Szilveszterre savanyút: káposztás bableves füstölt kolbásszal

Ha tisztességes adagot főzünk belőle és a tűzhelyen hagyjuk, akkor sem kell zavarba jönnünk, ha váratlanul újévet köszöntő ismerősök, rokonok toppannak be. Tartalmas egytálétel: mély tányéron és kanálon kívül csak kenyér kell hozzá. Lássul: fél kiló vörösbabot előző éjjel beáztatunk, másnap reggel fedő alatt feltesszük főni egy fél fej apróra vágott vöröshagyma társaságában (babértlevél ezúttal nem kell bele!). Amikor a bab már majdnem puha, 20 deka savanyú káposztát teszünk hozzá, amit előtte egyszer átöblítünk. A káposzta szálait kihívás szépen enni, ezért érdemes hanyagul összevágni. A karikákra vágott egy szál füstölt kolbászt beleszórjuk, lassan főzzük. Mire a káposzta is megpuhul, szép színe lesz a kolbásztól a levesünknek, de piros fűszerpaprikát bátran adhatunk hozzá. Ha szeretjük, ízesítsük egy csipet köménnyel! A hőkiegyenlítés módszerével egy kis doboz tejfölt keverjünk el benne, ha összerottyant, kész az étel. (Amennyiben csomós, szórjunk rá pici szódabikarbónát!) Utólag a káposzta levével még lehet savanyítani.
Jó étvágyat! Gyors józanodást és boldog új évet!






