Helyben járó
Campus
Hajdú-Bihar
Gazdaság
Közélet
Programok
Bűn
Sport
Életmód
Galéria
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mozdulj, Lorántffy! – a józsai iskolában is fontos a testmozgás

| 2023. 10. 03 | 21:59:00
Széles Diána, Debrecen alpolgármestere elmondta, a cél az, hogy a gyerekek örömteli élményként éljék meg a mozgást, s ezt az érzést vigyék haza a családba is.
Mozdulj, Lorántffy! – a józsai iskolában is fontos a testmozgás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elindult a Mozdulj, Debrecen! iskolaprogram. A program részleteiről sajtótájékoztató keretében számolt be Széles Diána, Debrecen alpolgármestere, Papp Csaba, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (Daefi) igazgatója és Becsky András, a Debreceni Sportcentrum Kft. ügyvezető igazgatója és Czifra Ildikó intézményvezető október 3-án a Debreceni Lorántffy Zsuzsanna Általános Iskolában.

Amint azt Széles Diána többek közt elmondta, Papp László polgármester már az idei tanévnyitón is bejelentette a Mozdulj, Debrecen! mozgalomnak az önkormányzat által jelentős mértékben finanszírozott iskolaprogramjának indulását.

A város néhány éve a Debreceni Egyetemmel közösen készített egy egészségtervet, amelynek előkészítése keretében megkérdezték a debrecenieket, mennyit mozognak, mit tesznek az egészségükért, mennyit foglalkoznak magukkal. Mint kiderült: a debreceniek nem mozognak rendszeresen.

Ekkor született az ötlet, hogy az önkormányzat álljon a debreceni polgárok mozgásra ösztönzésének élére. Az elmúlt két évben a Daefi segítségével működtetett Mozdulj, Debrecen! mozgalom eddig ezreket tudott valóban megmozgatni, s nemcsak debrecenieket, hanem vonzereje elérte a környékbeli településeken élőket is. Idén szeptember végén a Szent Anna utcán megnyílt a mozgalom városkártya birtokában ingyenesen látogatható egészségfejlesztési központja is, amely egészségügyi szűrővizsgálatokkal, mozgási lehetőségekkel, életmódtanácsokkal szolgálja az érdeklődő debrecenieket. Széles Diána szerint a gondoskodó város gondolat egyik legerősebb megnyilvánulása az iskolaegészségügyi szűrőprogram, melyet a gyerekek egészségügyi problémáinak megelőzése, a mozgásszegény életmód megváltoztatása jegyében mostantól a Debreceni Sportcentrum szakmai segítségével, s az iskolákban tevékenykedő koordinátorok lelkes és kreatív közreműködésével a mozgalom iskolaprogramja is kiegészít.

Az országban párját ritkító, az elsősöktől hatodikosokig terjedő korosztálynak szóló, heti 2x45 perces, tanórai kereteken kívüli, szakkörszerű, pozitív, játékos és közösségi élményeket adó mozgásfejlesztő foglalkozások elsősorban nem az egyébként is sokat mozgó gyerekek további testedzését szolgálják, hanem azokét a gyerekekét akiknek a koordinátorok vagy esetleg az iskolaorvosok javaslatára egészségügyi, vagy egyszerűen a mozgáskoordinációt javító okokból több szükségük van a mozgásra.

A cél az, hogy ezek a gyerekek is örömteli élményként éljék meg a mozgást, s ezt az érzést és aktivitást vigyék haza a családba is.

A remények szerint néhány év múlva jól mérhető módon is meg fog mutatkozni a gyerekek egészségi állapotában a mozgás szeretetének jótékony hatása. Amint azt Széles Diána elmondta, Debrecenben a legkülönbözőbb iskolafenntartók összesen 45 intézménye csatlakozott ehhez a programhoz. A szükséges infrastruktúrát az intézmények biztosítják, de a város önkormányzata minden intézménynek egyenként 300 ezer forint értékű sporteszköz-csomagot ajándékozott, valamint az iskolaprogramban résztvevő koordinátorok tiszteletdíját is fizeti. Minderre azért van lehetőség, mert a város gazdasága erős, s az adóbevételekből ilyen és ehhez hasonló, a város lakóinak jólétét fokozó programokat lehet finanszírozni – hangsúlyozta Széles Diána.

Papp Csaba, a Daefi igazgatója szerint a mozgalom a városban mára egy olyan „márkajelzéssé” vált, amely azt sugallja a debreceni polgároknak, hogy ha mozogni – zumbázni, jógázni, gerinctornára járni – akarnak, ehhez közel van számukra a segítség. A nagyvárosi lét velejárója a mozgásszegény életmód, s bizony

a debreceniek több mint 70 százaléka nem mozog rendszeresen.

Közvetlenül a koronavírus-járvány után az iskolaegészségügyi szűrővizsgálatok azt mutatták, hogy a debreceni iskolás gyerekek 72 százaléka szenvedett valamilyen enyhe, közepes vagy súlyos fokú mozgásszervi elváltozástól (lúdtalp, tartásprobléma, gerincferdülés). Egy év normál iskolába járás és a mindennapi testnevelés hatására ez az arány ugyan 58 százalékra csökkent, de ez még mindig magas. Ezért is van hatalmas jelentősége a Mozdulj, Debrecen! mozgalomnak, s azon belül is az iskolaprogramja elindulásának, valamint a Szent Anna utcai egészségfejlesztési központnak is, amely szolgáltatásaival hétfőn, kedden és pénteken 8 és 16 óra, szerdán és csütörtökön 8 és 18 óra között áll az érdeklődők rendelkezésére. Papp Csaba arra kérte a szülőket, ha azt látják gyermekük iskolaorvosi jelentésében, hogy javallott számára a mozgás, akkor ne habozzanak, hanem éljenek azzal a mozgásfejlesztési lehetőséggel, amit gyermekük számára a Mozdulj, Debrecen! mozgalom iskolaprogramja adhat. A mozgás segítségével újabb és újabb egészséges nemzedékeket tudunk közösen felnevelni – hangsúlyozta Papp Csaba.  

Becsky András, a Debreceni Sportcentrum Kft. ügyvezető igazgatója szerint még ők is meglepődtek azon az adaton, mely azt mutatja, milyen alacsony Magyarországon a rendszeres testmozgást végzők aránya. A gyerekek esetében pedig lassan korosztályos gonddá válnak a mozgáskoordinációs problémák. Ezért nem volt kérdéses a Sportcentrum csatlakozása a mozgalom iskolaprogramjához. Ők is vallják azt, hogy e program hívószavának nem feltétlenül a sportnak kell lennie, hiszen azok a debreceni gyerekek, akik kifejezetten sportolni szeretnének, számtalan lehetőséget találnak ehhez a város sportinfrastruktúrájában.

Azokhoz a gyerekekhez kell eljutni, s azokat ösztönözni, akik nem edzeni akarnak, hanem játszani, s egyszerűen a mozgás öröméért mozogni.

A Debreceni Sportcentrum munkatársa, Pinczés Tamás hathatós közreműködésével a Mozdulj, Debrecen! mozgalom iskolaprogramjának koordinátorai számára készült szakmai segédanyag nem feltétlenül a testnevelő tanároknak szól, hiszen ebben a programban koordinátor lehet az is, aki egyszerűen nyitott a mozgás, a testnevelés, a sportos életmód iránt. Ők is abban bíznak, hogy a mozgást ma megkedvelő gyerekek felnőttként kevésbé szorulnak majd az egészségügyi ellátórendszer gondoskodására, s ez az ő személyes életük és a társadalom egésze szempontjából is hasznos lesz. Az iskolaprogram iránt igen jelentős az érdeklődés a szülők és a gyerekek körében, s Becsky András szerint minél szélesebb körben lehet majd ezt a programot folytatni, akkor el fogja érni azt a célt, hogy a mostaninál sokkal egészségesebb, fittebb fiatal, s majdan felnőtt társadalma legyen a városnak, az országunknak.

Czifra Ildikó, a Debreceni Lorántffy Zsuzsanna Általános Iskola intézményvezetője elárulta, hogy az iskola nagy örömmel csatlakozott a mozgalom iskolaprogramjához saját, intézményen belüli Mozdulj, Lorántffy! elnevezésű kezdeményezésükkel. Mint elmondta, az iskolájukba járó gyerekek szülei pontosan érzékelik a mozgásnak a fontosságát, az iskola pedig igyekszik mindent megtenni azért, hogy a digitális világ és a sport között egyfajta egyensúlyt teremtsen. Ideális környezetben vannak, s ezt az ideális környezetet mindenképpen szeretnék kihasználni. A gyerekek nagyon szeretnek játszani, nagyon aktívak, a kollégák pedig nagyon lelkesek, nagyon sokan jelenleg is aktív sportolók, sokan rendelkeznek testnevelői képesítéssel is, s ezekkel az adottságokkal is iskola mindenképpen élni szeretne. Rendszeresen szerveznek a szülők és a családok számára is különböző sportos rendezvényeket, az erdei sétáktól kezdve a focibajnokságokig.

Kapcsolódó hírek
Civil Fórum: a Kúria cáfolta a debreceni városvezetést és a helyi Fideszt
Civil Fórum: a Kúria cáfolta a debreceni városvezetést és a helyi Fideszt
A Kúria új eljárásra kötelezte a helyben eljáró hatóságot.
Így lehetne javítani egyes gyógyszerek hatékonyságát
Így lehetne javítani egyes gyógyszerek hatékonyságát
A módszert a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán dolgozták ki.
Most lassabb a Debrecen–Budapest vonalon az InterCity, mint 30 éve
Most lassabb a Debrecen–Budapest vonalon az InterCity, mint 30 éve
1993-ban az újonnan bevezetett InterCity 2 óra 22 perc alatt tette meg a Debrecen–Budapest utat.
Különdíjat kapott a #mutiholdolgozol pályázat keretében az NI
Különdíjat kapott a #mutiholdolgozol pályázat keretében az NI
Inspiráló program és kreatív gyereksereg.
Aki látja a cigányok bukásait, de megtéréseit is
Aki látja a cigányok bukásait, de megtéréseit is
Drogfüggők, utcalányok között hirdette Isten igéjét a debreceni lelkipásztor. Interjú Gregussné Buzás Irénnel, a cigánymisszió vezetőjével.
A debreceni könyvtáros 17 millió forintot „nyúlt le”
A debreceni könyvtáros 17 millió forintot „nyúlt le”
A férfi a saját cégétől rendelt látszólag szakmai kiadványokat.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés