunk között merek föltenni. Értem én, hogy szimbolikus gesztusokkal át kell adni a gyereket az iskolának. Az is természetes, hogy a gyerekek elbúcsúznak a pedagógusoktól, akikkel 1-2, jó esetben 3-4 évig nap mint nap találkoztak, és akiknek minden bizonnyal sok szép pillanatot, értékes ismereteket köszönhetnek. Erre persze áldozni kell, súlyos forintokat, normális ajándék sokba kerül. De tablókép, emlékkönyv fotókkal vagy fotók nélkül családonként több ezer forintért, számomra túlzásnak tűnik.

Az egész úgy működik, hogy egy óvónő vagy egy szülő kitalálja, hogy milyen szép és kedves emlék lesz ez a gyerekeknek, amikor majd felnőnek. (Zárójelben jegyzem meg, hogy minimum félévente készül róluk csoportkép az oviban, van tehát mit nézegetni). A dolog lélektana szerint nagyon kevés olyan szülő van – én sem tartozom közéjük – aki bármi jónak elrontójaként föl meri emelni a szavát, ha ezt túlzásnak tartja. Mert akkor ugye jön a milyen szülő vagy te?, nem is szereted a gyerekedet, hidd el (előrebocsájtom, elhiszem), hogy nagyon szép lesz, mi az, hogy neked ennyit nem ér meg a gyereked? megjegyzések áradata, és én ott állnék megszégyenülten. Közben nagyon jól tudom, hogy a szülők legalább negyede, ha nem fele ugyanígy fölösleges felhajtásnak tartja az egészet. Inkább fizetünk, mint a katonatiszt, a feszengős, idétlenül beállított képekért, amelyeken nincs gyerek, aki jól érezné magát, és a semmiről sem szóló emlékkönyvekért. Tehát épp a lényeg veszett el, a gyerek lelke. De a mi lelkiismeretünk nyugodt: megvásároltuk a jó szülőség érzését családonként 5-10, vagy még több ezerért…

Szabó-Kovács Patrícia

Szóljon hozzá!

Hirdetés