Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Püspökladányban a helyieknek kettő-négy hét a várakozási idő

Cívishír | 2024. 08. 16. | 16:07:36
Az önkormányzat beszállt a laborvizsgálatok finanszírozásába; a szomszédos falvak nem kértek a lehetőségből.
Püspökladányban a helyieknek kettő-négy hét a várakozási idő
Komoróczy Károly, a püspökladányi egészségügyi intézmény vezetője (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kivételezett helyzetben vannak a püspökladányiak a laborvizsgálatok tekintetében, hiszen a városi önkormányzat támogatása révén magánellátásban részesülhetnek, így az előjegyzési idő egy-két, legfeljebb négy hét. És hogy ez mekkora segítség a ladányiaknak, arra ékes bizonyíték, hogy az önkormányzat anyagi támogatásának belépésével már jóval kevesebben igénylik a saját finanszírozású laborvizsgálatot, továbbá az előjegyzési idő több hónapról maximum néhány hétre csökkent. Mindezt Komoróczy Károly, a Püspökladányi Egészségügyi Szolgáltató Intézmény ügyvezetője mondta el a Cívishírnek.

Az igazgató orvost, aki maga is háziorvos, azzal kerestük meg, hogy valós lehet-e az a szerkesztőségünkbe a Sárrét-menti város lakóitól eljuttatott információ, hogy most, augusztusban 2025 márciusára kaptak időpontot laborvizsgálatra. Ezt Komoróczy Károly már csak azért is képtelenségnek tartja, mert a rendszerükben nem lehet hat hónapnál távolabbi időpontra előjegyzést rögzíteni. Ugyanakkor az öt-hat hónapos várakozási idő jelenleg teljesen reális a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által finanszírozott laborvizsgálatok elvégzése esetén. Mielőtt azonban elkezdenénk bogozni a ladányiak kivételezett helyzetétének okát, annak jobb megértése érdekében ismerni kell a kiindulópontot, nevezetesen a NEAK laborvizsgálati finanszírozási rendszerét.

A ladányi egészségügyi intézmény vezetője részletezte, hogy a laborvizsgálat az egészségügynek egy költséges ága, ugyanis az elmúlt 15 évben nagyon megdrágultak a reagensek és a gépek, műszerek, miközben ezt nem követte annak finanszírozása. De még a jelenlegi finanszírozással is ki tudnának egyezni, ha nem lenne egy vizsgálatiszám-plafon, ami naponta körülbelül 25 vizsgálat, ennyit támogat a NEAK. A ladányi labor kapacitás persze ennél sokkal nagyobb, le is vesznek naponta 25-nél jóval több mintát; mutatja ezt, hogy 

tavaly 300 százalékkal több vizsgálatot végeztek. 

A NEAK finanszírozás szerint 100 százalék vizsgálat teljesen támogatott, további száz százalék már csak 20-30 százalékban, míg a 400 százalékig megmaradottak egyáltalán nem. Ezek költségét más forrásból teremtették elő, hiszen a laborra itt is nagy a lakossági igény; rengeteg a néhány napon belüli, úgynevezett soron kívüli, nem sürgősségi ellátás. Ilyen például, amikor a háziorvos egy-egy gyógyszer beállításához, CT-vizsgálat elvégzéséhez kéri, és szakmailag megindokolja, hogy neki szüksége van a laborvizsgálatra. Ez rendben van. Viszont a lakosság nincs tisztában, hogy 

a laborellátás beutalóköteles, tehát előbb a háziorvoshoz kell menni, aki eldönti, hogy például a diagnózis felállításához kell-e laborvizsgálat. Ehelyett a lakosok közül sokan interneten foglalnak időpontot, kapnak is néhány hónap múlva, majd oda jónéhányan nem mennek el, és időpontjukat nem törlik. 

Mutatta is Komoróczy doktor, hogy a támogatott listán nap mint nap vannak üres helyek, július végéig szám szerint már 339, azaz majdnem egy hónapnyi. Ha a labort igénylők törölnék az előjegyzésüket, már közel egy hónappal kevesebb lenne a most öt-hat hónapos várakozási idő. A NEAK-os listából egyébként minden héten szabadulnak fel helyek, ezek átkerülnek az önkormányzat által támogatott listára. Így minden héten van körülbelül 20-40 új üres hely. Ugyanakkor az igazgató főorvos az orvoskollégái felé is megfogalmazott kritikát: merthogy néha minden orvosszakmaiságot nélkülöző, minden vizsgálatot kérő laborbeutalókat adnak a betegnek, ezzel is növelve a laborvizsgálatok számát.

A betegeket is tanítani kell

Nos ilyen előzmények után az országgyűlési képviselő, valamint a ladányi egészségügyi intézményhez tartozó települések – Báránd, Biharnagybajom, Püspökladány, Sárrétudvari és Szerep – polgármestere, továbbá az egészségügyi intézmény vezetője leültek, hogy megbeszéljék, mit lehet tenni a laborvizsgálatok várakozási idejének csökkentése érdekében.

– Levélben kértük a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkárságától az intézményünkön belüli kapacitás átcsoportosítást, merthogy bizonyos szakrendeléseken vannak ki nem használt lehetőségeink, és azok finanszírozási pontértékét szerettük volna a laborhoz áttetetni. Ez nem sikerült. Igaz, kaptunk pluszba 25 ezer német pontot, de ez maximum három nagylabor vizsgálatot ér. Tehát ezzel sem lettünk előrébb. Erre a ladányi önkormányzat éves szinten 12 milliót, ami 2024-ben már 15 millió forint, elkülönített arra, hogy a laborvizsgálatra jelentkező, püspökladányi lakcímmel rendelkező személyeket mintegy magánellátottakként kezelve vegyék előre az előjegyzési listában. Ennek eredménye az, hogy a püspökladányi laborbeutaltaknak egy-négy hét az előjegyzési ideje, továbbá a havonta elvégzett mintegy ezer laborvizsgálatunk mintegy fele magánellátás. Ennek azonban már csak egy kis része a ténylegesen saját pénztárcából fizetett, míg a többség, körülbelül 400, az önkormányzat finanszírozásával megy. A települési önkormányzat részvállalásának lehetőségét felajánlottuk a bárándi, a biharnagybajomi, a sárrétudvari és a szerepi polgármesternek is, ők azonban nem éltek ezzel, mondván, az ő falujuk lakói közül többen nem Püspökladányba járnak laborba. Ezt egyébként a mi mérésünk igazolta, a Ladányba és a nem Ladányba járók aránya mintegy 80-20 százalék – részletezte Komoróczy Károly, aki annak a megbeszélésnek további részleteiről is tájékoztatta a Cívishírt. Elmondta: a háziorvoskollégákat igyekeztek arra kapacitálni, szakítsanak a berögzült hozzáállással, hogy mindenkinek nagylabort kérnek. Tegyék célirányossá a laborvizsgálat-igényüket. Igaz, a most előtérbe kerülő prevenció nem szolgálja a laborvizsgálatok csökkenését. Erre 

a szakmai egyeztetést követően összeállítottak a leggyakoribb betegségekre egy protokoll listát, amelyet azóta alkalmaznak az orvosok. 

És persze a betegek edukációja sem maradt el. Tudatosítani kell az emberekben, hogy probléma esetén ne a laborba vezessen az első útjuk, hanem a háziorvoshoz. Vele beszéljék meg az állapotukat, és a háziorvos majd eldönti, hogy mi a legcélravezetőbb út a pontos és leghamarabb elérhető diagnózis felállításához. És ebben lehet, a labornak nem is lesz szerepe.

– CH –

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Csőtörés a Víztorony utcán
Csőtörés a Víztorony utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. kollégái dolgoznak a hiba elhárításán.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Egyszerű oka van a Berettyóújfaluban terjengő bűznek
Az időjárás rá is erősít a szagra.
Jön a légi irtás Debrecenben
Több teendőre figyelmeztet az önkormányzat.
Polgármesterré lép előre Győri Viktor Dávid Folyáson
A falu nemcsak alvótelepülés lenne, hanem munkahelyeket jelentő beruházást is szívesen látnának.
Debrecen továbbra is a legdrágább
Tovább emelkedtek a lakbérek.
Új víztermelő kutat kell fúrni Létavértesen
A város ivóvízellátása ellehetetlenülhet.