Hirdetés

A magyaroknak kedvező törvény született. Románia nem Ukrajna!

2020.02.12. 14:04

A magyaroknak kedvező törvény született. Románia nem Ukrajna!
(Fotó: illusztráció)

Már tíz diákkal is indulhat magyar tannyelvű osztály.

Hirdetés

A romániai magyarság számára kedvező törvénymódosításokat fogadott el a román parlament a restitúció és az oktatás területén a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) törvényhozóinak kezdeményezésére - közölte az RMDSZ.

A román szenátus az oktatás területén több, a magyar nyelvű oktatást érintő módosító indítványt fogadott e. Ezentúl szórványvidéken és vidéki iskolákban már tíz diákkal is indulhat magyar tannyelvű osztály, eddig tizenkettőre volt szükség. Az indítvány kötelezővé teszi, hogy a vegyes tannyelvű iskolákban a nemzeti kisebbségeknek számarányuknak megfelelően kell jelen lenniük az oktatási intézmény vezetőségi tanácsában.

A törvénymódosítás emellett arra kötelez minden egyetemet, hogy biztosítson anyanyelvű felvételit azoknak a diákoknak, akik a középiskolát nem románul, hanem anyanyelvükön végezték. Ezt olyan egyetemeknek is biztosítaniuk kell, amelyek kizárólag román nyelven biztosítanak képzést. Ez a gyakorlat eddig is létezett, de az egyetemek maguk dönthették el, hogy elfogadják-e a diákok anyanyelvű felvételiztetésre vonatkozó kérését.

Mindkét törvénymódosítást ki kell még hirdetnie Klaus Iohannis elnöknek ahhoz, hogy hatályba lépjenek.

magyaroktatásRománia

Szóljon hozzá!

Hirdetés