Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Már Debrecenben is elérhető egy fontos szemészeti kezelés

unideb.hu | 2024. 08. 01. | 15:04:03
A betegség kétezer emberből egyet érint.
Már Debrecenben is elérhető egy fontos szemészeti kezelés
Világszínvonalú szaruhártya ambulancia működik Debrecenben (Fotó: unideb.hu)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Már a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szemklinikáján is rutinszerűen elérhető az a kezelés, amellyel megelőzhető a szaruhártya további elvékonyodása és elkerülhető a szaruhártya-átültetés. A keratoconus betegség esetén alkalmazott cross-linking kezelést a szemklinika nemrégiben átadott cornea ambulanciáján végzik.

A szaruhártya (cornea) betegségek korai felismerését, követését és kezelését is biztosítja a debreceni szemklinikán idén májusban átadott, modern diagnosztikus eszközökkel felszerelt, világszínvonalú szaruhártya ambulancia. A speciális eszközökkel korai stádiumában felismerhető a szaruhártya elvékonyodásával és kúpszerű elődomborodásával járó betegség, a keratoconus. 

A keratoconus betegségnek óriási népegészségügyi jelentősége van, ugyanis körülbelül kétezer emberből egyet érint. A betegség fiatal korban kezdődik. A betegek már tizenéves, illetve huszonéves korban szembesülnek azzal, hogy a látásuk folyamatosan romlik, és a szemüvegüket sűrűn kell cserélni. A súlyos esetekben azonban a szemüveg már nem tudja kellően javítani a látást, ilyenkor a speciális, kemény kontaktlencse egy ideig még segíthet. A betegek körülbelül tizenöt százalékánál a folyamat olyan súlyos torzulást, elvékonyodást és hegeket eredményez a szaruhártyában, hogy a látás javítására a szaruhártya-átültetés az egyetlen megoldás 

– mondta el a hirek.unideb.hu-nak Fodor Mariann, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szemklinika igazgatója.

Azokban az esetekben, amikor az elvékonyodás folyamatos, cross-linking (CXL) kezeléssel a progresszió megállítható, amit érdemes minél korábbi stádiumban elvégezni. A Debreceni Egyetem Klinikai Központ szemklinikáján a szaruhártya ambulancián júniusban hajtották végre az első ilyen beavatkozást. A cornea ambulanciára a Szemklinika által beszerzett AVEDRO Glaukos KXL System cross-linking (CXL) gép jelenleg az egyik legmodernebb eszköz Magyarországon. A kezelés számítógép által vezérelve protokoll szerint, vagy az orvos döntése alapján, egyénre szabottan is történhet.

- Riboflavin oldattal átitatjuk a szaruhártyát, majd a gép speciális UV-fénnyel megvilágítja a szemfelszínt. A kezelés keresztkötéseket hoz létre a corneában, megerősítve ezzel a szerkezetét, esélyt adva a további elvékonyodás és a szaruhártya-átültetés elkerülésére. Az egész beavatkozás a vizsgálatokkal együtt körülbelül egy órát vesz igénybe. Az eljárás hatékonysága tudományosan igazolt. A keratoconus betegséggel és kezelésével kapcsolatban a saját kutatási eredményeinkről számos külföldi folyóiratban jelent meg cikkünk – ismertette a klinikaigazgató.  

A két rendelőből és kezelőből álló cornea ambulancia eszközparkjának komplexitása országosan egyedülálló. Az ambulancia mellett a 30 éve működő cornea bank is hozzájárul a klinika világszínvonalú működéséhez.

- A szemklinikán a CXL kezelés bevezetésével a keratoconus betegség az enyhétől a legsúlyosabb stádiumig kezelhető. Így elérhető, hogy minden beteg a számára leghatékonyabb ellátásban részesüljön. Emellett a szemklinika klinikusai jelenleg is intenzíven kutatják a betegség gyógyításának további lehetőségeit – foglalta össze Fodor Mariann.           

A szemklinika keratoconus szakrendelése (keratoconuselojegyzes@med.unideb.hu) a progresszivitás legmagasabb szintjén, a szaruhártya-átültetés egyik hazai központjaként fogadja a keratoconusos és a betegségre gyanús betegeket.

A CXL kezelés jelenleg önköltségesen érhető el.

A szaruhártyát megerősítő kezelés a debreceni szemklinikán folyamatosan biztosított annak érdekében, hogy minél több betegnek legyen lehetősége a látás megőrzésére és a szaruhártya-átültetés elkerülésére.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hajdú-Biharban is egyre súlyosabb az aszály
Hajdú-Biharban is egyre súlyosabb az aszály
A vegetáció, így az ültetett növények is bő három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál.
Hirdetés
Hirdetés
A Ferencváros otthonában kapott ki a Debrecen
A Ferencváros otthonában kapott ki a Debrecen
Felkészülési mérkőzést játszottak a kézilabdázók.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Az Európai Bizottság vizsgálja a Lukoil-szállítások ügyét
Figyelemmel követik a helyzetet - írják.
A reálbér-növekedés dinamikus – jelentette ki a pénzügyminiszter
Varga Mihály közölte, továbbra is bővül a magyar gazdaság.
Aszálytérkép: súlyos a helyzet hazánkban
A földek 80 százalékát sújtja kritikus szárazság.
A debreceni önkormányzat milliárdokat költ a zöldterületek fenntartására
A város öt területére 6,79 milliárd forint keretösszeg jut.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
MCC FIT: soha ennyien még nem jelentkeztek képzésre
MCC FIT: soha ennyien még nem jelentkeztek képzésre
Még tart a felvételi az egyetemi programra.
Jubilál a Strandok Éjszakája
Jubilál a Strandok Éjszakája
A nyári kánikula várhatóan folytatódik, így a hosszú, forró napok után jöhet a hűsítő éjszakai fürdőzés!
Strandok éjszakája a Hungarospa Strandfürdőben
Strandok éjszakája a Hungarospa Strandfürdőben
Forró nyári slágerek és lézershow.