Narancsléteszt: 100 százalékos a 100 százalékos, de a többi...

Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület tízféle 100 százalékos narancsléből vett mintát, valamint ugyancsak tízféle kisebb gyümölcstartalmú narancsitalból. A 100 százalékos narancslé mintából mindegyik kifogástalan minőségű volt, a csomagolásuk is megfelelőnek bizonyult. A vizsgált levek Magyarországról, Lengyelországból és Szlovákiából származtak, a tesztelők a legjobbnak a magyar eredetű termékeket találták. Hozzáadott vizet, édesítőszert, étkezési savat, aromát, színezéket, stabilizáló szert egyik valódi narancslé sem tartalmazott. A termékek energiatartalma viszonylag alacsony: deciliterenként 191-től 195 kilojoule-ig terjedt a mértéke. A levek az adalékanyagok teljes kizárása mellett is eltarthatók hosszabb ideig, pusztán hőkezelés alkalmazásával. Utóbbi eljárásokat minden előállító a saját technológiája szerint végzi, ami gyártási titoknak számít. A hőkezelés minden esetben olyan tökéletesen műköfött, hogy semmiféle változást nem okozott a narancslé ízében.
Fele ár, harmada minőség
Komoly gondok voltak azonban a nem százszázalékos gyümölcstartalmú narancsitalokkal. A huszonöt és a tizenkét százalékoshoz a gyártók savanyítókat, citromsavat és különféle más adalékanyagokat használnak fel. Ízük, jellegük, illatuk komoly kifogás alá esett, ezeket a termékeket a tesztelők gyenge minőségűnek értékelték. A narancsitalok feleannyiba kerülnek, mint a valódi narancslevek, a minőségük pedig körülbelül a százszázalékosok egyharmada – nyilatkozta Merényi Imre a Hajnal-táj című műsorban.









