Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Frontális megütközés

| 2017. 12. 06. | 08:53:00
Az iskolatévé szintjén folyó kommunikáció mindent megold; régebben csak a számokkal zsonglőrködtek, most már a szavakkal is.
Frontális megütközés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az a régi román vicc megvan, amikor a Securitate tisztje magához rendeli beosztottját?

– Na, ide figyeljen, Ionescu elvtárstárs, árulja el nekem őszintén, mi a véleménye Ceausescu elvtársról?
– Ami az öné, őrnagy elvtárs!
– Akkor le van tartóztatva…

Nos, az ilyen jellegű kettős gondolkodás megszűnőben van, különösen a médiapiacon.

A tulajdonosváltozáson átesett sajtóban a betűmunkások úgy pozicionálták magukat, hogy némi jövés-menés után mindenki a helyére került. A Magyar Nemzet és a Hír TV környékén már senki sem tagadja, hogy bizony, bekövetkezett az a bizonyos 180 fokos fordulat, s már régen nem a konzervatív, jobboldali újságírás fellegvárában ügyködnek az újdondászok; mint ahogyan az Echo TV munkatársai sem akarják elhitetni magukról, hogy konfrontálódnának a regnáló kormányzat politikájával a kis helyre székházukban.

Ugyanez a helyzet az önkormányzati tulajdonban lévő médiabirodalmakban is; nem kivétel ez alól Debrecen sem. El tudjuk képzelni, amint a beszélgetésre invitált, hatalommal sújtott polgármester izgatottan sétál a stúdiók közötti folyosón; vérnyomás-emelkedés, szemfenékbevérzés, szapora pulzus, hörgő légzés, tachycardia; majd az interjút követően, csatakos ábrázattal, átizzadt ingben menekül a parkolóból, a városi fősajtós kései utódai pedig elégedetten nyaldossák szemfogukról a főbírói vért. Nem, természetesen a Petőfi téri fiúk sem akarnak huhogó madarak lenni a bagolyfán, higgyék el, kijár nekik a sajtóstallér, viszont a Deák-féle elhíresült adomával szemben ők inkább úgy vannak vele, mint a svájciak: ne akard a seggeddel felolvasztani a Jungfrau jegét. Apropó: tegye már fel az a kezét, aki (Google nélkül) megmondaná, hogy hívják a svájci Szövetségi Tanács elnökét? Semmi csüggedés, a svájciak sem nagyon tudják.

A gond, hogy az átlagember a magyar közpolitikusokat sem ismeri, pedig Tuzson államtitkár és kihelyezett emberei a nap minden órájában róluk beszélnek, meg persze a milliárdos amerikairól, aki bizonyára ludas a főpályaudvari beruházás költségeinek szárnyalása miatt is. Amiről Kósa államminiszter csak annyit árult el, hogy néhány milliárdról van szó csupán, és Debrecennek is hozzá kell járulnia a finanszírozáshoz; ez olyan, mintha a verebeken úgy próbálnának segíteni, hogy több zabot adnak a lovaknak.

A fönti kijelentés egyébként magyarra fordítva annyit tesz, hogy fájni fog, itt nem lesz nagy trakta, a városlakók azt kapják majd, mint Nagy Mihály a kaszálásért. Térdre és imára, hogy a költségek cementálódjanak ezen a szinten; bár lapzártáig még nem kapta fel a fejét senki sem. Ezek a derék, helyi panel-büszkék még mindig azt hiszik, hogy a lakatosok célba lőnek a hegesztőpisztollyal, s ha elfogy a Borsodi, lesz majd sokkal egészségesebb finomított fehér kátrányoldat, házi sóskaborbolya-kivonat, fagyálló, árva gyerek könnye. A helyi sajtó dementorai és a városházi tanácsadó tanoncok pedig, majd ha rájuk zuhan a mázsás, súlyos mennybolt, úgyis kidolgozzák a megfelelően koordinált kommunikációs paneleket: tartunk tőle, működni fog; ha esetleg mégsem, akkor, amúgy adysan menekülnek majd az Úrhoz, a megskalpolt vagy a kisdobos-pajtás szóvivőkhöz. A központba fel, direktívákért ácsingózva; a központba, ahol a fideszes hadtáp-hölgyek már hagyományos szépségápolást sem folytatnak, mert a narancsbőr kifejezetten karrier-előnyös és ahol tudomásul veszik, hogy az Ave Caesar és az Ave Maria vértestvérek, mert a díjbirkózó alelnök így tudja.

Az iskolatévé szintjén folyó kommunikáció mindent megold; régebben csak a számokkal zsonglőrködtek, most már a szavakkal is. Nem véletlen, hogy néhány értelmiségi túlélő szemében a közmédium kifejezetten vörös posztónak számít: azt nézni vagy hallgatni kifejezetten szellemi önfeladásnak minősül. Mégis, ebbe a teljesen zárt rendszerbe is beszivároghatnak oda nem illő elemek: itt van mindjárt egy Kocsis Éva nevű hölgy: az utóbbi két évben ő volt a mikrofonállvány a miniszterelnök szokásos péntek reggeli interjúi során. Mostanában azonban elszemtelenedett; felvetéseivel néha a zavarba hozta a Főnököt, értetlenkedett, kérdéseiben megjelent a saját véleménye is.

No persze nem kell olyanokra gondolni, hogy például miért is kell ilyen sietősen feltőkésíteni a vejem uramat, dehogy.

Viszont ami sok, az sok. Szóltak neki, hogy fogja vissza magát, hiába: a jeles riporternő élő adásban hülyült meg, félő volt, hogy a kormányfő sajtósa még nyakon önti valami langyos zellermártással a nagy kérdés-cunamik közepette.

A rendszer öngyógyításba kezdett és a legutóbbi adásnál már olyan állványt helyeztek a stúdióba, aki  nem kotyogott közbe, miközben Orbán a Soros-tervet ecsetelte. Sztálin elvtárs is megmondta, hogy

a problémákat emberek okozzák: ha kiküszöböljük az embert, megszűnnek a problémák is.

S mikor az Úr látta, hogy ez így jól van, hóna alatt egy Riposttal lebattyogott a Földre, ide hozzánk; a helyi gondűzőt kortyolgatva ünnepeltette magát meg az esztendős propagandaközpontot.

Szalmási Nimród

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Óvodafelújításra keresnek kivitelezőt Hajdúböszörményben
Óvodafelújításra keresnek kivitelezőt Hajdúböszörményben
A tetőszerkezet rekonstrukcióját tervezik.
Forradalmasítanák a városi közlekedést: Debrecen az egyik teszthelyszín
Forradalmasítanák a városi közlekedést: Debrecen az egyik teszthelyszín
Európában még másik két városban végeznek vizsgálják a rendszer hatékonyságát.
Gazdaság
Debrecen is szóba került a kínai elnök látogatásán
Magyarország ebben az együttműködésben nem veszélyt, hanem lehetőséget lát - mondta az államfő.
Állami támogatást adnak a munkásszállók építéséhez
Vannak fontos kitételek, például a szobák ágyszámára vonatkozóan is.
Munkaruhákat vásárolna a debreceni vállalat
A DV Parking Kft. beszerzési hirdetménye.
Ötven perc alatt lehetne Debrecenből Nagyváradra érni
Lekerülhetett a napirendről a tram-train, másként kötnék össze a két nagyvárost.
Tízmilliós bírságot kapott az UNION
Rendszerszintű hiányosságot állapítottak meg.
Debrecen haszonélvezője a kormány iparosítási politikájának - így a kormánybiztos
Nem véletlen, hogy a Mercedes és a BMW is itt építkezik.
Támogatott tartalom
Madarak és fák hónapja Debrecen város kisvasútjával
Madarak és fák hónapja Debrecen város kisvasútjával
Fészekleső túra, madárgyűrűzés, interaktív foglalkozás és erdei túra is lesz.
Felújítanak a Hatvan utcán 32 parkolóhelyet
Felújítanak a Hatvan utcán 32 parkolóhelyet
A DV Parking Kft. beszerzési hirdetménye.
Rangos szakmai díjjal ismerték el a debreceni orvos munkáját
Rangos szakmai díjjal ismerték el a debreceni orvos munkáját
Furka Andrea a Richter Érdemérem különdíját kapta. .
Villás Galéria: kincsek kalapács alatt
Villás Galéria: kincsek kalapács alatt
Ismét festmény- és műtárgyárverést tartanak Debrecenben.