Hirdetés

Tízgólos győzelem Debrecenben

Cívishír

2018.11.02. 20:14

Tízgólos győzelem Debrecenben
Vantara-Kelemen Éva (a képen) és Kovács Anna vezetésével megvan az újabb siker (Fotó: DVSC-Schaeffler)

Jól kezdtek a vendégek, felidegesítették a Lokit…

Hirdetés

Hirdetés

Gyenge első húsz perc után sokat javulva, magabiztos, 28–18-as győzelmet aratott a DVSC Schaeffler az Eu-Fire Mosonmagyaróvár ellen a női kézilabda NBI. november 2-i játéknapján a Hódos Imre Sportcsarnokban.

A bajnoki forduló előtt a Debrecen a 8., a Mosonmagyaróvár a 11. helyen állt a tizennégy csapatos tabellán. A nyertes meccs után a Loki felugrott a 6. helyre.

A Loki a Vantara-Kelemen, Grigel, Tóvizi, Zamfirescu (támadásban Kovács), Deszpotovic, Varsányi hatossal kezdett, a kapuban ezúttal Oguntoye az utolsó 8 percet leszámítva megkapta a meccset.

Az első találat a vendégeké volt átlövésből (Gyimesi Kitti), majd 5–2-re elhúzott a Lokomotív Grigel főszereplésével, aki Varsányinak, Tóvizinek és Vantara-Kelemennek is „gólpasszolt” két büntető értékesítése mellett.

A 13. percre azonban a kisalföldiek egygólos előnyt harcoltak ki (6–7), miután kemény védekezésük mellett hatékonyan használták ki a hazaiak eladott labdáit.

Ez egészen a félidő hajrárájáig így ment: a Mosonmagyaróvár nem nagyon passzolta el magát és akkor sem adtak igazán lehetőséget gyors ellencsapásra, ha nem értek el gólt, miközben a Lokit többször sikerült leindítani.

A 22. percben Gyimesi Kitti újabb hálószaggató átlövésekor 8–11-et mutatott az eredményjelző, pedig Oguntoye is fogott párat és két véleményes 2 perces büntetést is megúsztunk. Azt lehetett érezni, hogy a vendégeknek minden összejön, mi meg egy fázissal le vagyunk maradva saját magunkhoz képest úgy védekezésben, mint támadásban.

Kovács Anna tekintete villámokat szórt, nem véletlen, hogy sokan éppen tőle várták a játék megváltoztatását.

A válogatott jobblövő előbb bevállalt egy kétes szituációt, amikor érdemesebb lett volna leadni Varsányinak, de a mozdulataiban tetten érhető elszántság sokkal inkább reménykeltő volt, mint bosszankodnivaló. A következő akciónál már passzolt (Varsányi, 9–11), majd szélvészként vágott keresztbe a vendégfal előtt és kent hatalmas gólt (10–11). Utána Bordás Réka egyenlített, majd megint Kovács villant. És hogy a harmadik is meglegyen két perc alatt, arról Vantara-Kelemen gondoskodott. Ennél a pontnál már megfordult a meccs képe: Oguntoye hárításait és a „móváriak” megbicsaklását kíméletlenül kihasználta a lendületet vevő DVSC, amely így 13–11-gyel fordult.

Mindebben az egyik kulcsmomentum, hogy Kovács maradt védekezni is, így a Loki sokkal gyorsabb megindulásokra volt képes.

Elvették a kedvüket

A piros-fehérek a szünet után sem kapcsoltak vissza, kellően felpiszkálva és bemelegedve kevesebb teret hagytak az ellenfélnek. A 40. percig a Loki megduplázta az előnyt Kovács nagyszerű megmozdulásai és a Varsányi helyére a 25. percben beálló Arany két-két gólja révén (az angyalföldi lány ejtése szélről… bravó, Rebeka!).

18–14 volt ekkor, de olyan feszítőerő mutatkozott a Lokiban, amitől idő kérdése volt a vendégek teljes szétesése.

A vég számukra Vantara-Kelemen Évában öltött testet: a szeptemberi idénykezdettől számítottan a Debrecen egyik legjobb, legstabilabb játékosa négy perc alatt megszórta őket (45. perc, 23–16), hogy aztán Tóvizi és Zamfirescu visszatérése a pályára a maradék kedvüket is elvegye a mérkőzéstől.

Tóvizi beálló pozícióból dobja a mérkőzés első gólját (ÍFotó: DVSC Schaeffler)

Elsődlegesen e két hölgy érdeme ugyanis, hogy a „móváriak” az utolsó negyedórában mindössze egyetlen gólra voltak képesek, lévén a magyar és a román lány kopóként űzte, hajtotta kifelé a hazai kapu előteréből a megtört ellenfelet.

A végjátékban Tóvizi még két találatot jegyzett (az egyiket eléggé kisodródva is beverte), Borgyos Panna pedig megadta a kegyelemdöfést egy szépséges góllal (Grigeltől kapta Tóvizi, aki villámgyorsan a kettes pozícióban betörő Borgyoshoz játszott, az elfáradt vendégek követni sem bírták).

Tapsoljuk meg Szabó Dórát, a Debrecen tinédzserét, aki egy büntető alkalmával, az 53. percben váltotta Oguntoyét. Nemcsak, hogy azt kifogta, hanem a végéig még három vendégpróbálkozást hatástalanított, konkrétan gól nélkül lehozta a neki jutott 8 percet, ami ilyen körülmények között is megsüvegelendő.

A bajnokit Kim Rasmussen, a magyar női kézilabda válogatott szövetségi kapitánya is megtekintette. Mint ismert, a november 29-én kezdődő, franciaországi EB-re készülő 28 fős keret tagja a Lokiból Kovács Anna és Tóvizi Petra (a Mosonmagyaróvárnak nincs játékosa a keretben). Ugyanakkor az október 31-i Győr–Érd meccsen térdsérülést szenvedett és hónapokra kidőlt Kisfaludy Anett, az Érd válogatott beállója. A junior világbajnok Tóvizi szerepe még inkább előtérbe kerülhet.

A hazai ultrák hozták a megszokott hangerőt és a kisalföldieket is elkísérték valamennyien. Amikor a mérkőzés vége felé a debreceni „szurkerek” – ahogy mindig – Komáromi Gáborra emlékeztek vastapssal, a vendégek csatlakoztak. A gesztus viszonzásául a köszönet nyelvén zúgott a „Mosonmagyaróvár, Mosonmagyaróvár!”.

Ratalics László

DVSC Schaeffler – Eu-Fire Mosonmagyaróvár 28–18 (13–11)
Debrecen, 1300 néző. Vezette: Héjjas, Kránitz
DVSC: Oguntoye – Varsányi 2, Deszpotovics, Tóvizi 3, Zamfirescu, Grigel 5 (2), Vantara-Kelemen 6. Csere: Szabó D. (kapus), Kovács Anna 6, Bulath 1, Bordás 2, Arany 2, Szabó P., Borgyos 1. Edző: Pal Oldrup Jensen
Mosonmagyaróvár: Gubíková – Kovacsicz 2, Gyimesi 4, Horváth B. 1, Vukcevic 3, Farkas V. 3, Bízik R. 2 (2). Csere: Scholtz (kapus), Bardi, Márczy, Domokos 1, Hajtai, Bízik B. 2, Szalai Zs. Edző: Bognár Róbert
Az eredmény alakulása: 7. perc: 5–2. 10. p.: 5–6. 19. p.: 7–9. 22. p.: 8–11. 25. p.: 11–11. 36.p.: 17–12. 46.p.: 23–16. 49.p.: 25–17.
Kiállítások: 2, ill. 4 perc
Hétméteresek: 3/2, ill. 3/2.

MESTERMÉRLEG
Pal Oldrup Jensen: – Tudtam, hogy a Mosonmagyaróvár jó csapat, védekezésben kellett taktikát váltanunk a mérkőzés közben, hogy át tudjuk venni az irányítást, a második félidőben ez sikerült is.
Bognár Róbert: – Megérdemelten győzött a Debrecen. Nem szeretnék panaszkodni, de meglátszott, hogy két alapemberem is hiányzott. Az első félidőben rendbe volt minden, a második félidőre elfáradtunk, de haladunk tovább a megkezdett úton.

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.