Helyben járó
Campus
Hajdú-Bihar
Gazdaság
Közélet
Programok
Bűn
Sport
Életmód
Galéria
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

New Jersey-ből Debrecenbe – ebből sok jó is lehet

| 2023. 04. 25 | 17:56:00
Az USA tagállam szenátorának az első benyomása kedvező volt a cívisvárosról.
New Jersey-ből Debrecenbe – ebből sok jó is lehet
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A New Jersey-i kereskedelmi és iparkamara szervezésében egy 24 tagú üzleti delegáció látogatott Debrecenbe április 25-én. A gazdasági élet szereplőit Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere fogadta az egyik belvárosi szállodában. A találkozás előzményéről elmondta, hogy Szijjártó Péter külgazdasági miniszter még 2021-ben New Jersey-ben tett látogatásán vetette fel, hogy az Egyesült Államok északkeleti részén lévő tagállam gazdasági szakembereinek, vállalkozóinak érdemes lenne körülnézniük Magyarországon, és ezen belül Debrecenben is.

Hiszen a városban az elmúlt években olyan méretű beruházások történtek, amelyek felkelthetik a nemzetközi befektetők érdeklődését. Budapesten kívül csak Debrecenbe látogattak el.

– Bemutatom Debrecent úgy, hogy a cívisváros ma már egyértelműen a Kárpát-medence keleti régiójának vezető városa, és az elmúlt években megvalósított és bejelentett beruházásoknak köszönhetően 2030-ra még nagyobb szerepet fog betölteni a gazdaság, a kultúra, az egészségügy és az oktatás területén. Érzékeltetem, hogy habár méretét tekintve Debrecen egy kisváros, de a régió vezető szerepére törekvő településről van szó, hiszen az elmúlt években ide olyan beruházások érkeztek, amelyek európai vagy világszinten is meghatározóak – válaszolta a Cívishír kérdésére Barcsa Lajos, majd a megbeszélések céljáról elmondta, hogy a befektetési lehetőségekről tájékoztatja az amerikai üzletembereket, és reményei szerint további amerikai cégek jelenhetnek meg Debrecenben. Az első körben például a hotelszektorban vagy a lakásfejlesztések piacán.

A személyes kapcsolat a legfontosabb

Még a tanácskozás megkezdése előtt a sajtó rendelkezésére állt a New Jersey-i delegáció két vezetője, Gordon M. Johnson New Jersey-i szenátor és Anthony Russo, a tagállam ipari és kereskedelmi szövetségének elnöke.

Gordon M. Johnson

Gordon M. Johnson elöljáróban elmondta, hogy New Jersey és Magyarország területe és lakosságszáma nagyjából megegyezik, és mindkét területnek jelentősek a kultúrtörténeti hagyományai, továbbá a kereskedelem és az ipari területen is komoly fejlődésen mentek át. Kapcsolódási pontot jelenthet az, hogy a New Jersey-i egyetem és a Debreceni Egyetem között együttműködés van, ez tartalmazza a diákok és az oktatók csereprogramját. – Látogatásunkkal fel szeretnénk mérni, hogy a New Jersey-i vállalkozásoknak milyen befektetési lehetőségei vannak Magyarországon, Debrecenben. És természetesen ez a lehetőség nyitott a magyaroknak is az államunkban. Azt már látom, hogy a befektetőinket elég jó gazdasági környezet várja Magyarországon, Debrecen pedig mezőgazdasági és ipari vonalon is fejlett. Ezek vonzóak lehetnek a mi vállalkozóink számára – beszélt a látogatásuk céljáról, majd hangsúlyozta: feladatuk a segítségnyújtás a szövetségi rendszeren keresztül baráti Közép- és Kelet-európai országoknak, számukra biztonság nyújtása, és hogy megóvják őket minden helyzetben, akár katonai téren is.

Anthony Russo

Anthony Russo kiemelte, hogy Debrecen testvérvárosában, a New Jersey-i New Brunswickban rengeteg magyar származású család él. A látogatás révén megerősítik a személyes kapcsolatokat, egyúttal az üzleti és gazdasági területen is körbenéznek. Mint fogalmazott, az üzleti és a személyes kapcsolatok kéz a kézben járnak, és nincs annál fontosabb, mint személyesen találkozni a leendő vagy már meglévő üzletfelekkel.

A Xanga cégcsoporttal már három éve működnek együtt, de ez az első személyes találkozó a cég munkatársaival. Elmondta, az elsődleges elvárásaik szerények, meghallgatják a lehetőségeket, szétnéznek a debreceni és a város környéki gazdasági egységekben. Ő maga kifejezetten örül ennek a látogatásnak, három éve vezeti a tagállam ipari- és kereskedelmi szövetségét, és ez az első külföldi útja.

CH

Kapcsolódó hírek
Visszaváltási rendszer: ötezer automatát telepítenek
Visszaváltási rendszer: ötezer automatát telepítenek
Mintegy 50 milliárd forintot tesz ki a teljes visszaváltási hálózathoz kapcsolódó beruházási költség.
Újabb látogatási tilalom a debreceni klinikán
Újabb látogatási tilalom a debreceni klinikán
Kérik a betegek, látogatók megértését és türelmét.
Mi köze az akkumulátorgyárnak a Civaquához? – ez (volt) itt a kérdés
Mi köze az akkumulátorgyárnak a Civaquához? – ez (volt) itt a kérdés
A volt államtitkár már 2007-ben csapásként élte meg a beruházás elmaradását.
Könyvesbolt nyílik a Varga utcán
Könyvesbolt nyílik a Varga utcán
December 1-től várja vásárlóit.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés