Hirdetés

Jöhet a Jurassic!

civishir.hu

2009.09.14. 07:57

Jöhet a Jurassic!
Tudományos, botanikus

Már megint mertünk nagyot álmodni! Hála istennek, hogy minket semmilyen gazdasági válság nem tud kibillenteni álmodozó hangulatunkból, minden újabb nap osztogathatjuk a százmillióinkat. (B. Gergely Krisztina jegyzete.)

Hirdetés

Most éppen (a múlt heti közgyűlés egyik napirendi pontjának hála) a botanikus kertbe kalandoztam el gondolatban. Egy tavalyi döntés eredményeként hatalmas fejlesztés előtt áll az utóbbi években kissé elhanyagolódott, de szebb éveket is megélt kertészet. Egy olyan tudományos centrumot akarnak ott kialakítani, ahol a „széles közönség” is megismerkedhet a természettudományokkal (a keskenyeknek nincs esélyük), az ezekkel kapcsolatos gondolkodásmóddal, a különféle folyamatokkal. A cél – azt mondják –, hogy népszerűsítsék a kémia, a fizika, az orvosbiológia, a botanika és a hidrobiológia tudományterületeit.

Ez igen! Igazi, nemes cél – rá is fér már erre az elhumánosodott, belterjes debreceni fajtára egy kis reál-továbbképzés. Lesz ott tudományok palotája – mint interaktív tér –, egy a mostaninál nagyobb tó, és felújítják a már eddig is népszerű házakat, valamint a napfizikai obszervatóriumot.

A projekt egyébként az egyetemi fejlesztések része, és tényleg nagyon jó lesz! A gyerekek meg a fizika tanárok biztos örülnek neki, a város pedig igyekszik profitálni belőle. Az önrésze több mint 200 millió forintot tesz ki, s „az önkormányzat egy szükséges és jelentős város rehabilitációs lehetőséghez juthat általa.”

Úgyhogy ha mindez volt, ahogy írva, vállunkat megveregetve ismét hátradőlhetünk: ezt is megcsináltuk! Van már mediterrán élményfürdőnk, európai léptékű, de magyar kofákra fazonírozott piacunk, hatalmas fóumunk és lesz még annál is jobb színházunk, amelyek mind jelentősen megnövelik, megnövelték az idelátogató turisták számát (ez különösen a piactól elvárható teljesítmény). A sport terén már csak egy stadion kéne, hiszen a jégcsarnok, a sportcsarnok és az uszoda már bizonyított világszintű megmérettetésen, a tudomány pedig lám, a szintén dédelgetett neutronkutató után újabb nagyberuházásról álmodik. Ha tehát minden ilyen jól megy tovább, előbb-utóbb Debrecenbe is eljöhetnek a klónozott dinoszauruszok, az őket kutató tudósok meg a filmesek Etyekwoodból, mi pedig fejvesztve menekülhetünk majd az ellenünk forduló teremtményeink elől. Még szerencse, hogy a sok csoda mellett építettünk néhány bujkálásra kiváló, óriási betonkolosszust is.

Szóljon hozzá!

Hirdetés