Hirdetés

Egy nagy magyarra emlékeztek, aki Debrecenben egyetemet állíttatott

unideb.hu

2017.10.31. 13:35

Egy nagy magyarra emlékeztek, aki Debrecenben egyetemet állíttatott
Pintér Ákos általános rektorhelyettes mond beszédet a Tisza-szobornál (Fotó: unideb.hu)

Budapesten és Kolozsvár után a debreceni volt a harmadik.

Hirdetés

A Debreceni Egyetem Főépülete előtt tavaly felállított szobránál emlékeztek az egyetemalapító néhai miniszterelnökre, az intézmény egykori névadójára, gróf Tisza Istvánra halálának 99. évfordulóján.

Tisza István kapcsán a köztudatban máig él, hogy kulcsszerepe volt az egyetem alapításában

– Verzár Frigyes, a debreceni Tisza István Tudományegyetem egykori rektorának szavait idézte Pintér Ákos általános rektorhelyettes az október 31-én tartott megemlékezésen.

A rektorhelyettes felelevenítette, hogy a századforduló és a „boldog békeidők” légkörében indult útjára az az eszme, hogy a magyar kultúra és tudományosság fejlesztése érdekében az akkori két, Budapesten és Kolozsvárott működő tudományegyetem mellé egy harmadikat alapítsanak; a dualizmuskori Magyarország vidéki nagyvárosai sorban álltak azért, hogy az új intézménynek otthont adhassanak. Ebben a versengésben Tisza István egyértelműen Debrecen mellett tette le a voksát.

A rektorhelyettes kiemelte az egy évvel ezelőtt állított szobor talpazatán álló gondolatot, melyet a néhai kormányfő egy 1911-ben folytatott magánbeszélgetés során fogalmazott meg:

„Életem egyik legnagyobb eredményének tekinteném, ha Debrecenben, ahol fiatalkori tanulmányaimat végeztem, egyetem állíttatnék fel.”

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.