Az egészségmegőrzés fontos eleme: a megfelelő táplálkozás

A hírekben rendre feltűnik, hogy egyre több ember életét nehezíti meg az inzulinrezisztencia, a cukorbetegség, ami jelentős részben a nem elég tudatos táplálkozásnak is köszönhető.
Manapság a rohanó világban egyre kevesebb időt tudunk arra fordítani, hogy egészséges ételeket együnk, rengetegszer megelégszünk a gyorséttermek kínálatával vagy épp csak kutyafuttában bekapunk egy csokit, esetleg egy előre legyártott, készen vásárolt szendvicset.
Persze egy-egy ilyen alkalomtól nem dől össze a világ, ám ha ehhez párosul az is, hogy rendszertelenül táplálkozunk, mozgásszegény életmódot folytatunk, és rengeteg nagyon feldolgozott ételt, illetve sok hozzáadott cukrot tartalmazó étket, italt fogyasztunk, az egyenes út ahhoz, hogy a laborvizsgálatok során nem fogunk túl szép eredményeket kapni.
Lehet változtatni!
Természetesen nagyon jó, ha nem csupán akkor megyünk el orvoshoz, amikor baj van, hanem megelőző célzattal veszünk részt vizsgálatokon, ahogy az például a KeltexMed Egészségügyi Szolgáltatónál is lehetséges.
Egy vérvizsgálattal könnyen kideríthető, hogy mennyire táplálkozunk helyesen, és még mielőtt kialakulna a 2-es típusú cukorbetegség, azelőtt változtathatunk az életmódunkon.
Az, hogy mennyit kell módosítani, teljes mértékben egyénfüggő, ugyanakkor érdemes hangsúlyozni, hogy az inzulinrezisztencia csökkentése érdekében nem az a helyes megoldás, ha kivonjuk a szénhidrátot az ételeinkből, ahogy az sem célravezető, hogy kihagyunk étkezéseket. Sőt, ezzel épp egy nagyon kártékony hullámvasútra kényszerítjük a vércukorszintünket.
De mit együnk akkor?
Jogosan merül fel a kérdés, hogy mit lehet enni. A válasz igen egyszerű: szinte kivétel nélkül mindent. Természetesen akadnak olyan ételek, amelyekből jobb kevesebbet fogyasztani, mert a szénhidráttartalma magasabb, ilyen többek között a banán, a dinnye, a burgonya, a zöldborsó vagy épp a kukorica.
Ugyanakkor a zöldségekkel és a gyümölcsökkel, a fehér húsokkal, a halakkal és a teljes kiőrlésű termékekkel nem igazán lehet mellélőni, ahogy az alacsony zsírtartalmú termékekkel sem. Arra ügyeljünk, hogy mindenből mértékkel együnk, illetve rendszeresen táplálkozzunk, betartva minden kis és nagy étkezést.
Azért akad, amit nem árt kerülni!
Bármennyire is igyekszünk odafigyelni, ha belesétálunk olyan csapdákba, mint amiket a gyorséttermek ételei jelentenek. Sőt, még olykor a konzervként kapható zöldségek és gyümölcsök is rejtenek akadályokat: némelyik ugyanis tartalmaz hozzáadott cukrot, amit természetesen minél messzebbre ildomos elkerülni.
Ha a fentieket betartjuk, illetve elég folyadékot (nem cukros üdítőt) fogyasztunk, valamint ügyelünk a rendszeres testmozgásra, pihentető és elégséges mennyiségű alvásra, illetve rendszeresen részt veszünk szűrővizsgálatokon, akkor mindent megteszünk azért, hogy az egészségünk minél tovább megmaradjon.









