Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hátrányból fordítva legyőzte a brazilokat a női kézilabda-válogatott

MTI | 2024. 07. 28. | 10:40:01
A debreceni Füzi-Tóvizi is sokat tett a sikerért.
Hátrányból fordítva legyőzte a brazilokat a női kézilabda-válogatott
A debreceni Füzi-Tóvizi Petra is remekül játszott (Fotó: MTI/Kovács Tamás)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A magyar női kézilabda-válogatott 25-24-re legyőzte Brazíliát a párizsi olimpia július 28-i versenynapján, a csoportkör második fordulójában. A magyarok csütörtökön 31-28-ra kikaptak a házigazda, címvédő és világbajnok franciáktól, a folytatásban kedden Angola, csütörtökön Spanyolország, szombaton pedig Hollandia lesz az ellenfele. Két hatcsapatos csoportban zajlanak a küzdelmek, az első négy-négy válogatott jut a negyeddöntőbe.

A két együttes korábban 18 alkalommal találkozott egymással, 11 magyar győzelem, két döntetlen és öt brazil siker volt a mérleg. Legutóbb a tokiói játékok csoportkörében csaptak össze a felek, akkor 33-27-re a dél-amerikaiak kerekedtek felül.

A magyar csapat készült a korai kezdésre, a felkészülés során a szlovénokkal játszott már reggel kilenc órától. Nem is kezdett álmosan Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány együttese, a csapatkapitány és zászlóvivő Böde-Bíró Blanka védésével és Kuczora Csenge góljával indult a meccs. A helyzeteket jól alakította ki a magas iramú találkozó elején a magyar együttes, rövid időn belül kétszer is a kapufa akadályozta meg a gólszerzést, míg a brazilok elsősorban a gyors támadásokra és a jobb szélre alapoztak. Hat-négyes magyar előnynél jött az első dél-amerikai időkérés, csapatkapitánya, a Bajnokok Ligája-címvédő Győri Audi ETO-t erősítő Bruna Almeida de Paula vezérletével fordított is a rivális (6-7). Innen a brazilok kerültek előnybe, s rendre az ő egygólos előnyük után kellett az egyenlítésért támadnia a magyar válogatottnak, amely Böde-Bíró védéseivel tartotta a lépést, ám az első emberhátrányos időszakot is kihasználva négy találattal elhúzott az ellenfél (8-12). A cserék érkezése után a védekezés nem működött olyan hatékonyan, mint előtte, támadásban is hiányzott az addigi pontosság, így háromgólos hátrányban vonult az öltözőbe Golovin alakulata.

A magyar csapat (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A második félidőt emberelőnyben kezdte a magyar válogatott, Böde-Bíró mindkét szélről fogott lövést, ám a támadásbeli pontatlanságok és kidolgozott helyzetek nélkül befejezett akciók miatt 18-13-ra ellépett Brazília. Bő nyolcperces gólcsendjét megtörve két szélső találattal közelített a magyar csapat, 19-17-nél pedig már a "mínusz egyért" támadhatott. Ekkor ez még nem sikerült, sorfrissítés után viszont 20-19-re felzárkózott, amely védekezésben is többször változtatott, külön figyelmet szentelt például a brazil támadások "eszének" számító De Paulára. Füzi-Tóvizi Petrát kellett ápolni egy ütközés után 22-21-nél, majd két emberhátrányos percet kibekkelve – 8-8 után először – 23-23-nál ismét döntetlen lett az állás. Az utolsó öt percben többször is támadhatott a vezetésért Golovin válogatottja: az utolsó percben Böde-Bíró ziccert védett – ez volt a 11. hárítása –, a második félidőben pályán lévő és ezúttal parádésan játszó Simon Petra pedig hat másodperccel a dudaszó előtt egy pontos távoli lövéssel eldöntötte a mérkőzést. Ezzel a francia fővárosban első győzelmét ünnepelhette a női válogatott. A braziloknál a BL-ezüstérmes Gabriela Moreschi ugyancsak 11 védéssel zárt.

Eredmények, csoportkör, 2. forduló, B csoport:
Magyarország-Brazília 25-24 (12-15)
Dél-párizsi 6-os Aréna, v.: Jorum, Kleven (norvégok)
lövések/gólok: 46/25, illetve 44/24
gólok hétméteresből: 0, illetve 4/3
kiállítások: 6, illetve 4 perc
Magyarország: Böde-Bíró - Szöllősi-Schatzl 1, Kuczora 3, Füzi-Tóvizi 2, Papp 1, Vámos 2, Győri-Lukács 1, cserék: Klujber 3, Debreczeni-Klivinyi 4, Bordás, Albek 1, Márton 2, Simon 5, Janurik
a brazil csapat gólszerzői: De Paula, Quintino, Fernandes 4-4, L. Araujo 3, Cardoso, Bitolo, Matieli, Guarieiro 2-2, Arounian 1

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Zsindelytetős ház kapott lángra Sárándon
Zsindelytetős ház kapott lángra Sárándon
Az oltást nehezíti az ingatlan területén felhalmozott nagy mennyiségű hulladék.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
2025-ben megduplázzák a gyerekek után járó adókedvezményt
Gyógyír lehet a demográfiai hanyatlásra?
Szakszervezeti szövetség: legalább 12 százalékkal kell emelni a minimálbért
A 300 ezer forintos minimálbér mellé minimum 360 ezer forintos garantált bérminimum szükséges – fogalmaztak.
Naponta sok-sok jogsértést rögzít a VÉDA-rendszer Hajdú-Biharban
A szupertraffipaxoknak is nevezett berendezések így sincsenek teljesen kihasználva.
Bejelentették, ki juthat könnyebben hitelhez
A kormányinfón részletezte a feltételeket Vitályos Eszter.
Nem remekeltek a strandbüfék a hatósági ellenőrzéseken
A fertőtlenítő mosogatás hiánya az ellenőrzések 8,7 százalékánál jelentett problémát, sok helyen gond a takarítatlanság is.
A Volánbusz beolvad a MÁV-ba
Régi terve ez a kormánynak.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
MCC FIT: soha ennyien még nem jelentkeztek képzésre
MCC FIT: soha ennyien még nem jelentkeztek képzésre
Még tart a felvételi az egyetemi programra.
Jubilál a Strandok Éjszakája
Jubilál a Strandok Éjszakája
A nyári kánikula várhatóan folytatódik, így a hosszú, forró napok után jöhet a hűsítő éjszakai fürdőzés!
Strandok éjszakája a Hungarospa Strandfürdőben
Strandok éjszakája a Hungarospa Strandfürdőben
Forró nyári slágerek és lézershow.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés