Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Rendezett falukép és alacsony iparűzési adó csábít Bihardancsházára

Cívishír | 2024. 09. 25. | 19:25:00
Balku Jenő Gergő, a falu megválasztott polgármestere jól ismeri lakóhelyét és az itt élőket.
Rendezett falukép és alacsony iparűzési adó csábít Bihardancsházára
Balku Jenő Gergő lesz október 1-től Bihardancsháza polgármestere (Fotó: Balku Jenő Gergő-archív)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hajdú-Bihar második legkisebb lélekszámú településén, a 158 fős Bihardancsházán a helység falugondnoka, a függetlenként indult Balku Jenő Gergő lesz a polgármester, mégpedig főállásban. Meggyőző fölénnyel, 74,49 százalékkal győzte le ellenfelét, az ugyancsak független Szigeti Imrét. Balku Tamás, szeptember 30-án leköszönő polgármester nem indult a választáson. A képviselő-testület négy helyére nyolc független jelölt pályázott.

– Az indulás legfőbb motivációja az volt, hogy a falunk közössége irányába elkötelezett vagyok, a településünk fejlődéséhez szeretnék hozzájárulni. Többgenerációs, tősgyökeres bihardancsházaiként jól ismernek a helyiek, pontosan tudják, milyen személyiség vagyok, mit várhatnak el tőlem. Nem lepett meg a győzelmem, a választás előtt sok pozitív támogatást kaptam. A kampánytémám összeállításakor eldöntöttem, negatív kampányt senki ellen nem folytatok, és fenntarthatatlan ígéreteket sem teszek. Ezekkel elveszítheti hitelét az ember. Szórólapon foglaltam össze, hogy mit szeretnék polgármesterként csinálni, de mivel itt lakom és falugondnokként dolgozom, mindenki ismer, és a választók körülbelül tudták, hogy mire számíthatnak tőlem – részletezte az indulásának okait Balku Jenő Gergő.

A megválasztott polgármester számára rövidtávon egy összetartó közösség létrehozása a cél.

Igaz, a falu kicsi, de ennek ellenére most úgy érzi, eléggé széthúzó a közösség. Szeretné folytatni a stabil önkormányzati működést. Ugyancsak fontos számára a zöldterületeket rendben tartása. Bihardancsházán szokás, hogy a közterületeken kívül az idős lakosok portái előtt is az önkormányzat tartja rendben az utcaszakaszt. Folytatják a fásítást, az országos fásítási programra sikeresen pályázott az önkormányzat, nyert 30 gömbszivarfát, azokat októberben ültetik el. Ha egy falu rendezett – vélekedett Balku Jenő Gergő –, az vonzó is lehet fiatalabb családok letelepedésében. A helyi programok támogatása is fontos számára, ezek az események segítik a lakosok közötti kapcsolat megerősödését. A hosszútávú célok között szerepel a falu legfőbb foglalkoztatását jelentő mezőgazdasági közfoglalkoztatási program hatékony működésének fenntartása. A megtermelt zöldségekből savanyúságot gyártanak, annak pedig minél szélesebb körben igyekeznek piacot találni. Balku Jenő Gergő büszke az itt dolgozó közfoglalkoztatottakra, hiszen itt ők néha erőn felül is dolgoznak. Bár a falu összes útja szilárd burkolatú, a legtöbb felújítására szorul, az utakat javítani kell mindig valahol. Mivel kevés az önkormányzat pénze, azt pályázatokkal szeretné pótolni. Az igazi perspektívát Bihardancsháza számára azonban az adná, ha a falu vonzó lenne a fiatalok és a vállalkozások számára. Ez utóbbiaknak a félszázalékos iparűzési adó miatt egyébként is kecsegtető lehetőség Bihardancsháza. Hangsúlyozta, törekedni szeretne a környező települések önkormányzataival és polgármestereivel minél jobb kapcsolat kialakítására.

– A lakosságnak sikerült egy olyan összetételű képviselő-testületet megválasztani, amelynek tagjaival egy irányba tudunk haladni. Velem együtt ötfős a testület. A négy képviselő között két régi és két új tag van, köztük a szociális szolgáltató központ vezetője is. Együtt fogunk tudni dolgozni, és én annak örülök, hogy az időnk nem a különböző nézeteltérések, problémák megoldására megy el, hanem azt a falu fejlesztésére tudjuk fordítani. Találkoztunk már, beszélgettünk, programot egyeztettünk. A most leköszönő testületnek külsős ügyrendi bizottsági tagja vagyok, tehát aktív kapcsolatban állok minden taggal – tudtuk meg az október elsején hivatalba lépő polgármestertől.

CH

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ezekben a debreceni utcákban újul meg a közvilágítás két hónapon belül
Ezekben a debreceni utcákban újul meg a közvilágítás két hónapon belül
A Simonyin és Józsán már elkezdődött a kivitelezés.
Hirdetés
Hirdetés
Magyar Péter és a nők: az exfeleség után a volt barátnő is interjúban tálalt ki
Magyar Péter és a nők: az exfeleség után a volt barátnő is interjúban tálalt ki
„Magyar Péter nem az, akinek látszik” – mondta Vogel Evelin.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Debreceni önkormányzat: nem vonnak el forrást a gazdaság fejlődését elősegítő projektektől
A város és a kormány együttműködése erős szövetségen alapul – jelentették ki.
Fel kell újítani a Csapó utcai épület tetejét
Pályázatot írt ki a Debreceni Társasházkezelő Kft.
Ki kinek tud keresztbe tenni Nyíradonyban? – FRISSÍTÉS
Polgármesteri végkielégítés, botrányos futópálya, kérdőjeles vagyonkezelés.
A következő hónapokban átmenetileg ismét emelkedhet az infláció
A jegybank alelnöke szerint a fogyasztás lehet a gazdasági növekedés egyik legfontosabb hajtóereje.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Történelmet és jövőt ír a DKV
Történelmet és jövőt ír a DKV
140 éves jubileumát ünnepli Debrecen közlekedési vállalata.
Aukció Debrecenben: 225 tétel kalapács alatt
Aukció Debrecenben: 225 tétel kalapács alatt
Az árverésen két védett festmény is indul.
MODEM: programkavalkád a születésnapon
MODEM: programkavalkád a születésnapon
Szeptember 26. és 28. között ünnepli 18. születésnapját a debreceni művészeti központ.
Hello, szakma! Hello, lehetőségek!
Hello, szakma! Hello, lehetőségek!
Visszatér a Debreceni Szakképzési Centrum őszi pályaorientációs rendezvénye.
Hirdetés