Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hogy lehet rákattanni az amerikaifocira?

| 2013. 01. 31. | 18:44:42
Vasárnap Super Bowl, de mi fán terem? A debreceni fantasy liga idei győztese, a volt DVSC-labdarúgó elmondja. Cívishír-interjú
Hogy lehet rákattanni az amerikaifocira?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Cívishír: Dombi Tibinél be vannak már hűtve az italok?
Benczik Zsolt: Tibi teljesen kifordult magából, miután kedvenc csapata, a New England Patriots kiesett, ezért nem tart házibulit  Super Bowl tiszteletére. A társaság így egy debreceni kártyaklubban jön össze, felvezetjük a nagy meccset egy kis pókerrel. Tudomásom szerint Debrecenben sok helyen szerveznek meccsnézést vasárnapra.

Cívishír: Mit lehet szeretni az amerikai fociban?
Benczik Zsolt: Tekintettel arra, hogy rendkívül összetett sportág, sok mindent. Van, aki a trükkös megoldásokat szereti, van, aki a hosszú indításokat, vagy a hosszú futásokat, más a brutális ütközéseket, a fanatikus rajongók egyszerűen mindent szeretnek. Én speciel nem az egyébként látványos ütközésekért kedveltem meg, hanem a szervezettségért.

Cívishír: Manapság minden sportág szervezett. Az NFL miben más?
Benczik Zsolt: Például abban, hogy míg egy európai futballcsapat szakmai stábjában van a vezetőedző, a másodedző és jobb helyeken még egy erőnléti edző, addig egy amerikai focicsapatnak a szakmai stábja szinte akkora, mint egy fél csapat. Minden sorért, falért, posztért felelős valaki. Az NFL-sztárok a legaprólékosabban kidolgozott játékot hajtják végre.

Cívishír: Semmi improvizáció?
Benczik Zsolt: Van, csak nem annyi, mint a futballban vagy mondjuk a kosárlabdában. A játék eleme, rendszere eleve nem is enged meg annyit. A támadó sornál a vezetőedző mondja be az akciót, az irányító két-három lehetőség, megoldás közül választ. Az a jó irányító, aki többnyire jól dönt.

Cívishír: Debrecenben vegyes a kép. Sokan rajonganak az amerikai fociért, de sokan a szabályait sem ismerik.
Benczik Zsolt: Pedig az alapvető szabályok sokkal egyszerűbbek, mint az európai fociban. Nem kell például lesszabállyal küzdenie egy kezdőnek.

Cívishír: Nőknek való!
Benczik Zsolt: Akartam is mondani, hogy a környezetemben azt vettem észre, a hölgyek, feleségek, barátnők, rokonok sokkal jobban szeretik az amerikai focit, mint az európait. Könnyebben megértik a szabályait, és több a holtidő, tehát nem szükséges hozzá maximálisan koncentrált figyelem.

Cívishír: Vasárnap Super Bowl, hogyan lehet rákattanni az amerikai focira?
Benczik Zsolt: Erre nincs konkrét válaszom, pedig sokan megkérdezték az utóbbi években. Először is a sportot általában szeretni kell. Aki egy sportot sem szeret, az az amerikai focit sem fogja megkedvelni. Másodszor meg kell tanulni a szabályait. Addig ugyanis egy sport sem élvezhető, amíg az ember nincs tisztában az alapvető szabályokkal. Ha ez megvan, akkor vagy jön a vonzalom, vagy nem.


Colin Kaepernick

Cívishír:  Térjünk rá a San Francisco-Baltimore csatára? Kire fogadsz?
Benczik Zsolt: Tízezer forintot teszek a Baltimore Ravens győzelmére.

Cívishír: A fogadóirodáknál a San Francisco jóval esélyesebb.
Benczik Zsolt: Igen, mert a 49-ers rendkívül masszív csapat. Az Atlanta Falcons ellen is esélyesebbnek tartották előzőleg, pedig Atlantában rendezték a meccset, tekintve, hogy a Falcons nyerte az alapszakaszt. Az irányítójuk, Colin Kaepernick a kulcsember, fantasztikus dolgokra képes a pályán. Jól passzol, jól fut, ha jól emlékszem, az Atlanta ellen majdnem 200 yardot futott irányító létére. Érdekesség, hogy a szezon elején csak második számú irányító volt, úgy került be a csapatba, hogy Alex Smith megsérült, de annyira jól játszott, hogy Smith felépülése után nem tudta visszavenni a helyét.

Cívishír: Akkor miért a Ravensre fogadsz?
Benczik Zsolt: Azért, mert a Ravensben és az NFL-ben az utolsó meccsét vívja Ray Lewis, az NFL egyik ikonja, és szerintem ez akkora érzelmi töltetet ad a csapatnak, hogy legyőzik az egyébként összességében jobb kvalitású riválist. Másrészt két és félszeres pénzt nyerek, amiből megveszem a Green Bay Packers kapucnis pulcsiját, ha már a srácok megfeledkeztek róla. A fantasy liga győzteseként ez lett volna a nyereményem, mint ahogyan tavaly Dombi Tibi megkapta tőlünk a Wes Welker-mezt.

Cívishír: Szerintem megértik az üzenetet!
Benczik Zsolt: Már csak azért is, mert a Cívishír is érintett a ligában. Körülbelül 80-90 dollár, tehát nem egy ökör ára.


Ray Lewis

Cívishír: Mit tud ez a Ray Lewis, hogy ekkora sztár?
Benczik Zsolt: Tizenhét évet húzott le a Ravensben, a liga legjobb linebackere.

Cívishír: Linabacker???
Benczik Zsolt: Ő a védősorban kap helyett, a nagydarab melákok mögött. A linebackerek vadásszák le a futókat, vagy éppen az irányítót, ha hozzáférnek.

Cívishír: Nem túl kreatív poszt. Egy romboló is lehet sztár?
Benczik Zsolt: Lehet bizony! Lewis ráadásul védő létére pályafutása során sok touchdownt is elért, miután labdát szerzett. Egy csupaszív játékos, igazi vezéregyéniség. Amikor a Baltimore Super Bowlt nyert, őt választották meg MVP-nek. Ez rendkívül ritka, mert általában irányítókat szoktak ezzel a címmel kitüntetni.

Cívishír: Akkor számítsunk arra, hogy Lewis levadássza a San Francisco zseni irányítóját?
Benczik Zsolt: Lewis 37 évesen nincs már csúcsformában, nem kell tőle csodákat várni, ezért is jelentette be a visszavonulását, de már a puszta jelenléte is feldobja a csapattársakat. Ha már az én csapatom, a Green Bay kiesett, akkor hajrá, Ravens! Vasárnap éjfél után, fél egykor kezdődik a show. Fél perc reklám 4 millió dollárba kerül! Amerikában megáll az élet, mindenki rátapad a képernyőre. Szerencsések vagyunk, hogy mi is élőben láthatjuk!

Cs. Bereczki Attila

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Térköveznek, parkolókat alakítanak ki, rendbe teszik a kosárlabdapályát.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Újabb üzemanyagárstop jöhet
A jövő héten kiderül, hogy a kormány mit lép.
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.