Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kapáslövés egy nagy küzdőtől – debreceni történetekről is írt Balogh Zoltán

Cívishír | 2023. 11. 30. | 17:09:28
A sport nem túl gyakori témája a novellásköteteknek, ideje volt ezen változtatni.
Kapáslövés egy nagy küzdőtől – debreceni történetekről is írt Balogh Zoltán
„Már tolószékesként, hosszú ideig nem néztem az emberek szemébe, lesütöttem a tekintetemet, szégyelltem a helyzetemet” (Fotó: Cívishír, Ratalics László)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A sport világában fogant novellákkal és önvallomásokkal, első kötetes szerzőként debütált Balogh Zoltán, aki Kapáslövés című kötetét a napokban mutatta be Debrecenben. 

A hatvanhoz közelítő Balogh Zoltán hosszú ideig cselgáncsozott, azután edzősködött. Huszonhét évesen – 1992-ben – autóbalesetet szenvedett a Kárpátokban, aminek következtében tolószékbe kényszerült. Családos ember volt már akkor, felesége, Erika, a dráma ellenére kitartott mellette. Óvodás unokájuk a könyvbemutatón is mellettük volt. Az előzményekhez szorosan hozzátartozik, hogy Balogh Zoltán két évtizeden át tevékenykedett sportújságíróként, igazgatta a kilenc évet megélt Presztis Sport című lapot és ma is tanít. Tizennégy éve Szentendrén él, előtte Debrecenben lakott. A kötet 24 novellája közül 10 kötődik olyan debreceni helyszínekhez, mint a Biogal, a Leveles Csárda, a salakstadion, a régi műugró medence vagy akár a Gambrinusz közi antikvárium.

– Egy trauma indított a szépírás felé. Három évvel ezelőtt elhunyt a tízéves unokaöcsém Németországban, úgy éreztem, muszáj kiírnom magamból a fájdalmat. A Bayern München mezében temették el. Az ő története a könyvben az Angyal a stadionban című novella. A kötetben a drámák sokszor humorral, iróniával ötvöződnek, hiszen egyébként is vallom, hogy ez az, ami a nehéz élethelyzeteken átsegít. Az egyik írásban az a sok sportoló által testközelből ismert karakter jelenik meg, aki sokkal többre vihette volna, ha nem nagykanállal habzsolja az életet, nem helyezi az edzés, a versenyek elé a csajozást, a bulikat. Jellemző, hogy egy dzsúdós barátom azzal hívott fel, ugye, róla mintáztam a főszereplőt! Aztán még páran jelentkeztek ugyanezzel… Nagyon élveztem ennek a palinak a bőrébe bújni! – beszélt a könyv születéséről a szerző, megjegyezve, történeteiben keveri a valóságos sztorikat a fikcióval.

Bár Balogh Zoltán másfél évtizede elszakadt Debrecentől, a mai napig DVSC-szurkoló – és ez már így is marad. Asszonyt lehet váltani, csapatot és hazát soha, sommázta, hozzátéve: 1979-ben látott Loki-meccset először (4-1-e győzelem a Vasas ellen), azóta a szíve piros-fehér. – Fantasztikus klubok a Real Madrid, a Barcelona vagy a Juventus, csodálom őket, de számomra az NBI az igazi, itt vannak az én barátaim.

A Karakter 1517 könyvesbolt megtelt neves sportolókkal, barátokkal (Fotó: Cívishír, Ratalics László)

Sportolói pályafutásáról megjegyezte: hiába voltak remek korosztályos eredményei, a felnőttek között már látszott, hogy bár „elmuzsikálhat, sansza nem lesz nemzetközi sikerre”. Szembe kellett nézni a határaimmal – mondta –, ezért egyáltalán nem volt törés, hogy edzősködére váltott. Remekül érezte magát e szerepkörben, de aztán jött a baleset, amely totálisan átírta az addigi életét.

A tolószéknek nincs romantikája

Az eseményen elhangzott: Zoltán napi kétszer négy órát tud aktívan tölteni, ebbe nemcsak az írást kell beleérteni, hanem az élet minden más szép és hétköznapi dolgát.

– A baleset óta eltelt 31 év, azaz már többet töltöttem tolószékben, mint lábon. Az elején volt öt-hat húzós, depressziós esztendő, amikor el kellett dönteni, maradok-e vagy sem… Nem lehet folyamatos keserűséggel, fájdalommal létezni! Célok kitűzése nélkül nem megy, miközben nem könnyű elfogadni ezt a leszabályozott, nagy fegyelmezettséget kívánó életét. Ne higgyétek el, amikor azt mondják, hogy kerekesszékben is élhető teljes élet. Nem, ennek nincs romantikája – avatta be a közönséget, hangsúlyozva, olyan társsal tudott átlendülni a nehézségeken, mint az ő Erikája.

Tizennégy éve Szentendrén él, előtte Debrecenben lakott (Fotó: Cívishír, Ratalics László)

Mindenesetre Balogh Zoltán nagy küzdő, ami abból is kitűnik, hogy debreceni sportújságíróként elérte, a helyi sportolók akár a lakására is felmenjenek interjút adni. Alkalmazkodóképességét és kreativitását mi sem bizonyítja jobban, hogy három évvel ezelőtt még ő sem hitte, hogy egy novelláskötet szerzőjeként ül majd egy debreceni könyvesboltban régi barátok társaságában.

– Már tolószékesként, hosszú ideig nem néztem az emberek szemébe, lesütöttem a tekintetemet, szégyelltem a helyzetemet. Aztán sikerült szemléletet váltanom, mosolyogni, kontaktust teremteni. Úgy hiszem, nekünk, tolószékeseknek kell megtenni az első lépést. A múlt században élt kiváló szerző, Szép Ernő megjárta a munkatábort, szegénységben élte utolsó évtizedeit. Szép Ernő voltam, mutatkozott be a megpróbáltatásokon átmenve az író. Balogh Zoltán voltam, másoltam őt egy ideig, ha valahol be kellett mutatkoznom. Azután megtanultam: Balog Zoltán vagyok!

Ratalics László

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Elkezdődött a párizsi olimpia: hajó szállította a magyarokat
Elkezdődött a párizsi olimpia: hajó szállította a magyarokat
206 nemzet csaknem 11 ezer versenyzője verseng egymással.
Hirdetés
Hirdetés
Vályogház teteje lángolt Gáborjánban
Vályogház teteje lángolt Gáborjánban
Berettyóújfaluból érkezett segítség.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Szakszervezeti szövetség: legalább 12 százalékkal kell emelni a minimálbért
A 300 ezer forintos minimálbér mellé minimum 360 ezer forintos garantált bérminimum szükséges – fogalmaztak.
Bejelentették, ki juthat könnyebben hitelhez
A kormányinfón részletezte a feltételeket Vitályos Eszter.
Nem remekeltek a strandbüfék a hatósági ellenőrzéseken
A fertőtlenítő mosogatás hiánya az ellenőrzések 8,7 százalékánál jelentett problémát, sok helyen gond a takarítatlanság is.
A Volánbusz beolvad a MÁV-ba
Régi terve ez a kormánynak.
Turizmus: Debrecen és térségének népszerűsége töretlen
Január elejétől a nyár közepéig több mint 8,8 millió vendég érkezett a magyarországi szálláshelyekre.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Jubilál a Strandok Éjszakája
Jubilál a Strandok Éjszakája
A nyári kánikula várhatóan folytatódik, így a hosszú, forró napok után jöhet a hűsítő éjszakai fürdőzés!
Strandok éjszakája a Hungarospa Strandfürdőben
Strandok éjszakája a Hungarospa Strandfürdőben
Forró nyári slágerek és lézershow.
A Hungarospa 97 éves: nagyszabású bulira várják a vendégeket
A Hungarospa 97 éves: nagyszabású bulira várják a vendégeket
A rendezvény strandbelépővel látogatható, a kellemes hűs vizű tengerparti medencéből, fürdőzés közben is nézhető.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés