Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Válasszunk környezetbarát öntözési formát!

civishir.hu | 2024. 02. 24. | 18:51:10
XXX
Válasszunk környezetbarát öntözési formát!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Minden kerttulajdonos tisztában van vele, hogy a megfelelő gyakoriságú öntözés nélkül sajnos nehéz elérni a növényeknél a kívánt eredményt. A hagyományos locsolási technikákat alkalmazva ez viszont együtt jár azzal, hogy rengeteg vizet pazarolunk el. 

Ha szeretnénk egy takarékosabb módszerre váltani, ismerkedjünk meg a csepegtető öntözéssel!

Hogyan működik egy csepegtető rendszer?

Bár maga a technológia már viszonylag hosszú ideje létezik, az elmúlt években kiemelt népszerűségnek örvend a mindenki által tapasztalt környezeti változások miatt. A telepítéséhez mindössze egy vízforrás kell, amitől egy gerincvezetéken át jut el a felhasználni kívánt vízmennyiség a növényekhez. 

A Szentiváni kertcentrum öntözéstechnika kínálatában minden szükséges kiegészítő megtalálható a rendszer kiépítéséhez, legyen szó akár csapokról, csövekről, vagy az időzítés beállításához alapvető öntözésvezérlőről. 

Mi a különbség a hagyományos és a csepegtető öntözés között?

Az első és legfontosabb eltérés a felhasznált víz mennyisége. Hagyományos locsolás során nemcsak a túlöntözés veszélye áll fenn, hanem attól is tartanunk kell, hogy a nyári melegben a talajra folyatott víz nagyobbik része egész egyszerűen elpárolog. Ezzel együtt értékes ásványi sók, tápanyagok mosódhatnak ki a talajból, tehát fennáll a veszélye a szikesedésnek. 

Csepegtető öntözéssel azonban közvetlenül a növények gyökeréhez kerül a megfelelő mennyiségű víz, ezáltal minimálisra csökken a párolgásos veszteség aránya, illetve az esély a szikesedésre. 

Mivel a rendszer a működése során sokkal kevesebb vizet használ fel, mint a hagyományos technikák, ezért jóval környezetbarátabb alternatívának mondható. Ez kiemelten fontos, tekintve, hogy a rendelkezésre álló vízforrásaink nem kimeríthetetlenek, a helyes felhasználásért pedig mindannyian felelősséggel tartozunk. 

Végül, de nem utolsósorban meg kell, hogy említsük az időtakarékosságot is. A hétköznapi locsolási módszereket használva ugyanis a nyári időszakban kénytelenek vagyunk kora reggel felkelni, hogy elvégezzük az öntözést. A csepegtető rendszerekhez azonban telepíthető olyan vezérlő is, amelynek beprogramozásával megkíméljük magunkat a hajnali ébredésektől, illetve a hosszú ideig tartó, napi locsolásoktól. 

Költséghatékony megoldás?

A fenti tényezők mellett természetesen fontos szempont még a rendszer telepítésének az ára is. Más öntözőegységek kiépítésével összehasonlítva elmondható, hogy a csepegtető technika egyáltalán nem számít költséges alternatívának. 

Amennyiben tehát a locsolási módszerünk fejlesztésén, öntözőrendszer bevezetésén gondolkodunk, a rengeteg pozitívumot tekintve mindenképpen jó választásnak bizonyulhat ez a metódus. 

Természetes erőforrásaink kímélése mindannyiunk feladata, ezért fontos, hogy kerttulajdonosként igyekezzünk tartózkodni a víz pazarlásától. A csepegtető öntözés egy takarékos, természetközeli megoldás lehet növényeink gondozására, így érdemes megfontolni az erre való átállást. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Baleset a 4-esen, Ebesnél. Az egyik autó felborult
Baleset a 4-esen, Ebesnél. Az egyik autó felborult
A helyszínelés ideje alatt félpályán halad a forgalom.
Hirdetés
Hirdetés
Változékony időt hoz az utolsó áprilisi hét
Változékony időt hoz az utolsó áprilisi hét
Szél, eső, időnként napsütés is várható.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés