Hirdetés

Nagy embert vetnek börtönbe Magyarországon

2019.11.26. 16:05

Nagy embert vetnek börtönbe Magyarországon
Kocsis István (Fotó: mti)

Aki azt hiszi, hogy van érintetlen, az téved.

Hirdetés

Hirdetés

Jogerősen öt év börtönbüntetésre ítélte a hűtlen kezeléssel és más bűncselekményekkel vádolt Kocsis Istvánt, a Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt. korábbi vezérigazgatóját kedden a Kúria, amely a harmadfokú eljárásban helybenhagyta a másodfokon eljáró Pécsi Ítélőtábla bűnösséget megállapító döntését és a törvény kötelező rendelkezése alapján kétmillió forint pénzbüntetést is kiszabott a vádlottra.

Hat vádlott

A Fővárosi Főügyészség hároméves nyomozás után 2012-ben emelt vádat hat ember - köztük az MVM-et 2005 és 2008 között vezető Kocsis István, az MVM volt főtanácsadója, Szász András, valamint Kocsis István felesége - ellen bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés, sikkasztás, pénzmosás és orgazdaság miatt.

Kocsis István az Antall-kabinetben helyettes államtitkár, a Horn-kormány idején az ÁPV Rt. vezérigazgató-helyettese, majd vezérigazgatója volt. A Medgyessy-időszakban a Paksi atomerőmű vezérigazgatója. A Gyurcsány-korszakban az MVM vezérigazgatója 2008-ig, majd a BKV vezetője 2011-ig. Ezt követően tagja volt az OTP igazgatóságának és az OTP-leányvállalat, a Merkantil Bank egyik ügyvezető igazgatója is volt.

A vádirat szerint a vádlottak munkájuk során előnytelen szerződéseket kötöttek és ezzel több mint 15 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak az MVM-nek és az MVM cégcsoportjába tartozó Paksi Atomerőmű Zrt.-nek. A vádpontok között szerepelt hazai és szerbiai erőműfejlesztés, a magyar energianád-program és több tanácsadói szerződés. A bűncselekményekhez a Szász András másodrendű vádlott érdekeltségébe tartozó offshore céget is felhasználták.

Éveken át tartó bírósági akció

Évekig tartó törvényszéki huzavona után a másodfokon eljáró Pécsi Ítélőtábla idén márciusban bűnösnek mondta ki Kocsis Istvánt társtettesként, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelésben és sikkasztásban, és öt év börtönre ítélte, valamint öt évre eltiltotta gazdasági társaság vezetői tisztségének betöltésétől. Szász András bűnsegédként, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés miatt három év szabadságvesztést kapott, és a MVM részére 48 millió forint kártérítés megfizetésére kötelezték. A táblabíróság megállapította azt is, hogy Kocsis István és Szász András bűnszövetségben követte el a bűncselekményeket.

A Kúria helybenhagyta

A Kúria kedden lényegében helybenhagyta az ítélőtábla döntését, álláspontja szerint a táblabíróság helyesen állapította meg a tényállást és helyesen vont le jogi következtetéseket. A Kúria szerint "irracionális ügyletek" történtek, alapvető szabályokat nem tartottak be a vádlottak és kihagyták az MVM közgyűlését a döntésekből. A Kúria annyiban pontosította a táblabíróság határozatát, hogy Kocsis Istvánra a törvény kötelező rendelkezése folytán pénzbüntetést is kiszabott, kétmillió forint értékben, Szász Andrásnak pedig 48 millió forintot a Paksi Atomerőmű Zrt.-nek kell megfizetnie. A jogerős bírósági döntés következménye, hogy az MVM-nek nem kell megfizetnie az egyik törvénytelen ügylet miatt az egyik cégnek polgári bíróság által megítélt ötmilliárd forintot.

börtönsikkasztás

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.