Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kapáslövés egy nagy küzdőtől – debreceni történetekről is írt Balogh Zoltán

Cívishír | 2023. 11. 30. | 17:09:28
A sport nem túl gyakori témája a novellásköteteknek, ideje volt ezen változtatni.
Kapáslövés egy nagy küzdőtől – debreceni történetekről is írt Balogh Zoltán
„Már tolószékesként, hosszú ideig nem néztem az emberek szemébe, lesütöttem a tekintetemet, szégyelltem a helyzetemet” (Fotó: Cívishír, Ratalics László)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A sport világában fogant novellákkal és önvallomásokkal, első kötetes szerzőként debütált Balogh Zoltán, aki Kapáslövés című kötetét a napokban mutatta be Debrecenben. 

A hatvanhoz közelítő Balogh Zoltán hosszú ideig cselgáncsozott, azután edzősködött. Huszonhét évesen – 1992-ben – autóbalesetet szenvedett a Kárpátokban, aminek következtében tolószékbe kényszerült. Családos ember volt már akkor, felesége, Erika, a dráma ellenére kitartott mellette. Óvodás unokájuk a könyvbemutatón is mellettük volt. Az előzményekhez szorosan hozzátartozik, hogy Balogh Zoltán két évtizeden át tevékenykedett sportújságíróként, igazgatta a kilenc évet megélt Presztis Sport című lapot és ma is tanít. Tizennégy éve Szentendrén él, előtte Debrecenben lakott. A kötet 24 novellája közül 10 kötődik olyan debreceni helyszínekhez, mint a Biogal, a Leveles Csárda, a salakstadion, a régi műugró medence vagy akár a Gambrinusz közi antikvárium.

– Egy trauma indított a szépírás felé. Három évvel ezelőtt elhunyt a tízéves unokaöcsém Németországban, úgy éreztem, muszáj kiírnom magamból a fájdalmat. A Bayern München mezében temették el. Az ő története a könyvben az Angyal a stadionban című novella. A kötetben a drámák sokszor humorral, iróniával ötvöződnek, hiszen egyébként is vallom, hogy ez az, ami a nehéz élethelyzeteken átsegít. Az egyik írásban az a sok sportoló által testközelből ismert karakter jelenik meg, aki sokkal többre vihette volna, ha nem nagykanállal habzsolja az életet, nem helyezi az edzés, a versenyek elé a csajozást, a bulikat. Jellemző, hogy egy dzsúdós barátom azzal hívott fel, ugye, róla mintáztam a főszereplőt! Aztán még páran jelentkeztek ugyanezzel… Nagyon élveztem ennek a palinak a bőrébe bújni! – beszélt a könyv születéséről a szerző, megjegyezve, történeteiben keveri a valóságos sztorikat a fikcióval.

Bár Balogh Zoltán másfél évtizede elszakadt Debrecentől, a mai napig DVSC-szurkoló – és ez már így is marad. Asszonyt lehet váltani, csapatot és hazát soha, sommázta, hozzátéve: 1979-ben látott Loki-meccset először (4-1-e győzelem a Vasas ellen), azóta a szíve piros-fehér. – Fantasztikus klubok a Real Madrid, a Barcelona vagy a Juventus, csodálom őket, de számomra az NBI az igazi, itt vannak az én barátaim.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
A Karakter 1517 könyvesbolt megtelt neves sportolókkal, barátokkal (Fotó: Cívishír, Ratalics László)

Sportolói pályafutásáról megjegyezte: hiába voltak remek korosztályos eredményei, a felnőttek között már látszott, hogy bár „elmuzsikálhat, sansza nem lesz nemzetközi sikerre”. Szembe kellett nézni a határaimmal – mondta –, ezért egyáltalán nem volt törés, hogy edzősködére váltott. Remekül érezte magát e szerepkörben, de aztán jött a baleset, amely totálisan átírta az addigi életét.

A tolószéknek nincs romantikája

Az eseményen elhangzott: Zoltán napi kétszer négy órát tud aktívan tölteni, ebbe nemcsak az írást kell beleérteni, hanem az élet minden más szép és hétköznapi dolgát.

– A baleset óta eltelt 31 év, azaz már többet töltöttem tolószékben, mint lábon. Az elején volt öt-hat húzós, depressziós esztendő, amikor el kellett dönteni, maradok-e vagy sem… Nem lehet folyamatos keserűséggel, fájdalommal létezni! Célok kitűzése nélkül nem megy, miközben nem könnyű elfogadni ezt a leszabályozott, nagy fegyelmezettséget kívánó életét. Ne higgyétek el, amikor azt mondják, hogy kerekesszékben is élhető teljes élet. Nem, ennek nincs romantikája – avatta be a közönséget, hangsúlyozva, olyan társsal tudott átlendülni a nehézségeken, mint az ő Erikája.

Tizennégy éve Szentendrén él, előtte Debrecenben lakott (Fotó: Cívishír, Ratalics László)

Mindenesetre Balogh Zoltán nagy küzdő, ami abból is kitűnik, hogy debreceni sportújságíróként elérte, a helyi sportolók akár a lakására is felmenjenek interjút adni. Alkalmazkodóképességét és kreativitását mi sem bizonyítja jobban, hogy három évvel ezelőtt még ő sem hitte, hogy egy novelláskötet szerzőjeként ül majd egy debreceni könyvesboltban régi barátok társaságában.

– Már tolószékesként, hosszú ideig nem néztem az emberek szemébe, lesütöttem a tekintetemet, szégyelltem a helyzetemet. Aztán sikerült szemléletet váltanom, mosolyogni, kontaktust teremteni. Úgy hiszem, nekünk, tolószékeseknek kell megtenni az első lépést. A múlt században élt kiváló szerző, Szép Ernő megjárta a munkatábort, szegénységben élte utolsó évtizedeit. Szép Ernő voltam, mutatkozott be a megpróbáltatásokon átmenve az író. Balogh Zoltán voltam, másoltam őt egy ideig, ha valahol be kellett mutatkoznom. Azután megtanultam: Balog Zoltán vagyok!

Ratalics László

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pókémonnal hekkelték meg a Tankcsapdát
Pókémonnal hekkelték meg a Tankcsapdát
Olyan, mintha a debreceni banda énekelné, pedig nem...
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Gondola Zsolt Zoárd: ezzel a költségvetéssel a távol-keletiek járnak jól
Szerintük a tervezet nem felel meg a debreceniek érdekeinek.
Debreceni panelprogram: hiába van pénz, egy sor pályázó félreértésben leledzik
Hat társasháznak sikerült támogatható pályázatot összehoznia, kilencnek nem.
Egyetlen földút sem marad Kabán
41 utcában aszfaltoznak.
Debrecenben már majd' minden második turista külföldi
Az idegenforgalmi adóbevétel is jelentősen nőtt 2022-höz képest.
Újra versenybe száll Debrecen egy „Európa fővárosa” díjért
Ezúttal a kultúra helyett a zöld a hívószó.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Veszélyeztetett afrikai nőket támogató kezdeményezést karolt fel a Richter.
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
A Joint Venture Szövetség (JVSZ) nagyszabású díjátadó gálaeseményén díjazták.
Az NI nagy értékű bútoradománnyal segíti a ReFoMix munkáját
Az NI nagy értékű bútoradománnyal segíti a ReFoMix munkáját
A több mint félszáz munkatárs komfortosabb körülmények között tudja ellátni feladatát Debrecenben.
Hirdetés
Hirdetés