Michelin: Hajdú-Bihart meg sem említik
A világ vezető étteremkalauza, a Michelin Guide december 10-i magyarországi díjátadóján az őriszentpéteri Pajta újoncként nyerte el első Michelin-csillagát, miközben minden korábbi csillagos étterem újra kiérdemelte már kivívott elismeréseit. Hatalmas, a teljes magyar gasztronómiát érintő siker, hogy a korábbi hathoz képest közel megduplázódott a hazai Bib Gourmand éttermek száma, hiszen további ötöt ajánl a világ vezető gasztrokalauza az utazók figyelmébe. Mindemellett a zebegényi Natura Hill idén csatlakozhat a Zöld csillagos éttermek hazai, immár ötfős „klubjához". Tányér szimbólummal jelzett Michelin-ajánlást pedig a tavalyinál is 10-zel több, összesen 57 étterem érdemelt ki. Így soha ennyi, országszerte összesen 78 étterem került be idén a francia kalauz magyarországi ajánlójába. Ezekkel a lenyűgöző eredményekkel számos régiós versenytársát megelőzi hazánk, azt üzenve a világ gasztroturistáinak, hogy Magyarország már nemcsak felfedezésre érdemes, hanem megéri ide visszatérni is.
A Michelin Kalauz díjazási kategóriái
Az 1936-ban meghatározott csillagos minősítéseken felül, mára több más kategóriában is értékel a Michelin. A jól ismert egy * azt jelenti, kiváló minőségű a konyha, ha arra járunk, érdemes megállni. ** -ot kap az az étterem, amely megér akár egy hosszabb kitérőt is, míg ***-ot a kivételes minőségű konyhák kapnak, amelyek meglátogatása önmagában is megér egy külön utazást. Mindezek mellett a BIB Gourmand elismerést kapják azok a jó ár-érték arányú éttermek, ahol mérsékeltebb áron lehet kiváló minőségű ételt kapni. Jellemzően kiváló bisztrók vagy családias vendéglők minősítése lehet ez. Tányér (Plate, Assiette) elismeréssel a gondosan elkészített, jó ételeket kínáló éttermeket minősítik, míg a Zöld Csillaggal az étterem fenntarthatóság érdekében tett erőfeszítéseit ismerik el. A MICHELIN Guide francia étteremkalauz több mint százéves múltra tekint vissza. Fennállása óta világszerte több mint 40 desztinációban, mintegy 30 000 létesítményt értékelt a kiemelkedő minőséget helyezve előtérbe. Ennek is köszönhető, hogy a mai napig ez számít az egyik legrangosabb gasztronómiai elismerésnek.
Díjazottak
Két Michelin-csillag:
Platán Gourmet, Tata
Stand, Budapest
Egy Michelin-csillag:
Új 1 Michelin-csillagos étterem:
Pajta – Őriszentpéter
Mind a 7 korábbi csillagos étterem megtartotta az 1 Michelin-csillagot:
42 - Esztergom
Salt - Budapest
Costes - Budapest
Borkonyha Winekitchen - Budapest
Babel - Budapest
Rumour - Budapest
Essencia - Budapest
BIB Gourmand:
Új Bib Gourmand éttermek:
Iszkor - Mályinka
Újváros Bisztró - Szarvas
N28 Wine and Kitchen - Budapest
Goli - Budapest
Platán Bisztró - Tata
Megőrizték Bib Gourmand minősítésüket:
Macok - Eger
Morzsa - Pécs
Casa Christa - Balatonszőlős
Sparhelt - Balatonfüred
Kistücsök - Balatonszemes
Anyukám mondta – Encs
Zöld csillag:
Új Zöld csillagos étterem:
Natura Hill - Zebegény (új)
Megőrizték Zöld csillagukat:
Graefl Major Kétútköz - Poroszló
Onyx Mühely - Budapest
Salt - Budapest
Villa Kabala – Szigliget
Ajánlott éttermek (Tányér szimbólum):
Idén először ajánlást elért éttermek:
Szaletly - Budapest
Kollázs - Budapest
Zazie Bistro - Budapest
Teyföl - Szentendre
Füge - Biatorbágy
Cut & Barrel - Budapest
Sho Tihany - Tihany
Virtu - Budapest
Aleli - Budapest
Bilanx – Budapest
Megőrizték ajánlásukat:
Natura Hill - Zebegény
Kreinbacher Birtok - Somlóvásárhely
Hoppá! Bistro - Budapest
A Konyhám Stúdió 365 - Fonyód
Hosszú Tányér - Hosszúhetény
füge - Tihany
Öreg Prés - Mór
Zelna Borbisztró - Balatonfüred
Tihanyi Vinarius - Tihany
Alkimista Kulináris Műhely - Szeged
Horgonyzó Kisvendéglő - Tiszalök
Rutin - Budaörs
Neked Főztem - Zánka
Zip's - Miskolc
Avalon - Miskolc
NOON - Balatonfüred
GÓRÉ - Kisharsány
Graefl Major Kétútköz - Poroszló
Umo - Budapest
Bobajka - Tarcal
Botanica - Dánszentmiklós
Csopaki Resti by Laurel - Csopak
MoszkvaTéЯ Bisztró - Budapest
Tati - Budapest
White Salon - Budapest
Zincenco Kitchen - Budapest
FLAVA - Budapest
Fricska 2.0 - Budapest
Piac 42 - Esztergom
Nobu Budapest - Budapest
Costes Downtown - Budapest
Onyx Mühely - Budapest
St. Andrea - Budapest
Textúra - Budapest
Mák - Budapest
Arany Kaviár - Budapest
Víg Molnár Csárda - Csopak
IKON - Debrecen
LAMAREDA - Győr
Kővirág - Köveskál
Végállomás Bistro&Wine - Miskolc
67 Sigma - Székesfehérvár
Sauska 48 - Villány
Villa Kabala - Szigliget
Stand25 Bisztró - Budapest
FELIX Kitchen & More - Budapest
Spago by Wolfgang Puck - Budapest
Különdíjak:
Young Chef Award 2024: Lendvai Levente, Virtu - Budapest
Opening of the Year Award 2024: Iszkor - Mályinka
Service Award: Lisztes Ivett, N28 Wine and Kitchen - Budapest
Sommelier Award: Székely Mátyás, 42 – Esztergom