Hirdetés

Családfa

civishir.hu

2009.10.05. 07:10

Családfa
Vándornép

Debrecen őslakosságának 30 százaléka cigány ősökkel büszkélkedhet. Vagy legalábbis tudhat magáénak. Vagy legalábbis ezt mondta Ágnes. A Daróczi.

Hirdetés

Számomra szinte hihetetlen, hogy az agyonemlegett cívis, nyakas polgárok egyharmada teknővájó vagy kovács, vagy vásári cigány szépapától származik. Igaz, Daróczi Ágnes még a hajdúkat is megemlítette, amikor potenciális roma magvetőkről beszélt, akik az eltelt évek, századok alatt sikeresen beolvadtak a debreceni közegbe. Számomra szinte hihetetlen ez az arány, de majd utánanézek, hogy például én a 70-be vagy a 30-ba tartozom, a felmenőim terén mi a helyzet. Daróczi Ágnes egyébként biztosan tudja, mit beszél (épp Havas Henrik vendége volt pénteken és a cigánykérdésről diskuráltak), hiszen Hajdú-Biharban született, ráadásul „kossuthos” volt. Mint amúgy én is. Szóval a magam családfáját feltétlen megnézem, de azért az Ágnesét is érdemesnek tartottam megkukkantani. Nem a gyökerekig mentem vissza, csak az oldalági hajtásait böngészgettem és sok ismerős arcot, nevet találtam. Valahogy mind jó pozíciókban voltak. Mind tehetségesek. Túlélők. 

Choli Daróczi József gratulációja

A család „feje” Choli Daróczi József, aki régebben a Kommunista Kiáltványt, majd később a Bibliát fordította cigányra, s már akkor újságíró volt, amikor még nem volt sajtószabadság. (Persze most sincs az, de ezt most hagyjuk.) Az ő fia egyébként az az ifjabb Daróczi József, aki Dávidként vonult be a kormányzati médiatörténetbe mint szóvivő. Éppen Batiz Andrásnak az utóda volt, aki – mint szintén eléggé köztudott – D.D. unokatestvérét vette feleségül. Ágnes az idősebb József (vagyis Choli) testvére, tehát Daróczi Dávid nagynénje. Újságíró, felelős szerkesztő, korábban az SZDSZ listáján szerepelt, nem túl nagy sikerrel. Rokona még Mohácsi Viktória és Erzsébet is.
Szóval jó nevű család, igazán mindenhol és régóta jelen vannak. De érdemes lenne a gyökerekig visszatekinteni, mert Ágnes is ezt hozta fel Henriknél. Az ősöket. Akik Debrecen őslakosainak harmadánál cigányok voltak.

Ha valaki nem akarja elhinni, nyugodtan járjon utána.

 

 

Szóljon hozzá!

Hirdetés