Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Aránytévesztés vagy jogos felháborodás a debreceni villamosközlekedés miatt

Cívishír | 2024. 07. 26. | 08:28:57
Olvasónk nehezményezi, hogy a kettes vonalon a Campus idején régi típusú villamosok is járnak.
Aránytévesztés vagy jogos felháborodás a debreceni villamosközlekedés miatt
A KCSV6 villamosok helyett modernebbek érkezhetnek (Fotó: DKV Zrt./Facebook)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A kettes villamos vonalán a Campus Fesztivál ideje alatt közlekedő magaspadlós (KCSV6) – kék – villamosok miatt kereste meg levelével a Cívishír szerkesztőségét egyik olvasónk. Hosszasan fejtegeti, hogy az egyes és a kettes vonalon mikor, hány és milyen villamos közlekedik, majd megfogalmazza kérdését: miként lehet az, hogy a DKV a hétvégén, a Campus Fesztivál ideje alatt magaspadlós villamost közlekedtet a 2-es vonalán, ahol egyébként csak alacsonypadlós (CAF) sárga villamos jár? Majd magyarázatként újabb kérdést tesz fel: talán azért, mert már nem működnek azok a 10 éves új villamosok? Leírja, a hétvégén a ritkábban közlekedő járatok miatt nincs szükség annyi villamosra, mégis magaspadlós villamos jár a kettes vonalán.

Olvasónk július 21-én szerkesztőségünkbe érkezett levelének tartalmát és kérdéseit másnap elküldtük válaszadásra a DKV Zrt-hez, kiegészítve a Cívishír témához kapcsolódó kérdésivel; például, hány darab magas- és alacsonypadlós villamost közlekedtet/tud közlekedtetni a DKV, ezek milyen állapotban vannak, továbbá mitől függ, min múlik, hogy melyik villamosvonalon milyen típusú villamosok közlekednek?  A cikk megírásáig, július 25-én estig azonban választ nem kaptunk a DKV Zrt.-től. Amint megérkeznek a válaszok, cikkünket frissítjük.

DERKE: lehetne jobban szervezni

Olvasónk felvetett problémáját állásfoglalás céljából továbbítottuk a Debreceni Regionális Egyesülethez (DERKE), valamint a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesülethez (VEKE) – mindkét helyről hamar választ kaptunk.

Kezdjük a részletesebben válaszoló DERKE-vel, az egyesület vezetője, Jónás Zoltán viszontlevelében ajánlásokat is tett a Campus Fesztiválra a közösségi közlekedési eszközökön történő gyorsabb és takarékosabb eljutás érdekében.

A DERKE alapvetően nem tartja problémának, hogy a kettes vonalon is közlekedjenek a régebbi típusú KCSV6 villamosok. Ugyanakkor – emeli ki Jónás Zoltán – az utazás tervezhetőségéhez a meghirdetett menetrendben feltétlenül szükség lenne feltüntetni, hogy pontosan mely időpontokban közlekednek nem alacsonypadlós járművek. A korábbi években is előfordult már, hogy a kettes villamos vonalán KCSV6 közlekedett. Akkor a KCSV6 villamoson elhelyezett reklám miatti szerződéskötelezettség okán kellett a kettes vonalon magaspadlós járműveknek közlekedni.

A jelenlegi esetben azonban lehetséges, hogy csak CAF típusú villamosokkal lehet megoldani a július 24-27. között tervezett egyes vonalon bővített menetrendet. Ebben az időszakban az egyes vonalon 17 és 20 óra között négy-hat percenként közlekednek a villamosok. A DERKE számításai szerint ez alapján minimum kilenc jármű szükséges. A kettes vonalon 17 óra után már 10 percenként közlekednek a villamosok, amihez minimum öt jármű kell. Ez összesen minimum 14 járművet igényel, feltételezve azt, hogy nem történik késés és a villamosvezetők számára szükséges pihenőidőt egymás váltásával biztosítják. A szolgáltató azonban az ilyen zsúfolt időszakban az egyes vonalon bizonyára hosszabb menetidővel számolt, hiszen egyes esetekben már két perc késés is felboríthatja a járműfordulót és a menetrendet. Az esetleges késést és a járművezetők pihenőidejének biztosítása miatti többletigényt figyelembe véve már 10-11 jármű is szükséges lehet az egyes vonalra, a két vonalra együttesen pedig 15-16 jármű.

A DKV-nak 18 CAF típusú villamosa van, ezek közül azonban baleset, fővizsgálat, vagy nagyobb karbantartási szükséglet miatt nem mindegyik állhat rendelkezésre. A Campus Fesztivál kiszolgálása valóban indokolja a járatok sűrítését. Az egyes villamos, valamint a 22/24 buszvonalakon ez meg is történik minden évben. Jellemzően az egyes villamos kapacitását erősítik meg leginkább.

A közösségi közlekedés használóitól kapott visszajelzések alapján azonban a fesztivál elérhetőségén más módszerekkel is szükség lenne javítani. 

Ilyenkor sok olyan utas szeretne utazni, aki más körülmények között nem használ közösségi közlekedést, azonban a buszok és a villamosvonalak közötti rossz átszállási kapcsolat eltántorítja az embereket a buszoktól, villamosoktól. Az is gond, hogy a fesztivál miatti lezárások okán pont a Campusra tartó buszok közlekednek terelőútvonalon. Az sem könnyíti a helyzetet, hogy a fesztivál főbejárata az Ady Endre út felől van, ami a legkönnyebben az egyes villamossal közelíthető meg. A buszmegállók sokkal távolabb esnek, ezért ilyenkor azok is igyekeznek inkább villamost használni, akik számára a közvetlen busz is rendelkezésre áll. Különösen a város keleti és déli részéből nehézkes eljutni az egyetem környékére, hiszen onnan ez csak átszállással lehetséges, ami idő- és költségigényesebb. Ezért telnek meg az egyes villamosvonal melletti utcák parkolói. A járatok sűrítésén túl, közvetlen kapcsolatot biztosító, éjszaka is közlekedő ideiglenes autóbuszjáratokra is szükség lenne. Továbbá fontos lenne a Campus Fesztivál főbejáratának autóbusszal történő könnyebb megközelítése is. Mindez az egyes villamosra tereli az utasforgalmat, ami a sűrítés ellenére így is túlzsúfolt – részletezi Jónás Zoltán, aki válasza végén leszögezi: a Campus Fesztivál autóbusszal történő megközelíthetőségét lényesen javítani kellene, amellyel tehermentesíteni lehet az egyes villamost és a parkolási gondokat.

VEKE: ez van, ezzel kell „főzni”

Dorner Lajos, a VEKE elnöke megírta, nem igazán értik az olvasó felháborodását annak tükrében, hogy a DKV egy korábbi közleményében közölte, a kettes vonalon előfordulhat, hogy egyszer-egyszer KCSV fog járni. A szakember idézte is a levelet:

"Tájékoztatjuk Önöket, hogy a fesztivál ideje alatt, a nagyobb kapacitású CAF villamosok az 1-es vonalon fognak utasokat szállítani, így ebben az időszakban a 2-es vonalon közlekedhetnek a magas padlós, KCSV típusú villamosok is."

Hozzáfűzte: jelenleg a 18 darab CAF villamosból 12 bevethető, hat darab különféle, kisebb-nagyobb javítások miatt nem. Lehet, hogy ez a szám hétvégére már módosul, és a kisebb hibákat addigra meg tudják javítani. A KCSV-kből négy darab helyezhető forgalomba. – Ezzel kell főzni a Campus Fesztivál alatt is, amikor egyes időszakokban nagyon sok utas várható. A DKV pusztán annyit mondott, hogy ha sok az utas, akkor átvezényelnek CAF-ot a kettesről az egyesre, és helyette akkor KCSV fog menni. Sok városban örülnének olyan színvonalú villamosnak, mint a KCSV. Egy-egy járaton ezt ki fogja bírni mindenki a kettesen, az egyesen is kibírják az utasok – tudatta Dorner Lajos, hozzátéve, hogy ebből ekkora felháborodást gyártani teljes félreértés és aránytévesztés.

– CH –

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ahogy az élet körülöttünk, úgy vadul a Hortobágy is
Ahogy az élet körülöttünk, úgy vadul a Hortobágy is
A puszta egyik legidősebb pásztora osztja meg tapasztalatait munkájáról, az életről.
Hirdetés
Hirdetés
Zajlik a debreceni csőtörés utáni helyreállítás
Zajlik a debreceni csőtörés utáni helyreállítás
Július 25-én víz árasztotta el a területet.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Bejelentették, ki juthat könnyebben hitelhez
A kormányinfón részletezte a feltételeket Vitályos Eszter.
Nem remekeltek a strandbüfék a hatósági ellenőrzéseken
A fertőtlenítő mosogatás hiánya az ellenőrzések 8,7 százalékánál jelentett problémát, sok helyen gond a takarítatlanság is.
A Volánbusz beolvad a MÁV-ba
Régi terve ez a kormánynak.
Turizmus: Debrecen és térségének népszerűsége töretlen
Január elejétől a nyár közepéig több mint 8,8 millió vendég érkezett a magyarországi szálláshelyekre.
Nyolcmillió euróért adták el az alkatrészgyártó debreceni céget
A jövőben egy új, 9800 négyzetméteres gyártócsarnokot is üzembe helyeznek.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Jubilál a Strandok Éjszakája
Jubilál a Strandok Éjszakája
A nyári kánikula várhatóan folytatódik, így a hosszú, forró napok után jöhet a hűsítő éjszakai fürdőzés!
Strandok éjszakája a Hungarospa Strandfürdőben
Strandok éjszakája a Hungarospa Strandfürdőben
Forró nyári slágerek és lézershow.
A Hungarospa 97 éves: nagyszabású bulira várják a vendégeket
A Hungarospa 97 éves: nagyszabású bulira várják a vendégeket
A rendezvény strandbelépővel látogatható, a kellemes hűs vizű tengerparti medencéből, fürdőzés közben is nézhető.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés