Mi a magyar termék? Írd meg nekik!

A véleményeket március 16-ig lehet elküldeni a minisztérium címére vagy elektronikusan a jogifo@vm.gov.hu e-mail címre „magyar termék” megjelöléssel. A rendelettervezetet előzetes véleményezésre a szaktárca megküldi az Európai Uniónak, ahol a notifikációs eljárási folyamat körülbelül hat hónapig tart. Ezt követően, és a hazai egyeztetések lezárulta után a nyár végén, ősz elején léphet hatályba a jogszabály – tájékoztatott a Vidékfejlesztési Minisztérium.
A fogyasztók hiteles tájékoztatása érdekében a Vidékfejlesztési Minisztérium rendeletben kívánja szabályozni a magyar termék fogalmát. A Vidékfejlesztési Minisztérium a lakosság valós tájékoztatása érdekében olyan önkéntes jelölési gyakorlatot kíván bevezetni, amellyel a hazai termékek pontosabban azonosíthatók és egyszerűbben felismerhetők, miután az állampolgárok egyre inkább igénylik, hogy valóban magyar eredetű élelmiszereket vásárolhassanak. Viszont a felmérések alapján az elmúlt időszakban gyakran becsapottnak érezték magukat a megtévesztő jelölések miatt.
A szaktárca közlése szerint a rendelettervezet meghatározza a „100 % magyar” felirat feltüntetésének feltételeit. A jelölést kizárólag magyar alapanyagból, Magyarországon elvégzett műveletekkel előállított termékek viselhetik majd. Ezek a termékek legfeljebb olyan külföldről származó összetevőket tartalmazhatnak, amelyeket Magyarországon nem lehet előállítani, például déligyümölcsöt vagy egyes fűszerféléket. Ezek aránya azonban nem haladhatja meg az 5 százalékot.
A jogszabály rendelkezik a „magyar termék” vagy „magyar élelmiszer”, illetve bármilyen ezzel azonos értelmű szókapcsolat használatáról. Szabályozza azt is, hogy milyen esetekben lehet feltüntetni a Magyar Köztársaság nemzeti jelképeit vagy az azokra utaló grafikai megjelenítést a csomagoláson. A rendelet kitér a „különleges”, „prémium”, „kiváló”, „extra” jelzők feltüntetésének feltételeire is.
A tervezet a Vidékfejlesztési Minisztérium értékvállalásának megfelelően és a magyar jogszabályi környezetben elsőként határozza meg a „kézműves”, illetve a „hagyományos élelmiszer” kifejezést – írja közleményében a minisztérium. Olyan termékek jelölhetőek majd így, amelyeket nem iparszerű eljárással, hanem egyedi megmunkálással, kézzel vagy egyszerű hagyományos eszközökkel állítottak elő.
A szabályozás csak a Magyarországon működő élelmiszer-vállalkozásokra vonatkozik, és csak azokat érinti, akik önkéntesen akarják feltüntetni a termék származását. A tervezet tehát nem kötelezi a gyártókat a jelenleginél szigorúbb szabályok betartására, ugyanakkor feltételeket fogalmaz meg arra az esetre, ha az előállító megkülönböztető jelöléssel szeretné a termékét népszerűbbé tenni – hangsúlyozza a Vidékfejlesztési Minisztérium.


















