Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Komoly tétért versenyeznek a fiatal kutatók Debrecenben

unideb.hu | 2024. 02. 07. | 17:00:16
A legjobbak az országos konferencián is részt vehetnek.
Komoly tétért versenyeznek a fiatal kutatók Debrecenben
A fiatal kutatók közül a legjobbak az országos konferencián képviselhetik a Debreceni Egyetemet (Fotó: unideb.hu)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az orvos- és egészségtudományi kutatásokat végző hallgatók mutatják be eredményeiket a Debreceni Egyetemen szerdán kezdődött tudományos diákköri konferencián. A háromnapos rendezvényen több mint háromszáz előadás hangzik el. A helyi TDK-n legjobban teljesítő hallgatók jövőre az országos konferencián képviselhetik az intézményt.

- Véleményem szerint a tudományos diákkör a tehetséggondozás legmagasabb szintű eszköze. Hiszek abban, hogy akik még hallgatóként megismerkednek a tudomány módszertanával és megküzdenek azzal, hogy a problémákat saját maguk oldják meg, azok egészen más szakemberekké válnak, mint azok, akik ebben nem vettek részt. Megtanulják kritikusan szemlélni a tudományos közleményekben, tankönyvekben megjelenő adatokat, információkat és képesek lesznek önálló döntéseket hozni – mondta köszöntőjében Mátyus László, az Általános Orvostudományi Kar dékánja, az Országos Tudományos Diákköri Tanács alelnöke, illetve az Orvos- és Egészségtudományi Szakmai Bizottság elnöke a konferencia szerdai megnyitóján.

Mátyus László, az Általános Orvostudományi Kar dékánja, az Országos Tudományos Diákköri Tanács alelnöke (Fotó: unideb.hu)

Az orvos- és egészségtudományi tudományos diákköri konferencián az Általános Orvostudományi, az Egészségtudományi, a Gyógyszerésztudományi és a Fogorvostudományi Kar hallgatói vesznek részt.  A rendezvényen szerdától péntekig több mint háromszáz előadás hangzik el, 34 tagozatban (többek között: aneszteziológia és intenzív terápia, sürgősségi betegellátás, szülészet-nőgyógyászat, szemészet, urológia, primer prevenció, védőnői prevenció, dietetika, fogorvostudományok, bőrgyógyászat, gyógyszerészi kémia, gyógyszeranalitika, farmakognózia). A tízperces előadást ötperces vita követi.  

- A konferencián a hallgatók gyakorlatot szerezhetnek az előadásban és a vitában is. Ennek köszönhetően a való életben is határozottan, magabiztosan tudnak majd válaszolni a felmerülő kérdésekre, problémákra – emelte ki Panyi György egyetemi tanár, az ÁOK Tudományos Diákköri Tanács elnöke.

A TDK előadásokat az adott tagozat bírálóbizottsága értékeli. Pontozzák többek között az információtartalmat, az eredmények bemutatását, az előadás minőségét, az ábrák érthetőségét és a vitakészséget. A bírálók különleges figyelmet fordítanak arra, hogy az előadásban bemutatott eredmények mennyiben tekinthetők a hallgató saját munkájának. A bizottság tagjai a pontozástól függetlenül arról is döntenek, hogy az elhangzott előadást elfogadják-e a diplomamunka jeles eredményű védéseként.

Az idén és a jövő februárban megrendezett helyi TDK konferenciákon bemutatott előadások közül a Tudományos Diákköri Tanács 2025-ben választja ki a 37. OTDK résztvevőit.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Súlyos baleset Nyíracsádon – látta valaki?
Súlyos baleset Nyíracsádon – látta valaki?
A debreceni rendőrség szemtanúkat keres.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Skandináv életérzés a MOPA dekorpanelekkel
Hozd harmóniába a természetet és a modern elemeket az otthonodban a debreceni Gulyás Tüzép segítségével!
Márciusi fagyok jönnek; ismét méregdrága lehet a gyümölcs. Vagy nem is lesz...
Markáns lehűlést jeleznek. A gyümölcsfák már sok helyen virágoznak.
Richter-évértékelő: elképesztő növekedés a gyógyszergyártásban
Tavaly 13 országban vezették be a központi idegrendszerre ható cariprazine-t.
A hátrányos helyzetűeken is segít a vármegye önkormányzata
Csaknem hárommilliárd forint támogatást nyertek.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Veszélyeztetett afrikai nőket támogató kezdeményezést karolt fel a Richter.
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
A Joint Venture Szövetség (JVSZ) nagyszabású díjátadó gálaeseményén díjazták.
Hirdetés
Hirdetés