Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Világszínvonalú eljárások az 50 éves urológiai klinikán

unideb.hu | 2024. 05. 13. | 09:18:42
Európa élvonalában a debreceni intézmény.
Világszínvonalú eljárások az 50 éves urológiai klinikán
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés


A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Urológiai Klinikája az onkológiai sebészetben, a nyílt és a laparoszkópos műtétekben is vezető szerepet tölt be Magyarországon. Az intézményben a legmodernebb eljárásokat alkalmazzák, folyamatos a technológiai fejlesztés. A klinika betegellátó és tudományos tevékenységét, múltját és jövőjét az intézmény megalapításának ötvenedik évfordulója alkalmából rendezett tudományos ülésen tekintették át a résztvevők.

A Klinikai Központban 2021-ben megkezdett integráció az elmúlt évben befejeződött ugyan, de a szakmai átalakulás azóta is folyamatosan zajlik a betegellátás színvonalának töretlen fejlesztése érdekében. Ebben a kihívásokkal teli átalakulási folyamatban jelentős szerep hárult azon klinikákra, amelyek élvonalbeli szakmai tevékenységükkel kiemelkedő mértékben támogatták a Klinikai Központ regionális betegellátási szerepvállalásának fejlesztését. Ilyen szervezeti egység az Urológiai Klinika is, mely egyetemi betegellátó rendszerünk egyik nagy múltra visszatekintő bástyája – emelte ki köszöntőjében Szabó Zoltán, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ elnöke az Urológiai Klinika megalakulásának ötvenedik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.  

Szabó Zoltán a klinika történetének fontos állomásait is felidézte. A Debreceni Tisza István Tudományegyetem Orvosi Fakultásán az urológiai betegeket kezdetben a Hüttl Tivadar által vezetett Sebészeti Klinikán látták el, Bäcker István, Jáky Gyula, Görög György és Gombkötő Béla tevékenysége mellett. 1958-ban önálló urológiai osztály és járóbeteg-szakrendelés kezdte meg működését a Sebészeti Klinikán, majd 1972-ben már a jelenlegi helyére költözött az urológiai ellátórendszer. Az önálló Urológiai Klinika 1974. július 1-én alakult meg Kelenhegyi Márton vezetésével. 1979-ben Pintér József, majd 1995-ben Tóth Csaba kapott felkérést az Urológiai Klinika igazgatására, 2006 óta pedig Flaskó Tibor vezeti a klinikát.

– Tóth Csaba professzor számos endoszkópos urológiai sebészeti eljárást vezetett be, kiváló oktató, iskolateremtő, számos hazai és nemzetközi szinten is elismert urológus mentora volt. Az őt klinikaigazgatóként követő Flaskó Tibor pedig világszínvonalra emelte az endoszkópos urológiai sebészetet. Mára a klinika nemcsak a magyar, hanem a külföldi urológusok iskolájává vált, a betegek pedig Európa minden részéről érkeznek, hogy itt gyógyulhassanak – méltatta az intézmény tevékenységét Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Papp László, Debrecen polgármestere azt hangsúlyozta, hogy az Urológiai Klinika az elmúlt ötven évben híres volt úttörő szerepéről, az infrastruktúra folyamatos fejlesztéséről. Az intézményben olyan tudás halmozódott fel az itt dolgozó kiváló szakembereknek köszönhetően, amely méltán sorolja a klinikát nemcsak az ország, hanem Európa élvonalába.

Mátyus László, az Általános Orvostudományi Kar dékánja köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy a klinikán a magas színvonalú betegellátás mellett a szakemberek tudományos tevékenysége is kiemelkedő.

– A klinika és a tanszék jövőjét nagymértékben meghatározta Tóth Csaba professzor tevékenysége, aki klinikaigazgatóként nagy hangsúlyt fektetett a tudományos munkára, a tudományos igényességre. Ez máig jellemző az intézményre, ebben a közösségben soha nem okozott gondot a tudományos és oktatói utánpótlás kinevelése – mondta Mátyus László.  

Az Urológiai Klinika az onkológiai sebészet területén, a nyílt és a laparoszkópos műtétekben is vezető szerepet tölt be Magyarországon. A klinika szakemberei kiemelkedő tevékenységet folytatnak többek között a laparoszkópiás radikális prosztatektómiában, a vesedaganat műtéteiben, a részleges vagy teljes veseeltávolításban, a nyílt húgyhólyag-eltávolításban, illetve a hímvesszőrák miatti nyirokcsomó-eltávolításban. A klinikán folyamatos az innováció.

– Az elmúlt ötven évben hihetetlen fejlődés zajlott a klinikán. Ehhez persze szükség volt a legújabb technológia beszerzésére, amelyet mindig támogatott az egyetem és a Klinikai Központ vezetése. A munkatársaimnak pedig köszönöm, hogy ezeket az új eljárásokat megtanulták, meghonosították és tudásukat továbbadták – zárta köszöntőjét Flaskó Tibor klinikaigazgató.  

Az ötvenéves évforduló alkalmából rendezett tudományos ülésen az előadók felidézték a klinika történetét és bemutatták az intézményben alkalmazott legmodernebb műtéti technikákat, többek között a prosztata laparoszkópos eltávolítását, a húgycsőplasztikai műtéteket, valamint a laparoszkópos vesedaganat-műtéteket.  

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Joao Oliveira távozik a Debrecentől
Joao Oliveira távozik a Debrecentől
Tíz bajnoki mérkőzésen lépett pályára.
Hirdetés
Hirdetés
Halálos hajóbaleset Verőcénél: bűnügyi felügyeletben a cseh kapitány
Halálos hajóbaleset Verőcénél: bűnügyi felügyeletben a cseh kapitány
Segítségnyújtás halált okozó elmulasztása és más bűncselekmények miatt indított eljárást a rendőrség.
Gazdaság
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata
Az ajánlatokat május 28-ig várják.
Adóbevallás: siessen, ha még nem fogadta el a tervezetet!
Adója 1+1 százalékáról is dönthet.
Középiskolások ingyenes jogosítványszerzése: körvonalazódik a kép
Sok minden még nem tiszta, de várhatóan hamarosan kormányrendeletet hirdetnek ki.
Adóbevallás: pár nap múlva lejár a határidő
Egyre többen rendelkeznek adójuk 1+1 százalékáról.
Támogatott tartalom
A jogosítványszerzők legnagyobb félelme: kiderült, mitől tartanak leginkább
A jogosítványszerzők legnagyobb félelme: kiderült, mitől tartanak leginkább
A szigorú vizsga azért fontos, mert később egy apró figyelmetlenség is okozhat balesetet.
Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban – Debrecenben is
Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban – Debrecenben is
A Vodafone folyamatosan fejleszti hálózatát.
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
A DV Parking Kft. tájékoztatója.