Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ronaldo az első Puskás-díjas

| 2009. 12. 21. | 22:44:14
Zürich – Első alkalommal a portugál Cristiano Ronaldo nyerte az év legszebb góljáért járó Puskás Ferenc-díjat, amelyet a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) zürichi éves gáláján adtak át.
Ronaldo az első Puskás-díjas
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A zürichi Kongresszusi Központban a labdarúgás Oscar-díjátadásaként számon tartott, impozáns körülmények között rendezett gálát Joseph Blatter FIFA-elnök nyitotta meg.
– Hiszek abban, hogy a labdarúgás segít jobbá tenni a világot – mondta a svájci sportdiplomata. – Éppen ezért nagy örömmel jelenthetem be azt a díjat, melyet idén először adunk át. Az év legszebb góljáért járó elismerés Puskás Ferenc nevét viseli, aki ugyan elment közülünk, de mégis mindenki ismeri, mert klasszis tudása és számos gólja mellett az ő személyisége, embersége példát mutat a fiatalságnak.

A gála során elsőként a Puskás-díjat adták át. Az emelvényre Puskás özvegye és a libériai George Weah, az egyetlen afrikai aranylabdás karon fogva érkezett. Utóbbi kifejezte örömét, hogy ő adhatja át az első Puskás-díjat, míg Puskás Ferencné, aki saját bevallása szerint először és utoljára vállalt szerepet a ceremónián, köszönetet mondott a díj létrehozásáért. A FIFA futballbizottsága által kiválasztott tíz jelölt szépségdíjas találatát egyenként levetítették a közönségnek, amely leginkább Grafite góljánál morajlott fel. A győztes azonban a szurkolók szavazatai alapján Cristiano Ronaldo lett, aki a 30 méteres bombát még tavasszal a Manchester United színeiben mutatta be. A díjat Puskás Ferencné nyújtotta át a Real Madrid sztárjának
– Nagy megtiszteltetés számomra, hogy én vehettem át elsőként ezt az elismerést – mondta Ronaldo, aki tagja az év játékosa-címre jelölt öt játékosnak is.

A Puskás-díjra jelölt gólok, köztük a Ronaldóé:

A Real Madrid aranylabdás futballistája 2009. április 15-én – még a Manchester United színeiben –, az FC Porto elleni Bajnokok Ligája-negyeddöntő visszavágóján lőtt több mint 30 méterről bombagólt, amivel csapata 1–0-ra diadalmaskodott.

Ezt követően a hivatásos labdarúgók (FIFPro) szavazatai alapján kihirdették az év csapatát, amely így fest: Casillas (Real Madrid) - Terry (Chelsea), Vidic (Manchester United), Evra (Manchester United), Daniel Alves (Barcelona) - Xavi (Barcelona), Iniesta (Barcelona), Gerrard (Liverpool) - Cristiano Ronaldo (Manchester United, majd Real Madrid), Torres (Liverpool). Mind a 11 játékos jelen volt a névsor kihirdetésén.

A Puskás-díj története:

A FIFA elnöke, Sepp Blatter október 20-án jelentette be, hogy új díjat alapítottak Puskás Ferenc emlékére, az egykori Aranycsapat klasszisáról elnevezett trófeát minden évben a legszebb gólt szerző labdarúgó kapja.

A díjról szóló szerződést Blatter és Puskás Ferenc özvegye írta alá a szintén a magyar legendáról elnevezett felcsúti futballakadémián. A FIFA futballbizottsága, melynek Franz Beckenbauer az elnöke és korábbi világklasszis játékosok a tagjai, összeállított egy tízes listát, amelyre a szurkolók szavazhattak a FIFA hivatalos honlapján. A gálára mind a tíz jelöltet meghívták, de csak a voksoláson győztes találatot hirdetik ki, a sorrendet nem. Az esztétikai élmény mellett a gól fontossága is szempont, így legalább élvonalbeli bajnoki találkozón kell születnie, hogy jelölt lehessen. A futballkaput és benne labdát formázó elismerést női játékos is kiérdemelheti.

A Puskás-díj ötlete Csorba Istvántól származik. Blatter szerint három éve keresték meg a FIFA-t az elképzeléssel, amelyet egyértelműen támogatott, de szerzői és névhasználati jogok miatt csak idén sikerült valóra váltani a terveket. A Puskás-díj eszmei atyja időközben elhunyt, de lánya jelen lesz a zürichi gálán.

"Hogy miért éppen Puskás? A futballtörténelemben van, aki több gólt szerzett nála, de a FIFA számára a személyiség is rendkívül fontos tényező, mert példaképeket szeretnénk a fiatalok elé állítani" - mondta az október 20-i bejelentés alkalmával Blatter. "Puskás pedig példa nélküli tehetsége mellett fantasztikus ember volt a pályán kívül is, azaz a díjjal nemcsak a góljait, hanem a személyiségét és a játékhoz való hozzáállását is elismerjük." 

A Puskás-díj odaítélésének feltételei:
- gyönyörű gól legyen (ebbe beletartozhat a távoli lövésből, kitűnő összjátékból vagy fej fölüli lövésből született gól)
- a mérkőzés fontossága (felnőtt válogatott találkozón, konföderációk által kiírt sorozatokon és élvonalbeli nemzeti bajnoki találkozókon elért gólok számítanak, a fontosabb gól a jobb)
- a gól nem a másik csapat hibájából, vagy szerencsével született
- a gólszerző nem viselkedhetett sportszerűtlenül a meccsen, illetve nem doppingolhatott
- csak azok a gólok számítanak, amelyek 2008 júliusa és 2009 júliusa között estek.

Lionel Messi lett az év legjobbja

Lionel Messit, az FC Barcelona argentin válogatott futballistáját választották 2009 legjobb játékosának a szövetségi kapitányok és válogatottak csapatkapitányainak szavazatai alapján. A Barcelona a 22 éves középpályás vezérletével nyerte meg a Bajnokok Ligáját, a klubvilágbajnokságot és a spanyol bajnokságot, a Király-kupát, a spanyol Szuperkupát és az európai Szuperkupát is. Messi idén az Aranylabdát is megnyerte.

A nőknél ismét Marta diadalmaskodott, a brazil játékos karrierje során negyedik alkalommal hódította el a FIFA elismerését.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Remekeltek a fiatal debreceni karvezetők
Remekeltek a fiatal debreceni karvezetők
Az országos versenyen a legjobbak között voltak.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Nettó átlagkereset: 417 ezer forint
A nettó kereset mediánértéke 340 700 forintot ért el.
A családok fogyasztását jelentősen befolyásolja az üzemanyagár
Literenként 76 forinttal drágább a gázolaj most, mint tavaly.
Református bölcsőde épül Józsán – letették az alapkövet
A beruházás várhatóan 2025 júniusára fejeződik be.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.