Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Óvoda és iskola mellett áll a templom, és épül az idősek otthona Bánkon

civishir.hu | 2024. 06. 08. | 17:13:58
Debrecen egyik legprosperálóbb városrészévé válhat az erdőben lévő település.
Óvoda és iskola mellett áll a templom, és épül az idősek otthona Bánkon
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Megépül Debrecen-Bánkon a református egyház bentlakásos idősek otthona. Az alapkövet június 8-án helyezték el egyházi és közéleti személyiségek; előtte azonban az épülő bentlakásos otthon tőszomszédságában lévő új kápolnát szentelték fel. Debrecen Bánk városrésze látványosan fejlődik néhány éve, egyre több a kitelepülő. A városrész református közössége is kiveszi részét Bánk gyarapításából, mutatja ezt a fenntartásában működő oktatási intézmények, a kápolna és a készülő idősek otthona.

A modern formájú, funkcionalitásában maximumot nyújtó (például földszivattyús fűtés-hűtés, tetőablakok, oldalt szellőzőajtók), a támogatásokkal együtt 59,3 millió forintból megépült kápolna megtelt hívekkel a szentelésre. Hadházi Tamás esperes ünnepi istentiszteletében elmondta: ma természetes, hogy ahol élünk, ott a gyülekezet számára van egy imaház, egy templom. Továbbá, Isten nagy ajándéka, hogy hitünket nem kockázatos megvallani és békében élhetünk. – Itt áll egy iskolakápolna, imaház, kis templom, ami templom a szó legszebb értelmében. Helye a találkozásnak, a teherletételnek és a töltekezésnek. Itt, Isten színe előtt lehetünk. Nem lehet Isten háta mögé kerülni, ő mindent tud rólunk, meglátja szükségleteinket, ezért tud segíteni is. A mai világban a legnagyobb hitvallás és szolgálat, ha keresztényként éljük meg hivatásunkat. Ha ez így van, egyre jobb lesz a világ. A bánki gyülekezetben az építkezések tanúskodnak a csodákról. Jó, hogy megépült a kápolna – mondta, majd egy példabeszéddel illusztrálta, hogy az ige átfolyik a lelkünkön, közben megtisztul lelkünk.

Az igehirdetés után Csuri Istvánné gyülekezeti gondnoktól megtudtuk, hogy az egyházközség 15 millió forint támogatást kapott az épületre, az elmúlt években megemelkedett rezsidíjak kifizetése viszont gondot jelent. Ez az összeg a bánki intézmények esetében havonta négymillió forint. A kápolnát, amely állandóan nyitva van – Isten házaként – oktatási és kulturális tevékenységre is használják.

Vadon Balázs, Bánk önkormányzati képviselője elmondta: az elmúlt években sok beruházás valósult meg a városrészben, mind több a kiköltöző, köztük fiatal családok. A közös munkával megépült kápolna a településrész fejlődésének újabb állomása. Elkezdték a kerékpárutak, a, a járdák és az aszfaltozott utakat építését. A jövőben újabb játszótér is létesül, megkezdődött a vízvezeték- és csatornahálózat tervezése, ez jövőre befejeződik, és ha lesz pénz, építhetik. A bánki a város legprosperálóbb közösségévé válhat, aminek része lesz a közel 50 fő befogadására alkalmas bentlakásos idősek otthona. Erről Buzás Dénestől, a Debrecen-Bánk református egyházközség lelkipásztorától a hallgatóság megtudta, hogy 2,5 hektáron másfél milliárd forintból kellene megépíteni. Ennek eredményeként generációk találkozhatnak egymással, továbbá nagy az igény a bentlakásos intézményekre.

Hányatott sorsú idősek otthona

A kápolnaszentelés után az ünneplő közösség átvonult a szomszédságban már épülő idősek otthonához, ahol az alapba helyezték a nemzeti színű szalagokon függő fémhengert.

– Valójában mi valósul itt meg? – tette fel a Cívishír a kérdést Buzás Dénesnek, akit a múlt év nyarán annak apropójaként kerestünk meg, hogy generációk találkozására alkalmas idősek otthonát terveznek felépíteni, de az építkezéshez még hozzá sem tudtak kezdeni, mert a debreceni építészeti tervtanács megvalósításra alkalmatlannak minősítette a terveket. A cikk megjelenését követően a debreceni városházától is megérkezett szerkesztőségünk kérdéseire adott válasz. Ennek lényege, hogy a tervezett épület nem éri el az idősotthonokkal szemben minimálisan elvárható építészeti-szakmai színvonalat. 

– 100 férőhelyes idősotthon valósul meg. Annak az első üteménél tartunk most, abban egy 48 férőhelyes, közel 1200 négyzetméteres épületszárny épül – kezdte válaszát a lelkész. – Ezt idővel bővítjük, amihez engedélyt kaptunk a Magyar Postától a bánki hivataluk megvásárlására. Miután megépítettük a létesítményt, az egyházközség visszanyitja a postát. A tranzakció a kétezer négyzetméteres telek miatt fontos. A posta telkével gyarapítjuk a rendelkezésünkre álló területet, hiszen csak így tudjuk bővíteni idővel a bentlakásos idősek otthonát – részletezte a terveket, majd a kiemelt célra, a generációk találkozására tértünk rá. – Ez már most is működik Bánkon. Havi rendszerességgel egy hetedikes, nyolcadikos vagy egy technikumos osztály átjön a nappali ellátóközpontba, ahol az idősekkel slambucoznak, beszélgetnek szokásokról, régi időkről, nótázgatnak. Találkoznak a generációk. De ha ez majd indirekt módon történik, például ha a lakószobájából kinéz egy idős személy, és az óvoda vagy iskola udvarán a nyüzsgő életet, a jövő generációit látja, a lelküknek mindenképpen jót tesz majd – részletezte, majd áttértünk a most épülő otthonra. – A tervtanács által elutasított terveket egy másik terv váltotta fel, de az bármennyire is szép és jó volna, arra nincs pénzünk. Így egy szerényebb otthont építünk, és az első lakók 2025 nyarán költözhetnek. A működéséhez az állam is hozzájárul majd.

– CH –

Nem tudni, felépül-e az idősotthon Debrecen-Bánkon
Különleges tervekkel indultak, de még hozzá sem fogtak.
Bánki idősotthon: ebben a formában lefújva
A tervek szakmai színvonalát kifogásolta a debreceni tervtanács.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
36 Celsius-fok és szaharai por vár ránk
36 Celsius-fok és szaharai por vár ránk
Elszórtan záporok előfordulhatnak.
Hirdetés
Hirdetés
Nyomásesés és átmeneti vízhiány Sámsonkertben és Martinkán
Nyomásesés és átmeneti vízhiány Sámsonkertben és Martinkán
Kérik, 17 és 22 óra között ne locsoljanak, ne töltsenek medencét és ne mossanak autót.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A debreceni CATL Miskolcra is kivetette a hálóját
A stratégiai együttműködés mindkét félnek előnyös lehet.
Fellendülőben a használtautó-piac
Az idős, olcsó járműveket keresik.
Nyári diákmunka: a szabály, az szabály
Hasznos információkat közölt az adóhatóság.
Megoldódhat a belvízprobléma Kabán
Felújítanák a csapadékvíz-elvezetőket.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Útravaló a nyári szünetre a Bethlenből
Útravaló a nyári szünetre a Bethlenből
Avagy mit jelent a pénzügyi tudatosság a mindennapokban?
Képzőművészeti, irodalmi és zenei tehetségfejlesztéstől volt hangos az Irinyi
Képzőművészeti, irodalmi és zenei tehetségfejlesztéstől volt hangos az Irinyi
Élményalapú ismeretbővítés és a kikapcsolódás a Debreceni Szakképzési Centrum intézményében.
Debrecenben 75 ezer tojásból készül rántotta
Debrecenben 75 ezer tojásból készül rántotta
A világ legnagyobb tojásrántottájával vár minden debrecenit a piacvezető Tranzit Csoport.
Hungarospa: indul a főszezon!
Hungarospa: indul a főszezon!
A Prémium Zóna és a csúszdapark nyitása alkalmából akció!