Helyben járó
Campus
Hajdú-Bihar
Gazdaság
Közélet
Programok
Bűn
Sport
Életmód
Galéria
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Migrénkezelés – a leggyakoribb kérdések és válaszok

| 2023. 09. 27 | 21:09:00
XXX
Migrénkezelés – a leggyakoribb kérdések és válaszok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A migrén rengeteg embert érint világszerte. Amellett, hogy általános tünetei vannak, az intenzív fejfájástól a rosszullétig, a kiváltó okai, a kezelése nagyon egyénfüggő. Ezért most a végigvesszük a leggyakoribb kérdéseket és válaszokat ezzel kapcsolatban.

A migrén kezelése

A migrén olyan intenzív fejfájás, amely az egész agyat és idegrendszert is megterheli, ezért sokkal jobban megviseli az egész szervezetet, mint ha pár óráig egy átlagos fejfájást élnénk át. Szinte minden esetben együtt jár hányingerrel, látászavarral, fény-, hang- és szagérzékenységgel, olykor szédüléssel, egyéb testtájak fájdalmával. A lüktető, sokszor féloldalon jelentkező fájdalmat az ember a leggyorsabban szeretné megszüntetni, ezért legtöbbször a kezeléssel kapcsolatban keresik fel a szakembereket. Most elhoztuk a 3+1 top kérdést:

1. Megelőzhetőek-e a rohamok, vagy a migrén mindenképpen kialakul?

A rohamok előfordulási gyakorisága pácienseknél változó, ezért a beteg megfigyeléseire alapozva egyéni stratégiákat, gyógymódokat javasolnak a szakemberek. Ha a páciens tapasztalatai azt mutatják, hogy valamely élelmiszer (bor, kávé, csokoládé) váltja ki a rohamot, akkor kerülje azokat az ételeket. Ha valaki keveset, vagy nem jól alszik, akkor ki kell alakítania azt a napirendet, amelybe belefér a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás, hiszen kimutathatóan az alvásszegény életmód is válthat ki migrént. Sokszor viszont a rohamok kialakulása teljesen spontán történik, így sajnos elkerülhetetlen. 

2. Mit csináljak, ha migrénes rohamom van? 

A migrénes rohamok időtartama változó, pár órás rosszulléttől akár 24 óráig is gyötörheti a fájdalom a migrénben szenvedőt. A szakemberek ilyenkor stresszmentes környezet kialakítását javasolják. A legjobb ilyenkor egy csendes, félhomályos szobában pihenni, hogy kiküszöböljük a zavaró hang- és fényhatásokat.

3. Mennyire hatásos a gyógyszeres kezelés? 

 A lüktető, sokszor féloldali fájdalom ellen az első és legkézenfekvőbb gyógymód a gyógyszeres kezelés. Viszont, ha fájdalomcsillapítók minden emberre egyformán hatnának, akkor nem lenne a világon migrénes ember. A másik probléma ezzel a gyógymóddal, hogy a fejfájás csillapítókat, gyulladáscsökkentőket a beteg a tünetek jelentkezése után veszi be, így azok már hatástalanok a kialakult fájdalommal szemben. A gyógyszeres kezelés a leghatásosabb akkor, ha már a figyelmeztető tünetek megjelenésekor (szédülés, látászavar, dekoncentráció, zsibbadás) vesszük be a fájdalomcsillapítót.

4. Mit tehetek, ha a gyógyszeres kezelés sem segít?

A betegellátás fejlődésével ma több alternatív gyógymódot is kipróbálhatunk. Ezek sokszor hatásosabbak, mint a gyógyszeres kezelés. Több ezer embernek segített megszabadulni a migrén tüneteitől egy új akupresszúrás fájdalomcsillapítást alkalmazó eljárás. A migrén piercing felhelyezése fájdalommentes és pár perc alatt megtörténik, hatása viszont hosszútávú. A Medical Piercing Szalon erre is kitér a weboldalán, ahol a kezelés menetéről is részletesen tájékoztatják az érdeklődőket.

Ha migrénben szenvedsz, ne várj tovább, fordulj szakemberhez, hogy az életed újra teljes legyen!

Kapcsolódó hírek
Fahatású burkolatok adta lehetőségek
Fahatású burkolatok adta lehetőségek
Fahatású lapokat szinte bármilyen lappal lehet kombinálni, attól függően, hogy milyen hatást szeretnénk elérni.
Istenélményéről hallgatták a debreceni hívek Eperjes Károlyt
Istenélményéről hallgatták a debreceni hívek Eperjes Károlyt
A római katolikus színész az igazság és a művészet kapcsolatáról is beszélt.
Életjeleket ad a délibábos hajdú-bihari kerékpárút
Életjeleket ad a délibábos hajdú-bihari kerékpárút
Debrecen és Tiszafüred között valósulna meg, de nem úgy, ahogy eddig gondolhattuk.
A menopauza összeköt – Debrecenben is
A menopauza összeköt – Debrecenben is
Őszintén a változókorról – Iványi Orsolya könyvbemutatóval egybekötött előadása.
Dél-alföldi idill Szarvason, szálloda saját gyógyvízzel
Dél-alföldi idill Szarvason, szálloda saját gyógyvízzel
Gyermekbarát szálloda, teljes felszereltséggel, saját gyógyvízzel a Körös partján.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés