Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nyikos Patrik a debreceni gasztronómia új büszkesége

Cívishír | 2024. 04. 30. | 16:16:49
A fiatal séf az országban elsőként kapta meg a Boros László-díjat.
Nyikos Patrik a debreceni gasztronómia új büszkesége
Nyikos Patrik kapta a Boros László-díjat (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Boros Lászlóra, a debreceniek három évvel ezelőtt elhunyt legendás séfjére emlékeztek és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség által alapított és Boros Lászlóról elnevezett ifjúsági gasztronómiai díj átadására gyűltek össze a barátok, tisztelők, rokonok a Debreceni Szakképzési Centrum Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola előtt felállított Boros László mellszobra körül április 30-án.

– Emlékezni és ünnepelni jöttünk. Emlékezni Boros Lászlóra, akinek tanítása, gondoskodása, odafigyelése nélkül sokan sokkal kevesebbek lennénk. Soha nem feledjük Boros séf óvó, féltő szavait, azt a tanítást, amit tőle kaptunk. 2023. februárban úgy döntött a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség, hogy 2024-től kiadja a Boros László-díjat, amelyet évente egy, 25 év alatti tehetséges séf kaphat meg – köszöntötte a vendégeket Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke.

Őt Puskás István, Debrecen alpolgármestere követte, aki a gasztronómia debreceni identitást erősítő szerepéről beszélt. A város napján egy összefogással megszületett eseményen indították útjára a reményei szerint majd nagy sikert befutó új ételt, a debreceni batyut. Ezzel is megmutatták, hogy a debreceniségnek fontos része a gasztronómiai hagyomány. – A gasztronómia hagyományai nem élnének ilyen módon velünk, ha nem lett volna Boros László, és az a munka, amit ő a tehetséggondozással, a tudás átadásával, a mesterség oktatásával elvégzett. Debrecen gasztronómiájának nincs nagyobb és nemesebb szimbóluma, mint Boros László, akinek immár egy éve áll a szobra az iskola előtt – méltatta a legendás séfet. Megjegyezte, az országban is egyedülálló, hogy egy séfnek szobrot emelt egy közösség. Közösség, amely szimbólumává választotta Boros Lászlót, és a tevékenységét. – A város gasztronómia résztvevői és a városvezetés között egy éve olyan dialógus zajlik, ami nemcsak közös büszkeségünk lehet, hanem az országban is egyedülálló. Azzal pedig új fejezethez érkeztünk, hogy tavaly a gasztronómiai szövetség megalapította a Boros László-díjat. Ezzel a szövetség elismeri és országosan is láthatóvá teszi, hogy Debrecennek mennyire fontosak a gasztronómiai hagyományok, a gasztronómia jelene és a tudás átadása – zárta gondolatait Puskás István.

Bárány László élelmiszeripari vállalkozó, az ország egyik legnagyobb gasztromecénása, aki mentorprogramján keresztül sok fiatal tehetséget támogat, Boros Lászlóra mint jó barátra emlékezett. Mint mondta, ez az összejövetel nemcsak ünnepség, hanem a tisztelgés napja is Boros László előtt. – Mélységes tisztelettel és alázattal imádta a szakmát. A tisztelet, a szeretet, a megbecsülés soha nem múlik el. Ápolják híven Boros László hagyatékát és vigyázzanak arra, amit Debrecennek adott – mondta.

Makai Mária igazgató első mondataival Boros Lászlóra, a diákjai Laci bácsijára emlékezett. Büszkék arra, hogy Laci bácsi szobra az iskola előtt kapott helyet. A hatalmas szakmai tudással rendelkező szakember a szakma iránti szeretetet, alázatot sikerrel adta át a fiataloknak. Ez kötelezettséget is ró az iskolára. Kötelességük az ő értékeit megőrizni és továbbadni. – A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség által alapított és Boros Lászlóról elnevezett díj első kitüntetettje, Nyikos Patrik iskolánk volt tanulója, és ez megtiszteltetés számunkra. Szerepünk van abban, hogy Patrik ilyen szintű tudásra tehetett szert, és ebből kinőtt a nagyszerű eredménye – tért rá a díjazott méltatására, akit egy igazi diákként írt le. Jó gyerek, olyan, aki kicsit belevaló, tökéletlen, de igyekszik, tanul, tudja és csinálja a dolgait.

A díjátadás előtt Krivács András ismertette Nyikos Patrik szakmai életét, aminek az alapja az, hogy a munkája egyben a hivatása is. Tanulmányait a kereskedelmi szakközép és szakiskolában kezdte, szakmai gyakorlatát a debreceni Viktória étteremben töltötte. Számos szakmai versenyen vett részt, majd az Erasmus Plusz ösztöndíjjal Németországban is dolgozott. Hazatérése után a debreceni Ikon étteremben szakácsként munkálkodott, majd a Michlelin-csillagos Stand étterembe került Budapestre, ahol jelenleg is erősíti a csapatot. 2021-ben első helyezést ért el egy hazai versenyen, 2022-ben az Európa-bajnoki döntőben második helyezett lett. 2023-ban egy világversenyen Lyonban harmadik helyezést ért el. Ez az eredmény eddig csak egyetlen magyarnak, neki sikerült.

– Azon kevesek közé tartozom, akik dolgoztak Laci bácsival, és emellett nagyon sok rendezvényt csináltunk együtt, és versenyeimen is volt zsűritag – kezdte Nyikos Patrik. – 11-12 éves koromban a nagybátyám birtokára jártam segédkezni rendezvényeken, ahol sokszor Laci bácsival főztem. Akkor eldőlt, szakács akarok lenni. Sikeresen letettem a szakács vizsgát. Boros László és Tóth Lajos szerettette meg velem igazán a szakmát. Az Ikonban voltam, majd éreztem, lépni szeretnék, és 17 évesen elköltöztem Budapestre. Jelentkeztem Széll Tamásékhoz, felvettek. Azóta annak az étteremnek már két Michelin-csillaga van. Újabb célokat keresek, megyek tovább a szakmai utamon – fogalmazott a díjazott.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Középiskolások ingyenes jogosítványszerzése: körvonalazódik a kép
Középiskolások ingyenes jogosítványszerzése: körvonalazódik a kép
Sok minden még nem tiszta, de várhatóan hamarosan kormányrendeletet hirdetnek ki.
Hirdetés
Hirdetés
A hét meccsét telt ház előtt rendezik meg Debrecenben
A hét meccsét telt ház előtt rendezik meg Debrecenben
Vajon sikerül ismét legyőzni a Győrt?
Gazdaság
Adóbevallás: pár nap múlva lejár a határidő
Egyre többen rendelkeznek adójuk 1+1 százalékáról.
Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban – Debrecenben is
A Vodafone folyamatosan fejleszti hálózatát.
Három réteget hozna helyzetbe a Civil Fórum Debrecen
Másként képzelik el a lakásprogramot.
Orbán Viktor Debrecent hozta fel példaként
Amikor pénzről van szó és gazdaságról van szó, akkor a valóság inkább az együttműködés felé mutat - jegyezte meg a kormányfő.
Ki tartja majd rendben a debreceni uszodákat?
Keresik a megfelelő vállalkozót.
Támogatott tartalom
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
A DV Parking Kft. tájékoztatója.
Síncserére készül a DKV
Síncserére készül a DKV
Nyílt beszerzési eljárás.
Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?
Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?
A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára.
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Minden korosztály otthon érezheti magát