Hirdetés

Orbán Viktor megsértette a cigányokat - így a roma jogvédő

2020.01.17. 13:24

Orbán Viktor megsértette a cigányokat - így a roma jogvédő
(Fotó: illusztráció, MTI)

Feljelentette a miniszterelnököt.

Hirdetés

Feljelentette Orbán Viktort Horváth Aladár, a Magyarországi Roma Parlament Egyesület elnöke becsületsértés és hivatali visszaélés megalapozott gyanújával - írja az Index.

A miniszterelnök január 9-i sajtótájékoztatón igazságtalannak nevezte, hogy 100 millió forint kártérítést kell fizetni a gyöngyöspatai roma diákoknak, amiért évekig szegregáltan oktatták őket a gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskolában.

A bírósági ítéletet tiszteletben kell tartania a miniszterelnöknek is. Az ítélet nem arról szól, hogy természetben fizessenek, hogy vigyenek oda képzést, hanem azt mondja ki, hogy kártérítést köteles fizetni az állam. Azt tartjuk természetesnek, hogy az összeget kapják meg a családok, és ők döntsék el, mire szeretnék fordítani

– mondta Horváth Aladár, a Roma Parlament Egyesület elnöke a Legfelsőbb Kúria épülete előtt tartott sajtótájékoztatón péntek délelőtt.

Az alaptörvényt idézve elmondta, hogy a véleménynyilvánítás szabadságának gyakorlása nem irányulhat a magyar nemzet, a nemzeti, etnikai, faji vagy vallási közösségek méltóságának megsértésére. Szerinte egy miniszterelnöknek vigyázni kell arra, hogyan minősít egy közösséget, mert olyan indulatokat szabadíthat fel egy társadalomban, amely véres összetűzésekbe torkollhat.

Horváth Aladár emlékeztetett a 2011-es gyöngyöspatai atrocitásokra, amikor a Jobbik és más szélsőjobboldali csoportok napokig blokád alatt tartották a Heves megyei várost.

Orbán ViktorGyöngyöspata

Szóljon hozzá!

Hirdetés