Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Gyerekeket fogdoshatott papként – vádemelés Debrecenben

Cívishír | 2024. 02. 20. | 13:01:53
A görögkatolikus metropolita kihátrált Sz. G. mögül.
Gyerekeket fogdoshatott papként – vádemelés Debrecenben
A görögkatolikus egyházfő tavaly még koholt vádról beszélt (Fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kiskorúak elleni szexuális bűncselekmények miatt emelt vádat az ügyészség a Debreceni Törvényszéken egy volt pappal szemben. A görögkatolikus Hajdúdorogi Főegyházmegye volt áldozópapjáról, Sz. G.-ről van szó; a neki tulajdonított bűncselekményekről először tavaly írt a sajtó, ugyanakkor a rendőrség már 2022-ben elkezdett nyomozni.

A főegyházmegye február 19-i közleményében arról ír, érseki hivataluk 2022 októberében a rendőrségtől szerzett tudomást az Sz. G. elleni nyomozásról. 2023 februárjában a bíróság elrendelte a férfi – máriapócsi – bűnügyi felügyeletét. A közlemény szerint a világival párhuzamosan egyházi belső vizsgálat indult, annak tartama alatt és annak következményeként – 2023 júniusi hatállyal – Kocsis Fülöp metropolita eltiltotta a nyilvános szertartások végzésétől Sz. G.-t. Majd július elsejétől a papot felmentette a Szent Damján Házi Segítségnyújtó Szolgálat lelki vezetői és az Álmosd, Kokad és Bagaméri Görögkatolikus Parókia parókusi beosztásából. Ezen intézkedéssel együtt szolgálaton kívül helyezte, majd tavaly októberben minden papi tevékenységtől eltiltotta. A dolog itt nem ért véget: a metropolita kezdeményezte Sz. G. máriapócsi távozását, ami 2023 decemberében megtörtént (a bűnügyi felügyelet egy másik településen folytatódott).

„Megrendülten állunk az eset előtt és várjuk az ügyet lezáró végső bírósági eredményt, hiszen ez fogja Sz. atya további sorsát meghatározni. Teljesen elfogadhatatlan számunkra bármilyen gyermekekkel kapcsolatos visszaélés. Egyházunkban ahogy eddig sem, úgy ezután sincs helye a gyermekek bántalmazásának” – fogalmaznak a hétfői kommunikében. Arra is kitérnek, hogy a sértetteknek és családjuknak felajánlották támogatásukat.

Sz. G. korábban Hajdúdorogon volt segédlelkész, Hajdúnánáson parókus, de gyermekvédelmi központot is vezetett.  Amit tudni lehet az az, hogy a nyomozás szerint a férfi – papként – kiskorú lányokat érintett intim helyeken (az alsóneműjüknél, a mellüknél).

Kocsis tavaly még koholt vádról beszélt

A Hajdúdorogi Főegyházmegye és Kocsis Fülöp a jelek szerint felülvizsgálta korábbi álláspontját az ügyben. A metropolita 2023 elején még úgy nyilatkozott, „a vád nem tűnik megalapozottnak, sokkal inkább koholt vádnak tűnik”. A cikkből kiderül, egy többgyermekes családapáról van szó, akinek fiai, lányai vannak. Az egyházfő leszögezte, „ha a vizsgálat azt hozza ki, hogy ez az atya csúfságot művelt egy gyermekkel”, akkor azonnal felfüggeszti és az „ilyennek nincs helye az egyházukban”. Ugyanakkor azzal is visszavágott az újságírónak, hogy az „nem tudja elképzelni, milyen állapotban van” a megvádolt pap, akit „kiskanállal kell összekaparni”. „Képzelje el, hogy megvádolnak valakit olyan dologgal, ami abból fakad, hogy tényleg szereti a gyerekeket” – fogalmazott Kocsis Fülöp, aki akkor lényegében meg volt győződve Sz. G. ártatlanságáról.

A Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség a Cívishír február 20-i érdeklődésére közölte: Sz. G. ellen 

  • 12. életévét be nem töltött, nevelése alatt álló személy sérelmére erőszakkal, folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak bűntette;
  • 14. életévét be nem töltött, nevelése alatt álló személy sérelmére, folytatólagosan elkövetett szexuális kényszerítés bűntette;
  • 18. életévét be nem töltött, nevelése alatt álló személy sérelmére, folytatólagosan elkövetett szexuális kényszerítés bűntette

vádjával folyik a büntetőeljárás. A férfi jelenleg bűnügyi felügyelet alatt áll. A főügyészség indítványozta, hogy a törvényszék a vádlottat fegyházbüntetésre ítélje, tiltsa el a közügyek gyakorlásától és végleges hatállyal tiltsa el bármely olyan foglalkozás gyakorlásától, vagy egyéb tevékenységtől, mely során 18. életévét be nem töltött személy 

  • nevelését, 
  • felügyeletét, 
  • gondozását, 
  • gyógykezelését végezné, 
  • valamint ilyen személlyel egyéb hatalmi vagy befolyási viszonyban állna. 

A sértetti jogok védelme érdekében a bűncselekmények részleteiről nem áll módunkban további információt adni – tették hozzá.

Ratalics László

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Újabb szakaszt tettek kíméletessé az autóink számára a Kishegyesin
Újabb szakaszt tettek kíméletessé az autóink számára a Kishegyesin
Megújult bő 400 méteren a forgalmas debreceni út.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz
Ha ez nem történik meg, a kormány keményen beavatkozik - mondta Nagy Márton.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
Nem vagy a helyeden a munkában? Fordulj az álmaid felé!
A Debreceni Szakképzési Centrum bemutatja: Állásbörze és felnőttképzési expó. Április 26-án találj munkát vagy képzést a Fórumban!
Küszöbön a debreceni lakásprogram elfogadása
Jövőre már lehetnek olyan fiatalok, akiknek az albérletét mások (is) fizetik.
Komádi továbbra is várja a befektetőket, a munkahelyteremtőket
Egy minden igényt kielégítő közösségi térrel is gyarapszik a kisváros.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.