Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Magyar sztárja van az NFL-nek!

| 2011. 12. 12. | 15:44:16
Meskó Zoltán még csak második idényét tölti a tengerentúli profi amerikaifutball-ligában (NFL), de a magyar származású játékos máris a legjobb punterek közé tartozik.
Magyar sztárja van az NFL-nek!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A punterek akkor jutnak szerephez, amikor a csapat támadóinak nem sikerült három kísérletből előrehaladniuk tíz yardot, és az együttes nem kockáztatja meg, hogy negyedikre megpróbálja megszerezni a tíz yard eléréséhez szükséges hiányzó yardokat egy újabb támadójátékkal, illetve mezőnygól rúgására sincs lehetősége. Ilyen esetben a negyedik kísérletnél elrúgják a labdát, hogy az ellenfél minél távolabbról kezdhesse meg saját támadását. A New England Patriots 25 éves rúgója eddig 45 alkalommal jutott szerephez, s átlagosan 46,1 yardra szállt az általa előreküldött tojáslabda, utóbbi adat a 11. legjobb a 32 csapatos ligában. Tavaly, újonc évében 43,2 yarddal még csak a 19. volt Meskó - amint ez kiderül az NFL honlapjáról.

Mi a punt?

A puntok után az ellenfélnek lehetősége van visszahordani a labdát, ezért a rúgások megítélésében sokkal fontosabb mutató az úgynevezett nettó hosszúság, azaz amikor a labda által megtett távolságból levonják azt a yardmennyiséget, amelyet az ellenfél játékosa megtett vele, miután elkapta azt. Hogy az ellenfél játékosának van-e esélye megindulni a labdával, az nagyban függ a puntertől, ugyanis nem elég messzire rúgnia a bőrt, úgy kell ezt tennie, hogy az minél hosszabb ideig szálljon a levegőben. Így segítve csapattársait, hogy több idejük legyen odaérni a visszahordó játékoshoz, ezáltal megakadályozva utóbbi előretörését.
Meskó esetében a riválisoknak alig van lehetőségük visszahordaniuk a labdát, ugyanis magas ívűek a rúgásai. Átlagosan 5,5 yardot tesz meg a rivális a labdával, ami azt jelenti, hogy átlagosan 40,6 nettó yardról távolabb kezdheti az ellenfél a támadását Meskó puntjai után. Ebben a mutatóban idén a hatodik legjobb az egész NFL-ben, tavaly pedig a 38,4 nettó yarddal a 11. lett. Meskó puntjait még soha nem sikerült blokkolnia az ellenfélnek, mint ahogy hatpontos gólra (touchdown) sem tudták rúgásai után visszavinni a labdát.

A rájátszásban is puntolhat

A Temesváron született, román állampolgárságú, de magyarul kiválóan beszélő Meskó Zoltánt a tavalyi amatőr játékosbörzén, a drafton az ötödik körben választotta ki a Magyarországon legnagyobb népszerűségnek örvendő New England Patriots, amely a 2000-es években három Super Bowlon diadalmaskodott. A Hazafiak - akik négy évre szerződtették Meskót -, ezúttal is nagyszerűen szerepelnek, 10-3-as győzelem/vereség mérlegükkel matematikailag ugyan még nem jutottak rájátszásba, de szinte kizárt, hogy lemaradjanak róla.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kósa Lajos tuskónak nevezte Magyar Pétert
Kósa Lajos tuskónak nevezte Magyar Pétert
A debreceni politikus szerint anyák napján nem illik politikai nagyrendezvényt tartani.
Hirdetés
Hirdetés
Felborult egy autó a szováti úton
Felborult egy autó a szováti úton
A debreceni tűzoltókat riasztották.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A családok fogyasztását jelentősen befolyásolja az üzemanyagár
Literenként 76 forinttal drágább a gázolaj most, mint tavaly.
Református bölcsőde épül Józsán – letették az alapkövet
A beruházás várhatóan 2025 júniusára fejeződik be.
Varga Mihály: nem az adók miatt drága az üzemanyag
Táblázatot tett közzé a pénzügyminiszter.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.