Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ismét a szeretetről és az összefogásról szólt a fülöpi falunap

Cívishír | 2024. 07. 27. | 22:53:20
Ebben kiemelkedő szerepe jutott a Tifanit gyógyulásában segítő fiatalembernek.
Ismét a szeretetről és az összefogásról szólt a fülöpi falunap
Sztárvendéggel és változatos programokkal várták a vendégeket a fülöpi falunapra a rendezők (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Maczó Csabát az önzetlensége miatt nemcsak a fülöpieknek, hanem országban is követendő példaképnek nevezte Pajna Zoltán, a hajdú-bihari közgyűlés elnöke a július 27-én Fülöpön megtartott falunapon. A politikus az ünnepi köszöntőjében méltatta a fülöpi fiatalember tettét, majd felhívta a színpadra és megajándékozta a magyar labdarúgó-válogatott öltözetével.

– Tifani óvodástársam is volt, utána iskolába is jártunk együtt, nagyon jóban voltunk. És amikor megtudtam, hogy beteg, és a gyógyulásához szükség van egy műtétre, amihez sok pénz kell, a zsebpénzemet és a húsvéti locsolópénzemet elvittem neki, hogy segítsem a gyógyulását. Négyezer 500 forintot adtam oda, amiből eredetileg egy focilabdát szerettem volna vásárolni – mondta a Cívishírnek a halkszavú fiatalember.  A 16 gyerekes Maczó családról ITT írtunk korábban. (Tifani betegségéről, a gyógyulása érdekében tett összefogásról a Cívishír több alkalommal is írt – a szerk.)

Élnek, mint egy nagy család

Kezdjük a fülöpi falunapot a délelőtti eseményekkel, amelyek között kiemelt szerep jutott a gasztronómiának, mégpedig a 18 főzőcsapat versengésének. Itt sem a jó helyezés elérése, hanem az együttlét, a csapatépítés, az étel közös elfogyasztása, a régi és új ismerősök megvendégelése volt a cél. A gyerekeket ugrálóvárak, arcfestés, csillámtetoválás, a nagyobbakat céllövölde és körhinta várta. Kisvártatva a színpad is vonzani kezdte a tekinteteket, hiszen a helyi és a környékbeli kulturális csoportok mutatták be műsoraikat. És ahogy közeledett a késő délutáni sztárvendég, az Irigy Hónaljmirigy fellépése, úgy szűnt a falunapnak helyet adó művelődési ház udvarának szellőssége. Érkeztek vendégek a szomszédos településekről is.

Kérdésünkre elmondták, hogy az ünnep nemcsak a fülöpieknek ünnep, hanem nekik is; no meg kíváncsiak a szomszéd kislányra, aki éppen a színpadon táncol, és persze ha már itt vannak, akkor az Irigy Hónaljmirigyet sem hagyják ki.

Jártunkban-keltünkben a vendégsátor hűvösében pillantottuk meg Erdős Tibor, Bagamér, Ozsváth István, Kokad, valamint Bugyáné Szász Erzsébet, Fülöp 14 éve leköszönt, azóta díszpolgári címmel elismert polgármesterét, továbbá Tasó László országgyűlési képviselőt, Pajna Zoltánt, a vármegyei közgyűlés elnökét és Bakator Krisztiánt, a vámospércsi rendőrőrs őrsparancsnokát, akiket az esemény ünnepélyes megnyitóján Hutóczki Péter, Fülöp ismételten megválasztott polgármestere méltató szavak mellett egymás után hívott fel a színpadra. A faluvezető szavai alapján aztán értelmet nyert a Fülöp főutcáján július 27-hez képest szokatlan jelenség, nevezetesen a település fellobogózása – merthogy a falunap számukra ünnep. És ebből az alkalomból a fülöpiek együtt örülnek a hazalátogatott elszármazottakkal és településszomszédjaikról érkezettekkel. Az esemény megszervezése, a terület előkészítése, és mindez összehozta az embereket, így még nagyobb szeretetben tudnak ünnepelni.

Hutóczki Péter kitért arra is, hogy a mostani nagy összefogáson kívül 1989-ben és 1946-ban is volt egy-egy nagy közös munka, amikor a falu függetlensége volt a tét, ám azokban az években is sikerrel vették az akadályt.

– A fülöpiekről beszélik, hogy úgy élnek, mint egy nagy család. Hogy ez így van, nem szégyelljük, inkább büszkék vagyunk rá, és arra is, hogy tudunk más örömének és sikerének is örülni. Kérem, maradjunk meg ilyennek – hangsúlyozta Hutóczki Péter, majd átadta a szót Pajna Zoltánnak, aki gratulált mindenkinek, aki Fülöpért dolgozik. Ezután az önkormányzati választásokra tért át, ami megerősítette, hogy azok, akik a településért sokat tettek, akik még többet akarnak tenni, mind itt vannak. A falunapot pedig a fülöpiek összetartozásának emléknapjának nevezte. Bízik abban, hogy a következő öt év is – az előző öthöz hasonlóan – sikeres lesz. Ezt követően szólította színpadra Maczó Csabát azzal, hogy bizony ő maga is elérzékenyül, ha találkozik olyan önzetlen emberekkel, mint a húsvéti keresményét Tifaninak felajánló fülöpi tini.

– Húsz éve lehetek képviselő a térségben, és Fülöp nem változott abban, hogy itt szorgalmas emberek élnek, keresztények, jó szándékúak és szeretik a településüket. Kicsit mindig csökken a lakosságszám, kevesebb gyermek születik. Fiatalok, segítsenek a falujukon, hogy ne csökkenjen a létszáma, és a környékbelieknek is lehet beköltözni erre a kedves településre, ahol nagy a barátság – ezt már Tasó László mondta, hozzáfűzve, hogyha az olimpián lenne olyan sportág, hogy szeretet, abban a fülöpiek bizonyosan dobogósak lennének, de az is megeshet, hogy elsők. Ezután az elmúlt két évtizedben megvalósult sok eredményről beszélt, majd Hutóczki Péternek még legalább tíz év polgármesterséget kívánt azzal, hogy biztosra veszi, nyugdíjasként sem fogja elhagyni szeretett faluját és a közösségért fog dolgozni. – És ez így van rendjén, mert nem mindenki mehet el, nem mindenki mehet szerencsét próbálni külföldre, egy szerencsésebb vidékre Magyarországon. Itt is kell élni, jó magyar emberekként. Kívánom, legyen teli élménnyel minden találkozás Fülöpön, és az emberek próbálják magukat jól érezni, tudjunk örülni a kisebb dolgoknak is – zárta gondolatait Tasó László.

A megnyitó zárszavát is Hutóczki Péter mondta, mégpedig elérzékenyülve, könnyeivel küszködve. Az elszármazottak köszöntése után a küzdősportban európai hírű Hadnagy Hermant, valamint a kerékpározásban jeleskedő Gönczi Balázst és Jekk Gergőt hívta a színpadra, és köszönte meg nekik, hogy sportversenyeik alkalmával mindannyiszor elmondják: Fülöp az otthonuk, ezt büszkén vállalják, és a sportban a településükért küzdenek.

Persze az Irigy Hónaljmirigy fellépő négy tagjának is kijutott a fülöpiek szeretetéből – nemcsak tapsot, táncot és örömet kaptak, hanem a ráadásszámuk előtt, emlékeztetve őket, hogy ott délelőtt főzőverseny is volt, egy-egy „Fülöp” feliratú kék konyhakötényt is.

CH

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Zsindelytetős ház kapott lángra Sárándon
Zsindelytetős ház kapott lángra Sárándon
Az oltást nehezíti az ingatlan területén felhalmozott nagy mennyiségű hulladék.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
2025-ben megduplázzák a gyerekek után járó adókedvezményt
Gyógyír lehet a demográfiai hanyatlásra?
Szakszervezeti szövetség: legalább 12 százalékkal kell emelni a minimálbért
A 300 ezer forintos minimálbér mellé minimum 360 ezer forintos garantált bérminimum szükséges – fogalmaztak.
Naponta sok-sok jogsértést rögzít a VÉDA-rendszer Hajdú-Biharban
A szupertraffipaxoknak is nevezett berendezések így sincsenek teljesen kihasználva.
Bejelentették, ki juthat könnyebben hitelhez
A kormányinfón részletezte a feltételeket Vitályos Eszter.
Nem remekeltek a strandbüfék a hatósági ellenőrzéseken
A fertőtlenítő mosogatás hiánya az ellenőrzések 8,7 százalékánál jelentett problémát, sok helyen gond a takarítatlanság is.
A Volánbusz beolvad a MÁV-ba
Régi terve ez a kormánynak.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
MCC FIT: soha ennyien még nem jelentkeztek képzésre
MCC FIT: soha ennyien még nem jelentkeztek képzésre
Még tart a felvételi az egyetemi programra.
Jubilál a Strandok Éjszakája
Jubilál a Strandok Éjszakája
A nyári kánikula várhatóan folytatódik, így a hosszú, forró napok után jöhet a hűsítő éjszakai fürdőzés!
Strandok éjszakája a Hungarospa Strandfürdőben
Strandok éjszakája a Hungarospa Strandfürdőben
Forró nyári slágerek és lézershow.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés