Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tizenkét év fegyházat kérnek a volt görögkatolikus papra Debrecenben

Cívishír | 2024. 05. 03. | 10:08:30
Júniusra napolták az előkészítő ülést.
Tizenkét év fegyházat kérnek a volt görögkatolikus papra Debrecenben
A középkorú Sz. G. a Debreceni Törvényszken (Fotó: Cívishír/Ratalics László)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elnapolta a Debreceni Törvényszék azt az előkészítő ülést, amelynek a vádlottja egy volt görögkatolikus pap, akit kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális bűncselekményekkel vádol az ügyészség. Május 3-án a bíróságon az ügyész a vádirati minősítés módosítását jelezte, ami lehetőséget kínált a vádlott és védője részére, hogy kérjék az előkészítő ülés elnapolását (éltek ezzel a jogukkal).

Az ügyész közölte azt is, hogy amennyiben az 52 éves vádlott beismeri a terhére róttak elkövetését és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, úgy 12 év fegyházbüntetést indítványoznak ellene 10 év közügyektől eltiltással, Továbbá véglegesen eltiltanák minden olyan foglalkozástól, amely keretében 18 év alattiak nevelését, felügyeletét, gondozását végezné vagy ilyen személlyel hatalmi, befolyási viszonyba kerülne. Az ügyész arról is beszélt, hogy az öt pontból álló vádirati tényállás változatlan. E szerint Sz. G.-t vádolják

  • 1 rendbeli 12. életévét be nem töltött, nevelése alatt álló személy sérelmére erőszakkal, folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak bűntettével;
  • 1 rendbeli 14. életévét be nem töltött, nevelése alatt álló személy sérelmére folytatólagosan elkövetett szexuális kényszerítés bűntettével;
  • 3 rendbeli 18. életévét be nem töltött, nevelése alatt álló személy sérelmére folytatólagosan elkövetett szexuális kényszerítés bűntettével;
  • 1 rendbeli 12. életévét be nem töltött, nevelése alatt álló személy sérelmére elkövetett szexuális erőszak bűntettével.

– A vádakat tanúvallomások, a helyszíneken készült fényképek, feljegyzések, az igazságügyi pszichológus szakértő véleménye, üzenetváltások és a vádlott elmeállapotára és személyiségére vonatkozó igazságügyi elmeorvosi és pszichológusi szakvélemények bizonyítják – mondta az ügyész. Az előkészítő ülés új időpontja június 5.

Az érsek védte, amíg lehetett

Az Sz. G. elleni büntetőeljárásról februárban írtunk először. A görögkatolikus Hajdúdorogi Főegyházmegye volt áldozópapjáról, a Szent Damján Házi Segítségnyújtó Szolgálat egykori lelki vezetőjéről van szó. A többgyermekes férfi korábban Hajdúdorogon volt segédlelkész, Hajdúnánáson, valamint az Álmosd, Kokad és Bagaméri Görögkatolikus Parókiának parókus, de gyermekvédelmi központot is vezetett. 

A sértetti jogok védelmére hivatkozva az ügyészség nem adott tájékoztatást a bűncselekmények részleteiről és a május 3-i ülésen sem volt mód a vádirati ismertetésére. Azért azt tudni lehet, hogy a vád szerint a férfi – papként – kiskorú lányokat érintett intim helyeken (az alsóneműjüknél, a mellüknél).

A bűnesetekben a rendőrség 2022-ben kezdett nyomozni. Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érseke (metropolitája) sokáig védte beosztottját, még 2023 elején is „koholt vádakról” beszélt a 444-nek. Azonban azután, hogy a bíróság 2023 februárjában elrendelte a férfi bűnügyi felügyeletét, Kocsis Fülöp – a világival párhuzamosan folyó egyházi vizsgálat következményeként – eltiltotta a nyilvános szertartások végzésétől Sz. G.-t. Majd felmentette a Szent Damján Házi Segítségnyújtó Szolgálat lelki vezetői és az Álmosd, Kokad és Bagaméri Görögkatolikus Parókia parókusi beosztásából. Ezen intézkedéssel együtt szolgálaton kívül helyezte és 2023 októberében minden papi tevékenységtől eltiltotta.

Ratalics László

Gyerekeket fogdoshatott papként – vádemelés Debrecenben
A görögkatolikus metropolita kihátrált Sz. G. mögül.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Megsüllyedt az út a forgalmas debreceni kereszteződésben
Megsüllyedt az út a forgalmas debreceni kereszteződésben
Fokozott óvatossággal közlekedjenek a Füredi úton!
Hirdetés
Hirdetés
3x3: vereséggel kezdtek a férfiak Debrecenben
3x3: vereséggel kezdtek a férfiak Debrecenben
Izraeltől kapott ki a magyar válogatott.
Gazdaság
Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban – Debrecenben is
A Vodafone folyamatosan fejleszti hálózatát.
Orbán Viktor Debrecent hozta fel példaként
Amikor pénzről van szó és gazdaságról van szó, akkor a valóság inkább az együttműködés felé mutat - jegyezte meg a kormányfő.
Ki tartja majd rendben a debreceni uszodákat?
Keresik a megfelelő vállalkozót.
Utat újítanak fel és kátyúznak Konyáron
Hajdúhadházi cég végzi a munkát.
Debrecenbe érkezik, ami csak gurul!
Enni- és innivalót be lehet vinni a Debrecen Drive-ra.
Támogatott tartalom
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
A DV Parking Kft. tájékoztatója.
Síncserére készül a DKV
Síncserére készül a DKV
Nyílt beszerzési eljárás.
Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?
Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?
A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára.
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Minden korosztály otthon érezheti magát