Hirdetés

Hirdetés

Romángyilkosnak tartják a debreceni iskola névadóját

2019.05.29. 19:43

Romángyilkosnak tartják a debreceni iskola névadóját
Kratochvil Károlyra, a 20. századi magyar hadtörténelem kiemelkedő alakjára emlékeztek Kézdivásárhelyen januárban. Ezt is zokon vették a románok (Fotó: szekelyhon.ro)

El kell távolítani a szobrát.

Hirdetés

Hirdetés

A kézdivásárhelyi önkormányzat kénytelen eltávolítani a Székely Hadosztály parancsnokának, Kratochvil Károly altábornagynak 2009-ben felállított szobrát -írja a szekelyhon.ro.

A magyarellenes blogger, Dan Tanasă a Kovászna Megyei Művelődési Igazgatósághoz folyamodott, és kiderült, hogy az akkori városvezetés, Rácz Károly polgármester nem kérte a műemlékvédelmi jóváhagyást, és építkezési engedélyt sem állított ki. A hatóságok ezek után június 16-ig adtak határidőt az önkormányzatnak, hogy

a műemléképület egykori kaszárnya boltívéből, a befalazott bejárat elől a szobrot, ifjú Blaskó János alkotását eltávolítsa.

Bokor Tibor kézdivásárhelyi polgármester a sajtónak azt nyilatkozta, keresik a megoldást, a szobornak az új helyet.

Januárban a székelyföldi románok civil fóruma azért tiltakozott hevesen, mert Háromszéken a Székely Hadosztály megalakulásának 100 éves évfordulójára és Kratochvil Károlyra emlékeztek. Tamás Sándor megyei tanácselnöknek címzett beadványban úgy fogalmaztak,

a „magyar revizionizmus kiemelkedő alakjának dicsőítése sérti a Kovászna megyei román közösséget, ellentmond a romániai törvényeknek, a nemzetközi jogszabályoknak, és az európai békés együttélés szabványainak”.

Arra hivatkoztak, hogy Kratochvil Károlyt nem nyilvánították ugyan háborús bűnösnek, „de ismertek az 1918-1919 közötti román-ellenes cselekedetei”. Tamás Sándor akkor kifejtette, nagy tisztelője Kratochvil Károlynak, mindannak, amit katonaként, hazafiként képviselt.

SzékelyföldszoborRománia

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.