Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Eljött a világ legnagyobb érdeklődéssel várt eseményének napja

| 2022. 12. 18. | 08:12:00
Ezz még az is megnézi, aki be van oltva a foci ellen.
Eljött a világ legnagyobb érdeklődéssel várt eseményének napja
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A katari labdarúgó-világbajnokság döntőjét magyar idő szerint vasárnap délután 16 órától rendezik Dohában. A címvédő francia válogatott ellenfele a hétszeres aranylabdás Lionel Messivel felálló argentin csapat lesz.

A fél világ most a Messi-kultusz lázában ég. Ennek ékes bizonyítéka az, hogy világszerte hiánycikk lett a Messi-mezekből - írta a spanyol sportnapilap, a Marca az argentin világsztár futballdresszének elképesztő kelendőségéről. A dél-amerikai ország nemzeti válogatottjának 35 éves kapitánya - aki jelenleg a Paris Saint-Germain játékosa, előtte pedig az FC Barcelona klubszíneit viselte - egészen a döntőig vezette csapatát a katari világbajnokságon, s a sikerek nyomán piaci ázsiója is ugrásszerűen megnőtt. A Marca beszámolója szerint az utolsó darabig elkapkodták az adidas Messi feliratú, 10-es számú mezeit a német cég legfőbb fióktelepein, így Buenos Airesben, Madridban és Tokióban egyaránt.  A Katarban eddig ötgólos és gólkirály-jelölt Lionel Messinek már csak a vb-cím hiányzik a dicsőséglistájából, és minden bizonnyal a vasárnap délutáni lesz az utolsó világbajnoki fellépése.

Messi 35 évesen az utolsó vb-meccsére készül       (Fotó: fifa.com)
 

Az argentin esélyeket növeli az, hogy a francia válogatott meglehetősen nehéz helyzetbe kerül vírusos megbetegedések miatt, ráadásul sok sérült eleve el sem utazhatott a csapattal Katarba. Dayot Upamecano és Adrien Rabiot nem is játszhatott a Marokkó elleni elődöntőben, mert mindketten ágynak estek, majd Kingsley Coman, Raphäel Varane és Ibrahima Konaté is belázasodott, és Deschamps kapitány attól tartott a döntő előtti napokban, hogy a csapatnál terjedű vírus megfertőzheti a többieket is.

Kérdés, hogy milyen összeállításban tud pályára lépni a francai válogatott, amely jobb kvalitású csapatnak tűnik összességében, mint az „egyszemélyes” argentin együttes, amelynek Messin kívül nincsenek igazán kreatív játékosai. Ezzel együtt a dél-amerikai gárda nem esélytelen, mert remekül összerakott együttesről van szó, mely 36 veretlen mérkőzéssel érkezett Katarba, igaz, ott rögtön kikapott Szaúd-Arábiától. Utólag talán elmondható, hogy jól jött ez a vereség, mert igazán felrázta a csapatot, amely meccsről meccsre egyre jobb teljesítményt nyújtott. A gaúchók a 2010-ben győztes Spanyolországot követően a második olyan csapat lehet, amely azok után megnyeri az aktuális vb-t, hogy az első mérkőzését elvesztette a tornán. Argentína története hatodik világbajnoki döntőjére készül azok után, hogy az 1978-as és az 1986-os győzelem előtt 1930-ban, valamint azóta 1990-ben és 2014-ben is elvesztette a legfontosabb mérkőzést.

Giroud és Mbappé az argentinoknak is kellemetlen perceket okozhat   (Fotó: fifa.com)
 

A Messi-kultusz miatt kevesebb szó esik a franciákról, pedig nekik is van egy zsenijük Kylian Mbappé személyében, továbbá kiváló játékosok egész sorát tudja bevetni Didier Deschamps minden poszton. A francia futball egyébként is egy nagyon komoly menetelést folytat, hiszen a válogatott 1998 óta már negyedszer jutott el a vb döntőjéig, ezt másik ország válogatottja még megközelíteni sem tudta. Az 1934-ben és 1938-ban duplázó olaszok, majd az 1958 után 1962-ben ismétlő brazilok után Franciaország lehet a harmadik együttes, amelynek sikerül a vb-címvédés.

Először vezet lengyel vb-döntőt   (Fotó. fifa.com)
 

A várva várt döntőt a lengyel Szymon Marciniak lesz a világbajnoki döntő játékvezetője. A tornán eddig kétszer bíráskodott: ő vezette a Franciaország–Dánia csoportmérkőzést (2-1), valamint az Argentína–Ausztrália nyolcaddöntőt (2-1). A 41 éves lengyel játékvezető pályafutásának eddigi csúcsát a 2018-as UEFA Szuperkupa vezetése jelentette, amelyen az Atlético Madrid nyert a Real Madrid ellen. Ez az első alkalom, hogy lengyel játékvezető dirigálja a világbajnoki döntőt. Magyar bíró,  Puhl Sándor 1994-ben vezette a brazil-olasz finálét. Erre a világbajnokságra magyarországi játékvezetőt nem delegáltak.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Bezárt a Kerekerdő Élménypark
Bezárt a Kerekerdő Élménypark
Sok debreceni gyerek kedvenc helye volt.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Letették a logisztikai csarnok alapkövét Ebesen
A cégcsoport érdekeltségein keresztül már Debrecenben is jelen van. Zöld és lakosságbarát.
Kiterjesztik a debreceni panelprogramot
Értékes városi ingatlanok eladásáról is döntöttek a képviselők.
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Innovációs Laboratóriumot avattak az NI Hungary debreceni telephelyén.
Hirdetés