Hirdetés

Alkotmányozás lázában

civishir.hu

2011.04.04. 07:43

Alkotmányozás lázában
Még gyűrik egymást

Debrecen – Napok óta egyébről sem esik szó, csak a készülő alkotmányról. S ahogy ez már a politikai forgatókönyvben írva vagyon, olyan partszakadásokat okoz, hogy érdemes odafigyelni.

Hirdetés

A szocik, természetesen különutasok, nekik semmi sem jó, ami a Fidesz-KDNP felől érkezik, az LMP-be tömörült egykori szadeszosok pedig úgy viselkednek, mintha tőlük is függne valami. A Jobbik ugyan ott van, de… neki sem jó semmi, ami a Fidesznek. Ez az alkotmányosdi játék egyre komolyabbra fordul, Gyurcsány platformja még tűntetést is szervezett a régi, 1949-es sztálini alkotmány védelmében, erre mondják nálunk, otthon Erdélyben, hogy nem sül ki a szeme. A szocik is terveznek tüntetést, de Gyurcsány balról előzött, és most párttársai egymásra is haragszanak. Na ez szép. Bevallom őszintén, hogy a nagy nemzeti konzultációból nekem Szili Katalin színeváltozása és alkotmányreformja a legszimpatikusabb. Az egykori szocis honanyában motoszkálni kezdett a nemzeti érzés, és letett a parlament asztalára egy olyan alkotmány reformtervezetet, amire érdemes odafigyelni. Kétkamarás parlamentet javasol, például. A felsőházba jutnának be a kisebbségek és a határon túli magyarok képviselői, az alsóház pedig (kisebb létszámmal) lehetne a törvényhozó testület, a felsőház pedig vétójogot kapna. Remek, mondanám, és emlékszem Tőkés László egy mondatára, amely hasonló gondolatot fogalmaz meg. A Magyarok Világszövetségének tiszteletbeli elnöke volt még, amikor egy kongresszuson a tagságot elvitték a parlamentbe. Nagyvizitre. Ott, az egykori Felsőház nagytermében Tőkés László azt mondta, nagyon reméli, hogy abban a teremben hamarosan a határon túli magyarság képviselő is a magyar parlament tagjai lesznek. Most meg Szili Katalin mondja ugyanazt.

S ha jól emlékszem, a csökkentett létszámú parlamentre még a választási győzelem mámorában a Fidesz is ígéretet tett. Ha most a Fidesz kétharmada rábólint Szili Katalin javaslataira, akkor a 2012-es parlamenti választás már e fontos módosítás jegyében zajlana, s valóban érdemi elmozdulás is lenne. Hiszen a magyar alkotmányozás múltjában mindig is volt felsőház, a kétkamarás parlament csak újbóli visszaigazodás lenne a magyar múlthoz.

Mi is kerülne bele az új alkotmányba? Elhangzott ilyen is, olyan is. A Szent Koronától kezdve a nagycsaládosok választójogáig, nyugdíjkorhatártól az alapvető emberi jogokig alkotmányos jogok és elképzelések garmada. Képviselő legyen a talpán, aki mindezekben ki tud igazodni, de a végső szavazás közeleg, a viták föl-fölparázslanak a parlamentben csakúgy, mint a médiában. Legyen népszavazás! – dörgik a szocik, rádörgi az LMP, és hajbókol a Jobbik. Nem jó az, hogy a Fidesz kétharmados többségével ráerőszakolja a tízmilliós országra a saját alkotmányát. Hangoztatják minduntalan a szocik, akik láthatóan azt fájlalják, hogy elvesztették a parlamenti többséget, s ha Gyurcsány továbbra is bomlasztja a pártot, akkor a szocialista párt hamarosan a történelmi süllyesztőbe kerülhet, s a magyar sorsfordulónak hála, be sem jutnak majd a parlamentbe. A szadeszos LMP-sekkel együtt. A majdani alsóházban is hemzsegni fognak a fideszes képviselők, nekik legfönnebb egy-két jobbikos képviselő fordít majd hátat. A felsőházban pedig ott fognak nyüzsögni a roma képviselők, a svábok képviselői a székelyek és az erdélyi magyarok. Erre mondjuk jobbikos szlogennel, hogy szép a jövő, úgy legyen!

Bereczki Károly
 

Szóljon hozzá!

Hirdetés