Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ma már nem a sáros gumicsizma jellemzi az agráriumot - így a miniszter Hajdúböszörményben

mti | 2024. 09. 02. | 19:15:11
Nagy István, a Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium évnyitóján járt.
Ma már nem a sáros gumicsizma jellemzi az agráriumot - így a miniszter Hajdúböszörményben
Nagy István (Fotó: MTI)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az agrárszakképző intézményekbe 3532 diák iratkozott be a 2024-2025-ös tanévre, a felnőttoktatásban résztvevőkkel együtt 4200-an kezdik meg a tanulmányaikat ezen a területen - mondta az agrárminiszter hétfőn Hajdúböszörményben.

Nagy István, a Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium évnyitóján, ahol hivatalosan is megnyitotta az agrárszakképzési tanévet azt mondta, ha valakinek van perspektívája a jövőben, azoknak a fiataloknak mindenképpen, akik az agráriumban látják a jövőjüket.

Az ágazatban szinte minden folyamatosan változik: új technológiákat kell megtanulni, új eszközökkel, új berendezésekkel kell dolgozni, de egy dolog soha nem kerülhet veszélybe, a mindennapi kenyér megtermelése - figyelmeztette a fiatalokat a tárcavezető.

A szakképzési rendszer átalakítása kapcsán megjegyezte: a tapasztalatok azt jelzik, a magyar szakképzési rendszer jól vizsgázott, tízből hat fiatal választja a szakképzést, és 2024-ben is a legtöbben a technikumokat választották az általános iskola elvégzését követően.

Hozzátette: a széttagolt intézményi struktúra helyett a lassan öt éve létrehozott agrárszakképzési centrumok ma már egységes rendszerként kezelik a hozzájuk tartozó iskolákat.

"Természeti adottságainak köszönhetően Magyarországon a mezőgazdaság szerepe felbecsülhetetlen, ezért a jövő agrárgenerációjának nevelése is az" - hangoztatta.

Nagy István beszélt a duális képzés előnyeiről, és megállapította, hogy a szakképzés átalakításának eredményeként az agrár felsőoktatás is egyre népszerűbb. Magyarországon nyolc felsőoktatási intézményben lehet agrártanulmányokat folytatni, amelyek iránt töretlen az érdeklődés - fűzte hozzá.

"Ma már nem a sáros gumicsizma jellemzi az agráriumot, hanem a modernizáció és a versenyképesség; a legfejlettebb informatikai eszközök, a robotika és a mesterséges intelligencia a mindennapok része a 21. század mezőgazdaságában" - mondta a miniszter.

Hozzátette: a fiatalok is azt tapasztalják, hogy a befektetett munka megtérül, az agrárium biztos megélhetést, szó szerint és képletesen is kenyeret ad.

Az agrárium stratégiai ágazat, nem a múlt, hanem a jövő, ezért ma már egyre inkább presztízs a mezőgazdaságban dolgozni, innovatív technológiákat alkalmazva, a fenntarthatóság elveit szem előtt tartva jó minőségű, biztonságos élelmiszert termelni, értéket előállítani - hangsúlyozta Nagy István Hajdúböszörményben, az országos agrárszakképzési tanévnyitón.

Lévai Imre, az Északi Agrárszakképzési Centrum főigazgatója jelezte: a centrumhoz tartozó agrárszakképző intézményekben 3500-an tanulnak, közülük 600 diák kezdi meg idén a tanulást.

Az elmúlt négy évben kétmilliárd forintot fordítottak az intézményekben fejlesztésekre, az évnyitónak otthont adó hajdúböszörményi szakképzőben 270 millió fejlesztések történtek - tette hozzá.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Magyar labdarúgó-válogatott: célkeresztben a németek és a bosnyákok
Magyar labdarúgó-válogatott: célkeresztben a németek és a bosnyákok
A keret tagjai hétfő délelőtt érkeztek meg az MLSZ telki edzőközpontjába.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Műtőt alakít ki Debrecenben a hajdúböszörményi cég
Kihirdették a közbeszerzés nyertesét.
Nem elég, hogy drágul a temetés, de be is telik a debreceni köztemető
Alakul az új belvárosi szórakozóhely, távozik Hajnal János, Tiencsin kisöccsei lehetünk.
Bárki kérdezhetett az akkumulátorgyárról a debreceni közgyűlésen
Megtévesztő iszaptűz, leszállási vonalak, létesítményi tűzoltóságok.
Debrecen a legdrágább egyetemváros
Budapesten is csak az elit kerületekben drágábbak az albérletek.
Tizenkilenc ágazatban, 58 szakmával indul a szakképzés Debrecenben
A DSZC-nél a gazdasági környezet kihívásaira válaszolnak.
Támogatott tartalom
Korszerűsítik a hajdúszoboszlói Lurkó Óvodát
Korszerűsítik a hajdúszoboszlói Lurkó Óvodát
Egy részét elbontják, a megmaradót felújítják.
Újdonságokkal készül a Gulyás Tüzép
Újdonságokkal készül a Gulyás Tüzép
Élen a burkolatokban és szaniterekben.
Szent István-nap: a Road Movie Live-on mindenki megtalálhatja a kedvencét
Szent István-nap: a Road Movie Live-on mindenki megtalálhatja a kedvencét
Bagossy Brothers Company, Curtis, Honeybeast, Zséda.