Hirdetés

Ez léphet a korkedvezményes nyugdíj helyébe

napi.hu

2017.11.08. 15:44

Ez léphet a korkedvezményes nyugdíj helyébe
Fotó: illusztráció

Hamarosan dönthetnek róla.

Hirdetés

Rövidesen megegyezhetnek a munkaadói és a munkavállalói érdekképviseletek, valamint a kormány a 2015-ben megszüntetett korkedvezményes nyugdíj helyébe lépő intézkedéscsomagról - írja a Magyar Időkre hivatkozva a napi.hu.

A felek csütörtökön tárgyalnak a tervezett intézkedésekről a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumának (vkf) ülésén a fokozott egészségkárosító kockázattal jellemezhető munkavégzés feltételeinek javításáról.

Ennek lényege, hogy a korábbi egységes, elavult szabályozás helyett speciális, egyedi, munkakörökre és munkahelyi adottságokra szabott irányelv jöjjön létre. A tervezet szerint felmérnék az adott munkahelyen az egészségre ártalmas kockázati tényezőket munkavédelmi szempontból.

A szakszervezeti oldal javaslatai szerint azt a munkavállalót, aki bizonyítottan olyan munkakörben dolgozik, amely egészségkárosodást okozhat, többletjuttatásokkal lehetne kompen­zálni

- mondta Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke a lapnak.

A többletjuttatás tervét korábban a munkaadói oldal is elfo­gadta.

A szociális partnerek áttekintik a nyugdíjasok foglalkoztatásával kapcsolatos kérdéseket is.

A kormány várhatóan a közeljövőben eltörölheti a 65 évnél fiatalabb, ellátásban részesülőkre vonatkozó bérplafont, amelynek bevezetését korábban még a munkanélküliség indo­kolta.

Az ellátásban részesülő 65 év alat­tiak jelenleg évente a mindenkori minimálbér 18-szorosát kereshetik meg egy év alatt. Ha az adóköteles keresetük meghaladja ezt az összeget, tehát a havi bruttó 191 250 forintot, az érintettnek választania kell az ellátás és a munkaviszony között, az ezzel járó kockázat miatt pedig sokan nem mernek újra munkába állni.

nyugdíjnyugdíjaskorkedvezmény

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.