Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kabaddi: Ázsia egyik legnépszerűbb csapatsportja

| 2022. 11. 02. | 09:11:00
XXX
Kabaddi: Ázsia egyik legnépszerűbb csapatsportja
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A kabaddi hazánkban túl sokak számára nem lehet ismerős. Ez nem meglepő mivel egy olyan speciális sport, aminek a neve hallatán a legtöbben valamilyen távol-keleti ételkülönlegességre asszociálnak. Az igazság ezzel szemben az, hogy a kabaddi egy kőkemény kontaktsport, aminek a meccseire a sportfogadási oldalak egye növekvő kínálatának köszönhetően már Magyarországon is lehet online fogadni.

Sport-egzotikumra vágysz? Irányt a világháló!

Ha érdeklődsz a kis hazánkban egzotikusnak számít, ugyanakkor a határainkon túl hatalmas tömegeket vonzó csapatsportok iránt, akkor érdemes egy esélyt adnod a kabaddinak. A teendőd mindössze annyi, hogy elhelyezkedsz a kedvenc foteledben, és valamelyik nagy videómegosztó oldalon rákeresel. Ha elsőre nézel kabaddit, akkor popcorn és szénsavas üdítő bekészítését nem javasoljuk, mert lehet olyat látsz a laptopod, számítógéped képernyőjén, ami kajakra leviszi a borostát – az meg nem túl szerencsés, ha az üccsi az ember orrán keresztül távozik.

Pár szóban a sportág eredetéről

A kabaddit a tudomány mai állása szerint hajdanában-danában Indiában találták fel. A „mikor” kapcsán eléggé megoszlanak a vélemények, de tény, hogy ez a sport több, mint ezer éve az indiaiak és más környező országok kultúrájának szerves részét képezi. Az első blikkre szimpla birkózásnak és véget nem érő pofoncsatáknak tűnő kabaddinak több, egymástól jól elkülöníthető változata létezik. Ezek közül a milliós online közönséget és több tízezer helybéli nézőt azok a meccsek vonzanak leginkább, amelyeket az indiai szubkontinens Pandzsáb régiójában tartanak.

Kabaddi vs európai kontaktsportok

Ha mondjuk összevetjük a kabaddit példának okáért az Egyesült Királyságban, és már európai országokban is kifejezetten népszerű rögbivel, bizonyos tekintetben sok különbség nincs a két sport között. Mivel mindkettőnek az esetében a brutális intenzitású, hatalmas erőbedobást igénylő test-test elleni küzdelem dominál. Emellett az egyik csapat támad, miközben a másik védekezik, és igyekszik átvenni a kezdeményezést.

Ugyanakkor, míg az európai csapatsportokat profi szinten űzőkre rendszerint az izmos test és a zéró felé konvergáló súlyfelesleg jellemző, addig a kabbadi meccseket elnézve – főként a sport férfi változatában – az urak jókora úszógumikkal, terebélyes pocakkal vannak felvértezve. Bár jobban belegondolva könnyen meglehet, hogy ez nem a véletlen műve. Hiszen gyárilag beépített „légzsákokkal” könnyebb tolerálni, ha az embernek lendületből nekifut egy 120-130 kilós sporttársa, és azon igyekszik, hogy az anyaföldbe döngölje.

Ha kedvet kaptál hozzá, hogy a haverokkal lemenjetek a parkba: íme a kabaddi lényege

Bár tény, hogy ahány régió annyiféle szabályozás jellemzi ezt a sportot, és a hab a tortán, hogy még teremben játszott női változata is van, az alapjai majdnem mindenhol ugyanazok. Adva van két csapat, amelyek esetében egy menetben az egyik a támadó fél, míg a másik a védekező. A legnépszerűbb verzióban négy védekező játékosnak kell fülön csípni a támadót, de csak az szállhat vele szembe küzdelembe, akit a támadó mindenféle testcselt bevetve sikeresen megérint. Innentől a támadó célja, hogy valahogy vissza tudjon térni a kezdővonal mögé, amit természetesen a védő mindent bevetve igyekszik megakadályozni. Ilyenkor szokott előfordulni – egyebek mellett az is – hogy a „két srác” egyszer csak gondol egyet, megállnak egymással szemben, és olyan adok-kapok pofoncsatát tolnak le (pár másodperces szünetekkel), hogy közben még a nézőknek is szikrát hány a szemük.

A pontozást tekintve a földre vitelért 1 pontot adnak, és a hazajutásért szintén 1 pont jár. Bizonyos régiókban még manapság is dívik a kabaddinak a legősibb változata (főként kisebb indiai falukban), ahol a támadó játékosnak mindössze egyetlen levegővétellel kell pontot szerezni, és eközben még az is nehezíti a dolgát, hogy a meccs „tisztaságát” felügyelő helyi vének (bírák) azt csekkolják, hogy futás közben folyamatosan ismételgeti-e azt, hogy „kabaddi, kabaddi, kabaddi”.

Íme egy kis ízelítő – kabaddi kifulladásig:

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Bezárt a Kerekerdő Élménypark
Bezárt a Kerekerdő Élménypark
Sok debreceni gyerek kedvenc helye volt.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Letették a logisztikai csarnok alapkövét Ebesen
A cégcsoport érdekeltségein keresztül már Debrecenben is jelen van. Zöld és lakosságbarát.
Kiterjesztik a debreceni panelprogramot
Értékes városi ingatlanok eladásáról is döntöttek a képviselők.
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Innovációs Laboratóriumot avattak az NI Hungary debreceni telephelyén.
Hirdetés