Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Piacra léphet Körösszakál zöldség- és gyümölcsfeldolgozója

Cívishír | 2024. 10. 28. | 10:45:50
A kis faluban minden megvan és jól működik, ami egy ekkora településen elvárható.
Piacra léphet Körösszakál zöldség- és gyümölcsfeldolgozója
Pálfi Tamás Körösszakál polgármestere (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

– Folytatjuk az önkormányzati munkát, és nem ciklusokban, hanem folyamatokban gondolkodunk. Azzal tisztában vagyok, hogy olyan helyzet nincs, amivel mindenki elégedett, azonban az előző választási ciklusban azt látták az emberek, hogy az adott körülményekből a lehető legjobbat hoztuk ki. 56 százalék feletti volt a választáson a részvételi arány, alacsonyabbra számítottam, ám így nagyobb a legitimációnk. A négytagú képviselő-testület három tagjával a harmadik ciklust kezdtük. A volt alpolgármester nem indult, helyette került be új képviselő – eképpen összegezte az új önkormányzati ciklus indításának körülményeit Pálfi Tamás, Körösszakál polgármestere.

Községháza, utak, közvilágítás

A határ menti kis falu egyike azoknak a hajdú-bihari településeknek, ahol 2011 és 2022 között a legnagyobb volt a népességcsökkenés. Ez a statisztikai hivatal adata alapján Körösszakálban közel 19 százalék. Ennek mérséklésében – reagált a népességvesztés mértékére Pálfi Tamás – az önkormányzat feladata, hogy az alapszolgáltatások a lehető legmagasabb színvonalon működjenek. A faluban nem kellett önkormányzati szolgáltatást befejezni, "kurtítani". Van gyógyszertár, posta, gyermekjóléti szolgálat, idősellátás, minibölcsőde, óvoda, általános iskola, tehát minden, ami egy ekkora településen elvárható. Látható, hogy rendezettek a falu közterei, autópálya 30 kilométeren belül van, a tömegközlekedés szempontjából kiváló helyen fekszik a település. A munkahelyek úgy kerültek elérhető közelségbe, hogy akár minden este otthon alhat az ember.

– A népességcsökkenés leginkább abból adódott, hogy sokan haltak meg az utóbbi években. Az elkötözők és a beköltözők körülbelül ugyanannyian vannak. A falusi CSOK nem biztos, hogy nálunk elérte a célját. Fejlesztések terén viszont a Magyar Falu Program igen, hiszen az valóban a kistelepülésekre koncentrál – fordult rá a településfejlesztésre a polgármester. Elmondta, hogy TOP-os pályázati támogatásból megújult a polgármesteri hivatal épülete, a Kossuth, a Vörösmarty, a Táncsics és a Jókai utca aszfaltburkolat-javítása pedig befejeződött. 

A községházán belső átalakításokat végeztek, akadálymentesítették az épületet, nyílászárókat cseréltek és energetikai korszerűsítést hajtottak végre. Ezen felül három bekötőút, összesen 2,8 kilométeren újult meg Az utak felújítása kiemelt feladata az önkormányzati képviselő-testületnek. A közelmúltban több mellékutca kapott új aszfaltréteget, és napjainkban már csupán néhány utca útfelülete vár megújításra. Az idén még a József Attila utcában lesz aszfaltozás, és valamennyi mellékutcában kátyúzás. További fontos infrastruktúra-fejlesztés a közvilágítás korszerűsítése. Néhány éve ugyan lecserélték a burkolat nélküli lámpatesteket, de mostanra már azok is elavultak, mert mára az energiatakarékosság került előtérbe. 2025-ben jelentős sportfejlesztés is lesz. Ebben egy körbekerített, több sportágra alkalmas rekortánborítású kispályát építenek, az egykori futballpályát is felújítják, ebből két kisebb, élőfüves pályát alakítanak ki. Az intézményeknek, a helyi fiataloknak rendszeresen vannak kispályás focibajnokságai, a sportcsarnok pedig, főleg a nyári időszakban, nem biztos, hogy alkalmas ezek megrendezésére. A 2000-ben átadott sportcsarnokban azonban még van szabad kapacitás. Hosszabb távon reális lehet edzőtáborok helyszínének a felújítandó sporttelep, annál is inkább, mert korszerűsítették az önkormányzati szálláshelyeket és magán szálláshelyek is akadnak a faluban. A turisztikában egyébként további lehetőséget lát a faluvezető.

Piacra léphet a gyümölcsfeldolgozó

Körösszakál a közfoglakoztatás egyik hajdú-bihari mintafaluja. A 2014-ben polgármesterré választott, agrár végzettségű Pálfi Tamás, a Debreceni Egyetem szakembereivel megvizsgáltatta az önkormányzat földjeit, amelyekről kiderült, kimondottan alkalmasak a gyümölcstermesztésre. Ez lett a közmunkaprogram fő iránya, majd néhány éve szintet léptek, és a helyi, környékbeli termékek feldolgozására, állami támogatással létrehoztak egy zöldség- és gyümölcsfeldolgozó kisüzemet. Itt napjainkban négyen dolgoznak. Körösszakál nemrégiben bekerült az országosan meghirdetett felzárkózó települések programba. Az ezt segítő alapítvány kapcsolatai révén a zöldség- és gyümölcsfeldolgozó is új perspektívát kaphat. Szélesebb körű beszállítás, az alapítvány logójával ellátott késztermékek nagyobb körben értékesíthetők, így a feldolgozó kiléphet a versenyszférába. A felek jelenleg a tárgyalás szakaszában vannak.

– A közfoglalkoztatás minőségében történt változásoknak azt kell szolgálniuk, hogy versenyképesebben, piaci alapra helyezve végezzük a különböző tevékenységeket. Meggyőződésem, hogy amelyik közfoglalkoztatás túlélte az utóbbi néhány évet, annak kell, hogy legyen további létjogosultsága – mondta a közfoglalkoztatásról Pálfi Tamás, akitől azt is megtudtuk, hogy Körösszakálban ebben a szférában jelenleg 40-en dolgoznak. Mivel itt csak keveset lehet keresni, így sokan a versenyszférába mentek dolgozni. A településen a legnagyobb munkáltató az önkormányzat és intézményei. Sokan eljárnak dolgozni a környező települések munkahelyeire és az országhatáron túlra is. A versenyszférából származó jövedelemnövekedés meglátszik a helyi kereskedelmen és a településképen is.

CH

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
További híreink
Pamlonában jártak a hajdú-bihari önkormányzat munkatársai
Pamlonában jártak a hajdú-bihari önkormányzat munkatársai
Az ottani hulladékgazdálkodással ismerkedtek.
Pluszpénz érkezik négy hajdú-bihari városba
Pluszpénz érkezik négy hajdú-bihari városba
A legtöbbet Püspökladány kapja.
Bagamérban árulták a drogot
Bagamérban árulták a drogot
Három férfit és két nőt fogtak el. + Videó
Gyalogosgázolás Ebes és Szoboszló között
Gyalogosgázolás Ebes és Szoboszló között
A 4-es főúton teljes az útzár a helyszínelés ideje alatt.
Benzinkúton oltották a tüzet Görbeháza közelében
Benzinkúton oltották a tüzet Görbeháza közelében
Az M3-as autópálya egyik töltőállomásán kellett beavatkozni.
Tetejére borult egy autó Debrecen közelében
Tetejére borult egy autó Debrecen közelében
A 471-es főúton történt a baleset.
Jó hírt kapott négy hajdú-bihari település
Jó hírt kapott négy hajdú-bihari település
Többlettámogatásról döntött a kormány.
Nyerges vontató és személyautó ütközött Bárándon
Nyerges vontató és személyautó ütközött Bárándon
A 42-es főút belterületi szakaszán történt a baleset.
Nigériai díler árulta a drogot Bocskaikertben
Nigériai díler árulta a drogot Bocskaikertben
A hajdúhadházi rendőrök Debrecenben fogták el.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
A szülők többsége kérte gyermekének a HPV elleni védőoltást
A szülők többsége kérte gyermekének a HPV elleni védőoltást
A hetedik osztályos diákok kaphatják meg térítésmentesen az injekciót.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Több mint 350 méteren aszfaltoztak Debrecenben
Véget ért a Dessewffy utca felújítása.
Visszatért a debreceni városházára a „Terminátor”
Ezúttal tüzet zúdítottak rá a fideszesek.
Stratégiát hirdetett az egyetlen debreceni ellenzéki frakció
A Civil Fórum Debrecen tudatta, milyen elvek mentén dolgoznak a következő 5 évben.
KSH: emelkedett a munkanélküliek száma
A legalább egy éve munkát keresők a munkanélküliek 34 százalékát teszik ki.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Közeleg az ikonok éjszakája
Közeleg az ikonok éjszakája
A magyar klasszikus rocktörténelem három emblematikus zenekara élő nagykoncertet ad Debrecenben.
Hazánk legújabb gyógyfürdője az őszi szünetben is várja a vendégeket
Hazánk legújabb gyógyfürdője az őszi szünetben is várja a vendégeket
Hat kültéri és négy beltéri medencével várják a bihari térségbe érkezőket.
Hirdetés